Косовска полиција бацила сузавац на Србе у Јарињу

Код административног пункта Јариње у општини Зубин Поток, косовска полиција је употребила сузавац како би растерала окупљене Србе који мирно протестују против одлуке привремених институција у Приштини, јавља РТС.

Србија 20.09.2021 | 18:16
Косовска полиција бацила сузавац на Србе у Јарињу

Окупљени се нису удаљили са мјеста на којем протестују.

На административним прелазима Јариње, Брњак, Мердаре, Мутивода, Бијела Земља и Мучибаба од јутрос је забрањен улазак на територију Косова и Метохије са српским регистраским таблицама и таблицама са ознакама косовских градова.

– Возачи аутомобила или теретних возила који немају нове таблице са ознаком `РКС` морају, уз плаћање таксе од пет евра са роком важности од два мјесеца узети такозване пробне таблице које се издају са ознаком општине на којој борави возач аутомобила – речено је Срни на административном прелазу Мердаре.

Дежурни припадници Косовске полицијске службе појаснили су да власници аутомобила који живе на територији Косова и Метохије имају обавезу да у наредних пет дана у било ком регистрационом центру или осигуравајућој кући подигну пробне таблице.

У супротоном, биће им забрањено кретање и против њих ће бити поднесене прекршајне пријаве, тврде из Косовске полицијске службе.

Власници возила који живе на територији Косова и Метохије и уписани су у централни регистар мораће да изврше пререгистарцију возила по цијени од пет центи по кубикажи возила, а морају платити и додатну регистрацију која се креће од 270 до 450 евра, у зависности од кубикаже возила.

Из косовске полиције саветују возачима који имају само документа Републике Србије да изађу и уђу на територију Косова и Метохије, да би њихова документација била унесена у одговарајући “царински и гранични систем Косова”.

Ова наредба је на прелазу Мердаре произвела колоне аутомобила са српске стране у дужини од неколико километара, а разлог више закрчењу административног прелаза су камиони са робом који су се јутрос затекли на прелазу, као и они који тек пристижу.

Миодраг Јоксић рекао је Срни да је на административном прелазу Мердаре чекао више од три часа и да се назад у централну Србију вратило више десетина возила јер су возачи одбили да плате, преузму и пред косовском полицијом поставе пробне таблице са ознаком “РКС”.

– Ово је игра са народом. Ником, па чини ми се ни полицији, није јасно шта треба да раде и које мере да примењују. Час кажу није дозвољен улазак на Косово и Метохију са српским таблицама, час кажу дозвољен је, а то зависи од тога ко је возач аута – каже он.

Према његовим ријечима, уколико сте Албанац или припадате некој другој нацији, изузев српској, слободно улазите са српским таблицама на Косово и Метохију.

Упркос тензијама које је изазвала одлука приштинских власти, из Кфора је саопштено да је безбједносна ситуација мирна и стабилна те да су припадници Кфора спремни да као трећи безбједносни стуб, послије Косовске полицијске службе и ЕУЛЕКС-а, реагују уколико дође до нарушавања јавног реда и мира.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Истина

20.09.2021 16:33

Теско сиротињи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

20.09.2021 16:56

Кад су бацали сузавац на народ у Црној Гори то је нормално а сад кад бацају на Косову то није у реду какви смо ми то људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не лупај глупости.

20.09.2021 17:58

Не бркај ситуацију у ЦГ са ситуацијом овдје.

Name

Ре

20.09.2021 17:58

Без мозга!!

Name

само питам

20.09.2021 18:06

Цитам и питам се покусавајуци користити здраву логику. Прво казе да су Албанци бацили сузавац на Србе који протестују. А онда писе да се Срби нису разисли Ја се питам дали то знаци да су сви окупљени Срби имали гас маске или су Срби природно отпорни на сузавац а се зато нису разбезали

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

20.09.2021 18:34

А дје сада госпон Лајцак да преговара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје нам је густер

20.09.2021 22:28

Шта каже Вулин , нисам упратио? Онако опасан је на ријечима, зна пријетити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

21.09.2021 08:40

Лајцак је смеце