Радници незадовољни како тече процес реструктуирања

У Добоју је недавно одржан радни састанак представника Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Управе Жељезница РС и представника синдиката радника запослених у овом предузећу, на коме се разговарало о реструктуирању и систематизацији Жељезница Републике Српске.

Република Српска 21.09.2021 | 22:52
Радници незадовољни како тече процес реструктуирања

Представници радника и даље нису задовољни како тече процес реструктуирања.

Иако је реструктуирање Жељезница РС почело у децембру 2017. године, овај посао још увијек није завршен. А судећи према појашњењу из Жељезница, не зна се ни када ће се то десити.

Наиме, намјера Владе РС да Жељезнице функционишу по моделу холдинга са три зависна предузећа, која би се бавила превозом путника, роба и управљача инфраструктуре, тек је у почетној фази.

„Тренутно се са Консултантом и Владом Републике Српске проводе активности на припремној фази за прелазак на нови начин организације предузећа, који ће као холдинг бити најсличнији вертикално интегрисаном предузећу, за шта су се синдикални представници и залагали.“, појашњавају за БН из овог предузећа.

Међутим, представници синдиката тврде да наводи да ће Жељезнице бити вертикално интегрисано предузеће нису тачни, већ сасвим супротно. Тврде и да предузеће у тренутним околности не може функционисати као холдинг од три зависна предузећа, јер немају услова за тако нешто. 

„Ко је донио одлуку да не идемо у вертикално интегрисано предузеће, него да идемо у хоризонтално интегрисано предузеће? Немамо одговор који смо поставили и ресорном министру и управи Жељезница. Нисмо задовољни, познавајући прилике у окружењу, како је на који начин ишло, типа холдинга, није добро завршило, па видимо да и ово иде у том смјеру који није добар.“, каже предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић.

Чамџић наставља да Управа, а ни Министарство саобраћаја РС не улажу у постојеће капацитете предузећа, и да су због тога радници забринути и сумњају да се на поједине дијелове предузећа у будућности не рачуна.

„Једноставно, ово реструктуирање се своди на неко сирово отпуштање радника, на неки смањени број и припрему дијелова предузећа за продају или ти ликвидацију.“, тврди Чамџић.

Ове тврдње демантују из Управе и министарства. Поручују да нико од радника није отишао из предузећа на нелеган начин, већ да се радило о добровољним одласцима у пензију, споразумним прекидима радног односа и пензионисањем. Такође, Жељезнице настоје провести и ревизију смањене радне способности радника. 

„Паралелно са овим активностима Жељезнице Републике Српске планирају расписати још један јавни позив радницима за добровољни одлазак из предузећа уз стимулативне отпремнине, како бисмо избјегли да запослени из горенаведених категорија буду проглашени технолошким вишком,а све из разлога немогућности обављања послова на којима су распоређени.“, наводи се, између осталог у одговору Жељезница.

Из Жељезница РС поручују да се тренутно ради на Нацрту приједлога систематизације који ће обухватити 80% радних мјеста.  

На овај документ, своје приједлоге доставиће и синдикат из којег истичу да систематизација није добро испланирана.
„Сходно зато што се још увијек не зна, када се поставља питање, гдје ће поједине дјелатности бити, којем од тих зависних предузећа ће припадати, а ми идемо у неки процес и Правилних о организацији и систематизацији радних мјеста.“, истиче предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић.

Реструктурирање Жељезница Републике Српске (ЖРС) спроводи се према Закону о стечају. Свјетска банка је у децембру 2017. године одобрила кредит за овај пројект у износу од 51,3 милиона евра.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Б2

21.09.2021 21:05

Продје ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.09.2021 04:56

Држава или функционише или нефункционише.Нема измедју.Све треба реформисати од главе до пете,од Предсједника до чистачице.Подобни директори склони уништењу свега,подобни радници,закони прилагодјавани властима,судови полиција у служби власти.Све све је труло .А све би могли да је нормална власт која само више и више мрси и мути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циро

22.09.2021 05:23

Висе ни гајбе пива ме помазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАЈЕ

22.09.2021 05:29

САМО "ПЛАВИ"КУПЛЕРАЈ У ДОБОЈУ,ОСТАЛО ИШ,А МАШИНЕ И САОБРАЋАЈ...НА БУБАЊ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л89

22.09.2021 05:58

Битно је да је ресорно министарство добило кредит 51,3 милиона евра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

22.09.2021 06:57

Само Симо Цвијтковић и Ново Панић могу спасити жељезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТКОВИ

22.09.2021 07:46

ЏЕЛАТИ!

Name

Сумњиво Лице

22.09.2021 08:00

Управо си навео неке од најодговорнијих људи због цега су ЗРС ту гдје јесу! Петкова злоцинацка огранизација која је оставила предузеце у дуговима и са 1000 радника виска...

Name

Том

22.09.2021 08:53

Тако је,нико други,Симо је звезда водиља,а Ново само да се врати,фали нама,његовим људима

Name

Приватизација Је Спас

22.09.2021 07:57

Предизборни маркетинг и додворавање управе предузећа синдикатима, имало је за резултат напрасно укључивање некомпетентних "заштитиника" права (не)радника у започети процес реструктурирања и његову блокаду. Њихов једини циљ је заштита синдикалних чланарина јер процес реорганизације подразумијева и смањење броја извршилаца у складу са реалним потребама, што синдикатима засигурно не одговара. Мањи број извршилаца значи само да они који данас не раде ништа, неће више за то примати плату, односно да радници који своје радне обавезе редовно извршавају неће добијати плату испод републичког просјека.

ОДГОВОРИТЕ