Kosovska policija bacila suzavac na Srbe u Jarinju

Kod administrativnog punkta Jarinje u opštini Zubin Potok, kosovska policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala okupljene Srbe koji mirno protestuju protiv odluke privremenih institucija u Prištini, javlja RTS.

Srbija 20.09.2021 | 18:16
Kosovska policija bacila suzavac na Srbe u Jarinju

Okupljeni se nisu udaljili sa mjesta na kojem protestuju.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare, Mutivoda, Bijela Zemlja i Mučibaba od jutros je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije sa srpskim registraskim tablicama i tablicama sa oznakama kosovskih gradova.

– Vozači automobila ili teretnih vozila koji nemaju nove tablice sa oznakom `RKS` moraju, uz plaćanje takse od pet evra sa rokom važnosti od dva mjeseca uzeti takozvane probne tablice koje se izdaju sa oznakom opštine na kojoj boravi vozač automobila – rečeno je Srni na administrativnom prelazu Merdare.

Dežurni pripadnici Kosovske policijske službe pojasnili su da vlasnici automobila koji žive na teritoriji Kosova i Metohije imaju obavezu da u narednih pet dana u bilo kom registracionom centru ili osiguravajućoj kući podignu probne tablice.

U suprotonom, biće im zabranjeno kretanje i protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave, tvrde iz Kosovske policijske službe.

Vlasnici vozila koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i upisani su u centralni registar moraće da izvrše preregistarciju vozila po cijeni od pet centi po kubikaži vozila, a moraju platiti i dodatnu registraciju koja se kreće od 270 do 450 evra, u zavisnosti od kubikaže vozila.

Iz kosovske policije savetuju vozačima koji imaju samo dokumenta Republike Srbije da izađu i uđu na teritoriju Kosova i Metohije, da bi njihova dokumentacija bila unesena u odgovarajući “carinski i granični sistem Kosova”.

Ova naredba je na prelazu Merdare proizvela kolone automobila sa srpske strane u dužini od nekoliko kilometara, a razlog više zakrčenju administrativnog prelaza su kamioni sa robom koji su se jutros zatekli na prelazu, kao i oni koji tek pristižu.

Miodrag Joksić rekao je Srni da je na administrativnom prelazu Merdare čekao više od tri časa i da se nazad u centralnu Srbiju vratilo više desetina vozila jer su vozači odbili da plate, preuzmu i pred kosovskom policijom postave probne tablice sa oznakom “RKS”.

– Ovo je igra sa narodom. Nikom, pa čini mi se ni policiji, nije jasno šta treba da rade i koje mere da primenjuju. Čas kažu nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju sa srpskim tablicama, čas kažu dozvoljen je, a to zavisi od toga ko je vozač auta – kaže on.

Prema njegovim riječima, ukoliko ste Albanac ili pripadate nekoj drugoj naciji, izuzev srpskoj, slobodno ulazite sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju.

Uprkos tenzijama koje je izazvala odluka prištinskih vlasti, iz Kfora je saopšteno da je bezbjednosna situacija mirna i stabilna te da su pripadnici Kfora spremni da kao treći bezbjednosni stub, poslije Kosovske policijske službe i EULEKS-a, reaguju ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Istina

20.09.2021 16:33

Tesko sirotinji?

ODGOVORITE
Name

Oliver

20.09.2021 16:56

Kad su bacali suzavac na narod u Crnoj Gori to je normalno a sad kad bacaju na Kosovu to nije u redu kakvi smo mi to ljudi

ODGOVORITE
Name

Ne lupaj gluposti.

20.09.2021 17:58

Ne brkaj situaciju u CG sa situacijom ovdje.

Name

Re

20.09.2021 17:58

Bez mozga!!

Name

samo pitam

20.09.2021 18:06

Citam i pitam se pokusavajuci koristiti zdravu logiku. Prvo kaze da su Albanci bacili suzavac na Srbe koji protestuju. A onda pise da se Srbi nisu razisli Ja se pitam dali to znaci da su svi okupljeni Srbi imali gas maske ili su Srbi prirodno otporni na suzavac a se zato nisu razbezali

ODGOVORITE
Name

razumio

20.09.2021 18:34

A dje sada gospon Lajcak da pregovara?

ODGOVORITE
Name

Gdje nam je guster

20.09.2021 22:28

Šta kaže Vulin , nisam upratio? Onako opasan je na riječima, zna prijetiti

ODGOVORITE
Name

Tuzla

21.09.2021 08:40

Lajcak je smece