Ниједна општина у Српској није добила позитивно мишљење

Ниједна општина у Републици Српској у којима је извршена ревизија за прошлу годину није добила позитивно мишљење о финансијским извјештајима, док су позитивно мишљење о усклађености добили само Лакташи и Вукосавље.

Република Српска 22.09.2021 | 20:20
Ниједна општина у Српској није добила позитивно мишљење

Ова поражавајућа статистика резултат је ревизије укупно 14 ревидираних локалних заједница чије је извјештаје из 2020. године контролисала Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

“Оба позитивна мишљења за усклађеност и за финансијске извјештаје нису дата ниједној општини, а негативно мишљење и за финансијске извјештаје и за усклађеност изражено је за Козарску Дубицу”, истакнуто је у Годишњем извјештају за 2020. годину Главне службе за ревизију РС.

Оно што ревизори наводе као главне разлоге мишљења са резервом, када су у питању финансијски извјештаји, јесте да у 13 од 14 ревидираних општина приликом сачињавања консолидованог финансијског извјештаја није извршена консолидација како је прописано Правилником о рачуноводству јер општина није извршила укључивање нето имовине свих контролисаних јавних установа и јавних предузећа у консолидовани биланс стања. 

“Поред тога, код појединих општина није исказано или је потцијењено учешћа у капиталу и трајни извори за износ неевидентираних оснивачких улагања, уписаног и уплаћеног капитала у јавне установе ниже буџетске кориснике (Угљевик, Нови Град, Калиновик, Пале, Трново, Козарска Дубица, Берковићи и Крупа на Уни), док у општини Брод није извршено умањење имовине за вриједност учешћа у предузећу над којим је окончан стечајни поступак”, наведено је у Извјештају. 

Ревизори општинама још замјерају и грешке у класификацији прихода, имовине, у евидентирању обавеза и бројне друге неправилности у раду.

Набавке и запошљавање болна тачка локалних заједница
Када говоримо о усклађености, највише неправилности је утврђено код јавних набавки и то чак у девет од 14 контролисаних општина. 

“Најчешће грешке се односе на непровођење појединих поступака набавки, дијељење набавки, провођење су набавки које нису предвиђене планом и за које нису донесене посебне одлуке о покретању поступка, неприбављање банкарских гаранција, необјављивање плана набавки, необјављивање свих потребних елеманата уговора, обавјештења и других прописаних информација и друге неправилности”, стоји у Извјештају.

Осим набавки ревизорима су за око запала и спорна запошљавања гдје се најчешће гријешило код запошљавања на одређено вријеме дуже од шест мјесеци што није у складу са Законом о службеницима и намјештеницама у органима јединица локалне самоуправе.

Спорни су још и закључивање уговора о дјелу, о допунском раду или уговора о привременим и повременим пословима за послове који представљају редовну, основну дјелатност локалне заједнице што није у складу са Законом о раду.

Ревизори су чак утврдили да су поједине општине, попут Новог Града, запошљавале приправнике без икакве конкурсне процедуре. 

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Билеца

22.09.2021 19:41

А у Билеци хаос,бивси нацелник Алексиц покрао све сто није за небо свезано и ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2021 23:04

Па било би чудно да је ситуација обрнута.

Name

БОБ РОЦК

22.09.2021 19:47

Ни Лакташи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

22.09.2021 20:00

Како то? У многим општинама влада опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

22.09.2021 20:17

РС је банкрот већ годинама, али презивљава на инфузији- кредитима. Ово проклети ухљеби и чланови секте не могу да сконтају јер немају с чим. Не вреди излазити на изборе јер ће бити намештени, једино улица је спас

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

23.09.2021 08:22

СТА ЗНАЦИ МИСЉЕЊЕ СА РЕЗЕРВОМ.БОЉЕ РЕЦИ НИСТА НИ СА ЦИМ НЕМА ВЕЗЕ. СВЕ СЕ ЛИЈЕПО УПАКУЈЕ.МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У СВЕ И ЈЕДНОЈ УСТАНОВИ.НАБАВКЕ СА РЕСПИРАТОРИМА СУ ИСТО СТО И СВЕ НАБАВКА ПОТРОСНОГ КАНЦЕЛАРИСКОГ МАТРИЈАЛА И СВИХ ДРУГИХ НАБАВКИ У УСТАНОВАМА.А ПУТНИ НАЛОЗИ ЦИЈЕНЕ СЕ НА ПАПИРУ УВЕЦАВАЈУ ДЕСЕТ ПУТА ВИСЕ. ЗНА СЕ КО ПЛАЦА А СТА ИДЕ У ДЈЕП.ТО СУ ПЉАЦКЕ СВИХ РАЗМЈЕРА.СВЕ ЈЕ УВЕЗАНО КАО ПАУКОВА МРЕЗА.ПАРЕ СУ У ОПТИЦАЈУ.СВИ КРАДУ НЕКО МАЊЕ НЕКО ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

23.09.2021 09:49

Мркоњиц Град легло криминала и корупције пљацка вијека....

ОДГОВОРИТЕ