ЕУ се "окреће": Да ли постоји сумња у САД?

Председник Европског савета Шарл Мишел критиковао САД због недостатка транспарентности и лојалности према трансатланским партнерима.

Свијет 21.09.2021 | 08:33
ЕУ се "окреће": Да ли постоји сумња у САД?

Он је навео да то показују једностране одлуке Вашингтона да се повуче из Авганистана и амерички безбедносни пакт са Аустралијом и Великом Британијом.

Мишел је рекао да су ове одлуке САД показале "очигледан недостатак транспарентности и лојалности" иако је, како је нагласио, амерички председник Џозеф Бајден раније ове године објавио да се "Америка вратила" након што је његов претходник Доналд Трамп четири године заступао политику "Америка на првом месту".

Он је, обраћајући се групи новинара у Њујорку, где се одржава Генерална скупштина УН, поновио да је трансатлански савез "најважнији савез за нас у ЕУ", преноси АП.

"Не доводим у питање овај савез, али питам: Да ли постоји сумња у САД о значају овог савеза са Европом?", упитао је Мишел.

Он је упозорио да ће најава новог савеза између САД, Велике Британије и Аустралије и одлука САД да заједно са Великом Британијом прода подморнице на нуклеарни погон Аустралији, а чиме је окончан ранији договор измедју Француске и Аустралије, имати последице.

Аустралија, САД и Велика Британија су 15. септембра склопиле безбедносни пакт АУКУС, којим ће Канбера добити технологију да изгради осам подморница на нуклеарни погон.

Аустралија је након уласка у пакт одустала од куповине подморница од Француске, због чега је Париз оптужио Канберу због лажи и повукао амбасадоре из Вашингтона и Канбере.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Да

21.09.2021 09:50

Нешто се , свакако , мјења у политици коју води САД-е а Европа тиме није задовољна. Наравно , Европа је била задовољна подршком САД-а крајем осамдесетих па све до недавно када су им помагали обнову граница са почетка четрдесетих. Само ... , треба све то схватити а не насједати на приче о "вриједностима" која нам се , из те исте уније , пласирају јер је много примјера да те "вриједности" нису баш за све народе и некако изостаје једнакост и равноправност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО се

21.09.2021 10:00

Мозе растезати. Проблеми Скотске, Каталоније, Тексаса, Аљаске. Па онда даље Сјеверна Кореја, Јапан, све је то несто сто полако треба одвајати од Америке. Америка је свој ХВ Бљесак заврсила. Па и у Европи и Еуроазији, Америка је само допринијела проблемима. Хиросима и Нагасаки су људска болест од којих Америка јос болује. БХ, као освета за Виетнам, исто се суоцава са проблемима, и заблудама у којој ником није добро. ЕУ се све висе увлаци у заблуде и осеца њихвове последице, иако је склона њиховом управљању. НАТО талозници су вец так так, неке ствари које ето су на овратинама. Могу направити Балкан 2 по цијену напада на саму Америку и уводјење санкција тој земљи од стране Еуроазије, евентуално и од БРИКСа и несврстаних. Тако да ето медиаактивитет барем на искристима се мора угасити и мора се медијски умањивати знацај бесмислених сила, али и реална застита треба да се оформи и тестира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2021 11:30

Како ви срби све знате цудо да сте онда тако глупи...

Name

Фан

22.09.2021 10:00

Били би и ви исто паметни да сте остали Срби... Ал нецете, оцете ви да мијењате вјеру.....:)

Name

Мирко

21.09.2021 10:03

Распад система, и мазање очију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

конан

21.09.2021 20:27

како мозес тако сам себи реци

Name

јанко

21.09.2021 10:14

Праве англо сансконски савез и франкофони немају ту сто тражити.

ОДГОВОРИТЕ