EU se "okreće": Da li postoji sumnja u SAD?

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kritikovao SAD zbog nedostatka transparentnosti i lojalnosti prema transatlanskim partnerima.

Svijet 21.09.2021 | 08:33
EU se "okreće": Da li postoji sumnja u SAD?

On je naveo da to pokazuju jednostrane odluke Vašingtona da se povuče iz Avganistana i američki bezbednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom.

Mišel je rekao da su ove odluke SAD pokazale "očigledan nedostatak transparentnosti i lojalnosti" iako je, kako je naglasio, američki predsednik Džozef Bajden ranije ove godine objavio da se "Amerika vratila" nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp četiri godine zastupao politiku "Amerika na prvom mestu".

On je, obraćajući se grupi novinara u Njujorku, gde se održava Generalna skupština UN, ponovio da je transatlanski savez "najvažniji savez za nas u EU", prenosi AP.

"Ne dovodim u pitanje ovaj savez, ali pitam: Da li postoji sumnja u SAD o značaju ovog saveza sa Evropom?", upitao je Mišel.

On je upozorio da će najava novog saveza između SAD, Velike Britanije i Australije i odluka SAD da zajedno sa Velikom Britanijom proda podmornice na nuklearni pogon Australiji, a čime je okončan raniji dogovor izmedju Francuske i Australije, imati posledice.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon.

Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Da

21.09.2021 07:50

Nešto se , svakako , mjenja u politici koju vodi SAD-e a Evropa time nije zadovoljna. Naravno , Evropa je bila zadovoljna podrškom SAD-a krajem osamdesetih pa sve do nedavno kada su im pomagali obnovu granica sa početka četrdesetih. Samo ... , treba sve to shvatiti a ne nasjedati na priče o "vrijednostima" koja nam se , iz te iste unije , plasiraju jer je mnogo primjera da te "vrijednosti" nisu baš za sve narode i nekako izostaje jednakost i ravnopravnost.

ODGOVORITE
Name

NATO se

21.09.2021 08:00

Moze rastezati. Problemi Skotske, Katalonije, Teksasa, Aljaske. Pa onda dalje Sjeverna Koreja, Japan, sve je to nesto sto polako treba odvajati od Amerike. Amerika je svoj HV Bljesak zavrsila. Pa i u Evropi i Euroaziji, Amerika je samo doprinijela problemima. Hirosima i Nagasaki su ljudska bolest od kojih Amerika jos boluje. BH, kao osveta za Vietnam, isto se suocava sa problemima, i zabludama u kojoj nikom nije dobro. EU se sve vise uvlaci u zablude i oseca njihvove posledice, iako je sklona njihovom upravljanju. NATO taloznici su vec tak tak, neke stvari koje eto su na ovratinama. Mogu napraviti Balkan 2 po cijenu napada na samu Ameriku i uvodjenje sankcija toj zemlji od strane Euroazije, eventualno i od BRIKSa i nesvrstanih. Tako da eto mediaaktivitet barem na iskristima se mora ugasiti i mora se medijski umanjivati znacaj besmislenih sila, ali i realna zastita treba da se oformi i testira.

ODGOVORITE
Name

re

21.09.2021 09:30

Kako vi srbi sve znate cudo da ste onda tako glupi...

Name

Fan

22.09.2021 08:00

Bili bi i vi isto pametni da ste ostali Srbi... Al necete, ocete vi da mijenjate vjeru.....:)

Name

Mirko

21.09.2021 08:03

Raspad sistema, i mazanje očiju .

ODGOVORITE
Name

konan

21.09.2021 18:27

kako mozes tako sam sebi reci

Name

janko

21.09.2021 08:14

Prave anglo sanskonski savez i frankofoni nemaju tu sto tražiti.

ODGOVORITE