Због политике у БиХ директну штету имају и привредници

Мини Шенген или Отворени Балкан само су неки од неколико назива који су дати економској идеји с великом политичком сјеном над собом. Отворени Балкан бошњачка политика је оцијенила као покушај предсјендика Србије Александра Вучића за политичку доминацију над Западним Балканом. Међутим привредници и економски аналитичари то не виде тако.

Босна и Херцеговина 20.09.2021 | 10:22
Због политике у БиХ директну штету имају и привредници

Међутим, пословни људи из Федерације БиХ уопште се не баве политиком, нити гледају у том смјеру, пиђе Клиx.ба.

Како преноси Салем Екмешчић власник је компаније ЕЗ из Бусоваче, која се бави производњом кућне хемије и амбалаже. Он каже како његова компанија има огромне губитке због неуласка БиХ у Отворени Балкан.

"Моје возило до Ниша иде три дана, а у предложеним околностима би било све за један дан за одлазак и повратак. Овим су трошкови вишеструко већи. Сад су још и околности теже, јер за разлику од времена кад је био и за нас се борио господин Шаровић (бивши министар спољне трговине и економских односа, оп.а.), нашу робу санитарни инспектори третирају тако да нам отежавају трговину и чине нас неконкурентним. У предложеним околностима ни тих контрола на границама не би било, јер би се признавале анализе из Босне и Херцеговине", каже Екмешчић за сарајевски портал.

Отворени Балкан елиминисао би криминал на границама, додаје он, како каже "лов испод жита", који сада влада на прелазима између двије земље.

"Тренутно је на снази једна општа блокада трговине у регији. Сигуран сам да би моја компанија за једну годину с отвореним границама за 30 посто повећала укупну продају", закључује он.

О важности Отвореног Балкана за бх. економију често говори и економски аналитичар Фарук Хаџић.

"Босна и Херцеговина је мала отворена економија, која у великој мјери зависи од спољнотрговинске размјене са земљама окружења и Европске уније, што показује податак да 73 посто цјелокупног извоза Босне и Херцеговине одлази према земљама чланицама ЕУ, а близу 17 посто према земљама чланицама или потенцијалним чланицама Отвореног Балкана. Другим ријечима, на сваких 10 извезених марака из БиХ, девет одлази на ово подручје. Стављајући политичке разлоге у страну, Босна и Херцеговина би могла очекивати додатно јачање трговинске размјене са земљама региона, због смањивања или укидања баријера на границама, али не треба занемарити ни значај јачих интеграцијских веза", казао је он.

Хаџић наводи како је у земље чланице и потенцијалне чланице Отвореног Балкана у периоду 2014.-2019. стигло 34 милијарде долара директних страних инвестиција, од чега је у БиХ стигло само 8 посто или 2,7 милијарди долара.

"Овај регион има великих проблема и са исељавањем становништва, гдје предњачи Босна и Херцеговина, што се може дијелом успорити кроз брже и заједничко напредовање ка Европској унији. Босна и Херцеговина треба, уколико се одлучи да приступи Отвореном Балкану, заштитити своје интересе и покушати добити што већу корист за грађане, привреду и друштво у цјелини", изјавио је он.

Отворени Балкан или како се раније звао Мали шенген је економска зона између Албаније, Косова, Сјеверне Македоније и Србије, а двије потенцијалне чланице су Црна Гора и Босна и Херцеговина.

(БН/Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босанац

20.09.2021 11:59

Вама привредницима вазно је да сто висе зарадите, дали је стетно за опстанак дрзаве није вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако људи напуштају државу

20.09.2021 14:05

А они који остају не могу или нису луди да рађају дјецу, онда ти то нешто говори о опстанку државе...

Name

Прњавор

20.09.2021 12:23

Политика је у свему..сви који иоле ишта знају су ошли..остале само подгузне муве,страначки пулени и попови.ал и то ће бити кратког века..одоше поповима вјерници,а подизали цркве у свакој улици.А одоше и порески обвезници,ко ће плачат порез за ове подгузне вашке што су се потрпали у Општину,полицију,електро,водовод,...Цак и у ловство су се увукли..па праве заваду и поделе и међу ловцима ,по националној,страначкој и свакакој основи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.09.2021 13:18

Не због политике у БиХ, него због политике Додика и опозиције која га подрзава. Они су увели блокаду институција. Ријесење морас тразити код Додика и код тзв. опозиције, јер они су подрзали Додика, као и увијек до сада.

ОДГОВОРИТЕ