Nijedna opština u Srpskoj nije dobila pozitivno mišljenje

Nijedna opština u Republici Srpskoj u kojima je izvršena revizija za prošlu godinu nije dobila pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima, dok su pozitivno mišljenje o usklađenosti dobili samo Laktaši i Vukosavlje.

Republika Srpska 22.09.2021 | 20:20
Nijedna opština u Srpskoj nije dobila pozitivno mišljenje

Ova poražavajuća statistika rezultat je revizije ukupno 14 revidiranih lokalnih zajednica čije je izvještaje iz 2020. godine kontrolisala Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

“Oba pozitivna mišljenja za usklađenost i za finansijske izvještaje nisu data nijednoj opštini, a negativno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost izraženo je za Kozarsku Dubicu”, istaknuto je u Godišnjem izvještaju za 2020. godinu Glavne službe za reviziju RS.

Ono što revizori navode kao glavne razloge mišljenja sa rezervom, kada su u pitanju finansijski izvještaji, jeste da u 13 od 14 revidiranih opština prilikom sačinjavanja konsolidovanog finansijskog izvještaja nije izvršena konsolidacija kako je propisano Pravilnikom o računovodstvu jer opština nije izvršila uključivanje neto imovine svih kontrolisanih javnih ustanova i javnih preduzeća u konsolidovani bilans stanja. 

“Pored toga, kod pojedinih opština nije iskazano ili je potcijenjeno učešća u kapitalu i trajni izvori za iznos neevidentiranih osnivačkih ulaganja, upisanog i uplaćenog kapitala u javne ustanove niže budžetske korisnike (Ugljevik, Novi Grad, Kalinovik, Pale, Trnovo, Kozarska Dubica, Berkovići i Krupa na Uni), dok u opštini Brod nije izvršeno umanjenje imovine za vrijednost učešća u preduzeću nad kojim je okončan stečajni postupak”, navedeno je u Izvještaju. 

Revizori opštinama još zamjeraju i greške u klasifikaciji prihoda, imovine, u evidentiranju obaveza i brojne druge nepravilnosti u radu.

Nabavke i zapošljavanje bolna tačka lokalnih zajednica
Kada govorimo o usklađenosti, najviše nepravilnosti je utvrđeno kod javnih nabavki i to čak u devet od 14 kontrolisanih opština. 

“Najčešće greške se odnose na neprovođenje pojedinih postupaka nabavki, dijeljenje nabavki, provođenje su nabavki koje nisu predviđene planom i za koje nisu donesene posebne odluke o pokretanju postupka, nepribavljanje bankarskih garancija, neobjavljivanje plana nabavki, neobjavljivanje svih potrebnih elemanata ugovora, obavještenja i drugih propisanih informacija i druge nepravilnosti”, stoji u Izvještaju.

Osim nabavki revizorima su za oko zapala i sporna zapošljavanja gdje se najčešće griješilo kod zapošljavanja na određeno vrijeme duže od šest mjeseci što nije u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicama u organima jedinica lokalne samouprave.

Sporni su još i zaključivanje ugovora o djelu, o dopunskom radu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima za poslove koji predstavljaju redovnu, osnovnu djelatnost lokalne zajednice što nije u skladu sa Zakonom o radu.

Revizori su čak utvrdili da su pojedine opštine, poput Novog Grada, zapošljavale pripravnike bez ikakve konkursne procedure. 

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bileca

22.09.2021 21:41

A u Bileci haos,bivsi nacelnik Aleksic pokrao sve sto nije za nebo svezano i nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2021 01:04

Pa bilo bi čudno da je situacija obrnuta.

Name

BOB ROCK

22.09.2021 21:47

Ni Laktaši

ODGOVORITE
Name

Па

22.09.2021 22:00

Како то? У многим општинама влада опозиција.

ODGOVORITE
Name

Profa

22.09.2021 22:17

RS je bankrot već godinama, ali prezivljava na infuziji- kreditima. Ovo prokleti uhljebi i članovi sekte ne mogu da skontaju jer nemaju s čim. Ne vredi izlaziti na izbore jer će biti namešteni, jedino ulica je spas

ODGOVORITE
Name

BOBA

23.09.2021 10:22

STA ZNACI MISLJENJE SA REZERVOM.BOLJE RECI NISTA NI SA CIM NEMA VEZE. SVE SE LIJEPO UPAKUJE.MALVERZACIJE U SVE I JEDNOJ USTANOVI.NABAVKE SA RESPIRATORIMA SU ISTO STO I SVE NABAVKA POTROSNOG KANCELARISKOG MATRIJALA I SVIH DRUGIH NABAVKI U USTANOVAMA.A PUTNI NALOZI CIJENE SE NA PAPIRU UVECAVAJU DESET PUTA VISE. ZNA SE KO PLACA A STA IDE U DJEP.TO SU PLJACKE SVIH RAZMJERA.SVE JE UVEZANO KAO PAUKOVA MREZA.PARE SU U OPTICAJU.SVI KRADU NEKO MANJE NEKO VISE.

ODGOVORITE
Name

Sta

23.09.2021 11:49

Mrkonjic Grad leglo kriminala i korupcije pljacka vijeka....

ODGOVORITE