Лајчак са Вучићем сутра о наставку дијалога

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак долази сутра у дводневну посету Србији, која заједно са прошлонедељном посетом Приштини за циљ има поновни покушај ЕУ да се у дијалогу Београда и Приштине постигне већ дуго очекиван и неопходан корак напред.

Србија 19.09.2021 | 15:32
Лајчак са Вучићем сутра о наставку дијалога

“У питању је моја регуларна посета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога”, поручио је Лајчак пред долазак у регион.

Лајчак ће се у Београду првог дана посете састати са председником Србије Александром Вучићем, а за очекивати је да том приликом Вучићу пренесе ставове премијера тзв Косова, Аљбина Куртија, са којим се Лајчак чак два пута састајао током своје прошлонедељнен посете Приштини.

Из Брисела су у више наврата долазиле информације да Лајчак жели да што боље припреми нови састанак Вучиха и Куртија како би се избегла ситуација из претходне две рунде вискополитичких разговора Београда и Приштине који су се уместо из ЕУ највљиваним непретком заврсиле потпуним одсуством разумевања и компромиса.

И док званично Брисел и даље позива ”обе стране” у дијалогу на конструктивност, незванични дипломатски извори и аналитичари указују на немогућост ЕУ да контролише и предвиди потезе новог премијера привремених власти у Приштини.

Комплексност сарадње Лајчака, као посредника у дијалогу, са новом админситрацијом у Приштини, огледа се и у све дужим разговорима и посетама управо косовској страни.

Лајчак је пред ову посету Приштини и Београду одбио да даје интервјуе за медије, а званично је поручио да се ”мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога јер се разговара о врло осетљивим питањима”.

”У овом процесу сви учесници врло детаљно знају шта треба да раде”, поручио је Лајчак и додао да су и земље чланице ЕУ у потпуности информисане о стању и свим корацима дијалогу.

Поред припреме новог састанка на виском политичком нивоу, укључујући и његову потенцијалну агенду, посета Лајчка Београду и Приштини може се разумети и у светлу разговора о примени већ постојећих договора и разговора о евентуалном напретку ка коначном свеобухватном и правнообавезујућем споразуму о нормализацији односа.

ЕУ је током лета у више наврата упозорила Приштину да својим поступцима крши Бриселски споразум како у области правосуђа, овога пута у слуцају пресуде Србину Ивану Теодосијевићу, тако и у оквиру договора о слободи кретања односно посета званичника.

Иако посредници у дијалогу, а тиме и гаранти спровођења договореног, из ЕУ поручују да је у рукама Београда и Приштине да дођу до нормализације уколико не желе да остану "заглављени" на путу ка бољем животу.

”Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити брислелски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују”, закључује Лајчак пред ову посету.

Истовремнео, Лајчак, који је почетком свог мандата 2020. године најављивао да је коначни споразум Београда и Приштине питање месеци, а не година, сада инситира на чињеници да садржај споразума, његово постизање и примена искључиово зависе од политичке воље и кооперативности две стране у процесу.

(Тањуг/фото: Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кики

19.09.2021 14:06

Пат позиција.Сада немају појма шта да раде са шиптарима јер су ови отргли се са ланца а Србија никада неће признати Косово као државу.Интересантно је пратити податке о шверцу дроге преко Косова и Ц.Горе.ЕУ се плаши утицаја исила на Косову где је већ добат дио мунџоса из Сирије пронашао уточиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X.2021

19.09.2021 14:17

Критиковати неприсустовања сједницама СНСДа као слаб потез. СНСД мора урадити висе за Српску. Само неприсустовање сједница и даље униста РС као и Инцков закон. Али сада цемо гледати опозицију, треба да буде боља. Теме на којима се мозе су медиаактет, као и истицање јацих мјера од неприсустовања сједницама БХ. БХ мора бити неутралисана у РС као провокација и корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

19.09.2021 16:02

Лајчак ће зарадити пензију на Балкану а резултати рада су нула бодова. Шта има посредовати ако нема примјене неких санкција за непоштовање договора. То онда траје у недоглед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кунтакинте

20.09.2021 05:23

Хајде Лајки, охлади мало! Дзаба обљецес као оса око меда - ходи у своју земљу па подрзи сецесију!

ОДГОВОРИТЕ