Биометријско препознавање лица ускоро у Србији?!

У току је јавна расправа поводом Нацрта закона о унутрашњим пословима, објављеног од стране Министарства унутрашњих послова 30. августа текуће године.

Србија 21.09.2021 | 17:37
Биометријско препознавање лица ускоро у Србији?!

Нацрт предвиђа проширење полицијских овлашћења и на препознавање лица на основу биометријских карактеристика лика. Конкретно, реч је о овлашћењу за коришћење тзв. система за аутоматско препознавање лица, који представља опасност по приватност грађана Републике Србије.

Да ли Нацрт садржи више спорних одредби које могу имати штетан утицај на права и слободе грађана Србије, пре свега на право на приватност. О томе смо разговарали са нашим данашњим гостима Пулса Србије, Дарком Трифуновићем из Центра за националну и међународну безбедност и Аном Тоскић Цветиновић, извршном директорком Партнера Србија.

- Најважнији део тога је онај правни сегмент, и ако прође овакав какав је у Нацрту биће противуставан. То је незаконито фотографисање. Уколико у овом тренутку службена лица употребљују биометрију њима могу да се изрекну казне до 3 године затвора. Не знам ко је уопште дозволио да се те камере нађу на улицама. Немачка је била колевка нацизма, ал то у Немачкој није дозвољено, грађани су се побунили против камера. - рекао је Трифуновић.

- Нацрт је објављен без јавне расправе а ради се о питањима које од широко друштвеног значаја. Министарство није спровело законску процедуру, није било адекватне јавне расправе, није урадило анализу ефекта овог поступка нити анализу ризика. Могуће су злоупотребе, што значи да ми не можемо јасно видети из овог Нацрта ко ће све имати приступ тим подацима. Говоримо овде о врло осетљивим подацима. Питање приватности је и питање људског достојанства - каже Ана Тоскић Цветиновић.

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пази камера

21.09.2021 15:55

Нека још ставе камере у спаваће собе да им буде доступан интимни живот грађана ...ода ће бити тужила Стана Стева на да није добро ј..... ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

21.09.2021 16:09

стигли смо и до Орвела, сто бесе теорија завере некад ,сад је стварност, све је повезано и курона и ковид пасос и биометријско препознавање лица. идемо ка конц логору без бодљикавих зица. кофол разматрају , то је прица само за тупаве који им верују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.09.2021 16:30

Камере сметају само криминалцима И људима сумњивих намјера. Смисао камере је да цак и превентивно утице на могуце преступнике. Наравно, контрола камера мора бити под правим надзором а не да сутра неки нови Лукац или неки други то мозе злоупотријебити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србо

21.09.2021 21:39

Пајдо, глуп ли си..... право на приватност је елементарно људско право у цивилизираном свијету...... само кинези такве мјере раде и наши у српској. У кини камере бодују грађане, од оног што купе (пелене ил цигарете, алкохол ил брашно) овиси дали ће моћи купит карту за трамвај ил авион или не..... , наравно до тога које им је "политичко увјерење".Полиција треба да ради свој посао а не да прислушкује и шпијунира грађане за ради политичких интереса (од телефона до ко се кад с ким састаје, јел слаб има ли љубавницу исл...). Како проф. Трифуновић рече и бивши гебелси такав закон осуђују јер се он коси с основним људским правима, уловит 1 криминалца значи кривично нарушит приватност милион грађана без надзора и контроле...... ма немој ми рећ да то има везе с законом. Мајмуни чак имају и у кривичном закону поглавље "неовлаштено снимање и фотографирање".... а опет чине!

Name

Лопов

21.09.2021 21:43

Јашта, дрзаву, а поготово полицију нема шта занимати гдје се ја крецем и засто. Србија постаје Кина у по Еуропе и претвара се у Сјеверну Кореу.

Name

ало србин

23.09.2021 19:17

Помоци це драги господ Бог и теби.

Name

Како Да Не

21.09.2021 16:51

Сад ће Криминалци, прије него што крену у акцију, прво стати испред камера да се кезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинез

21.09.2021 16:51

По узору на брацу Кинезе имате снимке на инт о томе па погледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је страсно

23.09.2021 19:15

Наредјење мора да се постује,инаце нема кредита.

ОДГОВОРИТЕ