Radnici nezadovoljni kako teče proces restruktuiranja

U Doboju je nedavno održan radni sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Uprave Željeznica RS i predstavnika sindikata radnika zaposlenih u ovom preduzeću, na kome se razgovaralo o restruktuiranju i sistematizaciji Željeznica Republike Srpske.

Republika Srpska 21.09.2021 | 22:52
Radnici nezadovoljni kako teče proces restruktuiranja

Predstavnici radnika i dalje nisu zadovoljni kako teče proces restruktuiranja.

Iako je restruktuiranje Željeznica RS počelo u decembru 2017. godine, ovaj posao još uvijek nije završen. A sudeći prema pojašnjenju iz Željeznica, ne zna se ni kada će se to desiti.

Naime, namjera Vlade RS da Željeznice funkcionišu po modelu holdinga sa tri zavisna preduzeća, koja bi se bavila prevozom putnika, roba i upravljača infrastrukture, tek je u početnoj fazi.

„Trenutno se sa Konsultantom i Vladom Republike Srpske provode aktivnosti na pripremnoj fazi za prelazak na novi način organizacije preduzeća, koji će kao holding biti najsličniji vertikalno integrisanom preduzeću, za šta su se sindikalni predstavnici i zalagali.“, pojašnjavaju za BN iz ovog preduzeća.

Međutim, predstavnici sindikata tvrde da navodi da će Željeznice biti vertikalno integrisano preduzeće nisu tačni, već sasvim suprotno. Tvrde i da preduzeće u trenutnim okolnosti ne može funkcionisati kao holding od tri zavisna preduzeća, jer nemaju uslova za tako nešto. 

„Ko je donio odluku da ne idemo u vertikalno integrisano preduzeće, nego da idemo u horizontalno integrisano preduzeće? Nemamo odgovor koji smo postavili i resornom ministru i upravi Željeznica. Nismo zadovoljni, poznavajući prilike u okruženju, kako je na koji način išlo, tipa holdinga, nije dobro završilo, pa vidimo da i ovo ide u tom smjeru koji nije dobar.“, kaže predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Čamdžić nastavlja da Uprava, a ni Ministarstvo saobraćaja RS ne ulažu u postojeće kapacitete preduzeća, i da su zbog toga radnici zabrinuti i sumnjaju da se na pojedine dijelove preduzeća u budućnosti ne računa.

„Jednostavno, ovo restruktuiranje se svodi na neko sirovo otpuštanje radnika, na neki smanjeni broj i pripremu dijelova preduzeća za prodaju ili ti likvidaciju.“, tvrdi Čamdžić.

Ove tvrdnje demantuju iz Uprave i ministarstva. Poručuju da niko od radnika nije otišao iz preduzeća na nelegan način, već da se radilo o dobrovoljnim odlascima u penziju, sporazumnim prekidima radnog odnosa i penzionisanjem. Takođe, Željeznice nastoje provesti i reviziju smanjene radne sposobnosti radnika. 

„Paralelno sa ovim aktivnostima Željeznice Republike Srpske planiraju raspisati još jedan javni poziv radnicima za dobrovoljni odlazak iz preduzeća uz stimulativne otpremnine, kako bismo izbjegli da zaposleni iz gorenavedenih kategorija budu proglašeni tehnološkim viškom,a sve iz razloga nemogućnosti obavljanja poslova na kojima su raspoređeni.“, navodi se, između ostalog u odgovoru Željeznica.

Iz Željeznica RS poručuju da se trenutno radi na Nacrtu prijedloga sistematizacije koji će obuhvatiti 80% radnih mjesta.  

Na ovaj dokument, svoje prijedloge dostaviće i sindikat iz kojeg ističu da sistematizacija nije dobro isplanirana.
„Shodno zato što se još uvijek ne zna, kada se postavlja pitanje, gdje će pojedine djelatnosti biti, kojem od tih zavisnih preduzeća će pripadati, a mi idemo u neki proces i Pravilnih o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.“, ističe predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Restrukturiranje Željeznica Republike Srpske (ŽRS) sprovodi se prema Zakonu o stečaju. Svjetska banka je u decembru 2017. godine odobrila kredit za ovaj projekt u iznosu od 51,3 miliona evra.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

B2

21.09.2021 21:05

Prodje ...

ODGOVORITE
Name

Fenix

22.09.2021 04:56

Država ili funkcioniše ili nefunkcioniše.Nema izmedju.Sve treba reformisati od glave do pete,od Predsjednika do čistačice.Podobni direktori skloni uništenju svega,podobni radnici,zakoni prilagodjavani vlastima,sudovi policija u službi vlasti.Sve sve je trulo .A sve bi mogli da je normalna vlast koja samo više i više mrsi i muti.

ODGOVORITE
Name

Ciro

22.09.2021 05:23

Vise ni gajbe piva me pomazu.

ODGOVORITE
Name

OSTAJE

22.09.2021 05:29

SAMO "PLAVI"KUPLERAJ U DOBOJU,OSTALO IŠ,A MAŠINE I SAOBRAĆAJ...NA BUBANJ!

ODGOVORITE
Name

L89

22.09.2021 05:58

Bitno je da je resorno ministarstvo dobilo kredit 51,3 miliona evra!

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

22.09.2021 06:57

Само Симо Цвијтковић и Ново Панић могу спасити жељезнице.

ODGOVORITE
Name

PETKOVI

22.09.2021 07:46

DŽELATI!

Name

Sumnjivo Lice

22.09.2021 08:00

Upravo si naveo neke od najodgovornijih ljudi zbog cega su ZRS tu gdje jesu! Petkova zlocinacka ogranizacija koja je ostavila preduzece u dugovima i sa 1000 radnika viska...

Name

Tom

22.09.2021 08:53

Tako je,niko drugi,Simo je zvezda vodilja,a Novo samo da se vrati,fali nama,njegovim ljudima

Name

Privatizacija Je Spas

22.09.2021 07:57

Predizborni marketing i dodvoravanje uprave preduzeća sindikatima, imalo je za rezultat naprasno uključivanje nekompetentnih "zaštitinika" prava (ne)radnika u započeti proces restrukturiranja i njegovu blokadu. Njihov jedini cilj je zaštita sindikalnih članarina jer proces reorganizacije podrazumijeva i smanjenje broja izvršilaca u skladu sa realnim potrebama, što sindikatima zasigurno ne odgovara. Manji broj izvršilaca znači samo da oni koji danas ne rade ništa, neće više za to primati platu, odnosno da radnici koji svoje radne obaveze redovno izvršavaju neće dobijati platu ispod republičkog prosjeka.

ODGOVORITE