Lajčak sa Vučićem sutra o nastavku dijaloga

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak dolazi sutra u dvodnevnu posetu Srbiji, koja zajedno sa prošlonedeljnom posetom Prištini za cilj ima ponovni pokušaj EU da se u dijalogu Beograda i Prištine postigne već dugo očekivan i neophodan korak napred.

Srbija 19.09.2021 | 15:32
Lajčak sa Vučićem sutra o nastavku dijaloga

“U pitanju je moja regularna poseta u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga”, poručio je Lajčak pred dolazak u region.

Lajčak će se u Beogradu prvog dana posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za očekivati je da tom prilikom Vučiću prenese stavove premijera tzv Kosova, Aljbina Kurtija, sa kojim se Lajčak čak dva puta sastajao tokom svoje prošlonedeljnen posete Prištini.

Iz Brisela su u više navrata dolazile informacije da Lajčak želi da što bolje pripremi novi sastanak Vučiha i Kurtija kako bi se izbegla situacija iz prethodne dve runde viskopolitičkih razgovora Beograda i Prištine koji su se umesto iz EU najvljivanim nepretkom zavrsile potpunim odsustvom razumevanja i kompromisa.

I dok zvanično Brisel i dalje poziva ”obe strane” u dijalogu na konstruktivnost, nezvanični diplomatski izvori i analitičari ukazuju na nemogućost EU da kontroliše i predvidi poteze novog premijera privremenih vlasti u Prištini.

Kompleksnost saradnje Lajčaka, kao posrednika u dijalogu, sa novom adminsitracijom u Prištini, ogleda se i u sve dužim razgovorima i posetama upravo kosovskoj strani.

Lajčak je pred ovu posetu Prištini i Beogradu odbio da daje intervjue za medije, a zvanično je poručio da se ”mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga jer se razgovara o vrlo osetljivim pitanjima”.

”U ovom procesu svi učesnici vrlo detaljno znaju šta treba da rade”, poručio je Lajčak i dodao da su i zemlje članice EU u potpunosti informisane o stanju i svim koracima dijalogu.

Pored pripreme novog sastanka na viskom političkom nivou, uključujući i njegovu potencijalnu agendu, poseta Lajčka Beogradu i Prištini može se razumeti i u svetlu razgovora o primeni već postojećih dogovora i razgovora o eventualnom napretku ka konačnom sveobuhvatnom i pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa.

EU je tokom leta u više navrata upozorila Prištinu da svojim postupcima krši Briselski sporazum kako u oblasti pravosuđa, ovoga puta u slucaju presude Srbinu Ivanu Teodosijeviću, tako i u okviru dogovora o slobodi kretanja odnosno poseta zvaničnika.

Iako posrednici u dijalogu, a time i garanti sprovođenja dogovorenog, iz EU poručuju da je u rukama Beograda i Prištine da dođu do normalizacije ukoliko ne žele da ostanu "zaglavljeni" na putu ka boljem životu.

”Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti brislelski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju”, zaključuje Lajčak pred ovu posetu.

Istovremneo, Lajčak, koji je početkom svog mandata 2020. godine najavljivao da je konačni sporazum Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina, sada insitira na činjenici da sadržaj sporazuma, njegovo postizanje i primena isključiovo zavise od političke volje i kooperativnosti dve strane u procesu.

(Tanjug/foto: Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kiki

19.09.2021 16:06

Pat pozicija.Sada nemaju pojma šta da rade sa šiptarima jer su ovi otrgli se sa lanca a Srbija nikada neće priznati Kosovo kao državu.Interesantno je pratiti podatke o švercu droge preko Kosova i C.Gore.EU se plaši uticaja isila na Kosovu gde je već dobat dio mundžosa iz Sirije pronašao utočište.

ODGOVORITE
Name

X.2021

19.09.2021 16:17

Kritikovati neprisustovanja sjednicama SNSDa kao slab potez. SNSD mora uraditi vise za Srpsku. Samo neprisustovanje sjednica i dalje unista RS kao i Inckov zakon. Ali sada cemo gledati opoziciju, treba da bude bolja. Teme na kojima se moze su mediaaktet, kao i isticanje jacih mjera od neprisustovanja sjednicama BH. BH mora biti neutralisana u RS kao provokacija i korupcija.

ODGOVORITE
Name

NR

19.09.2021 18:02

Lajčak će zaraditi penziju na Balkanu a rezultati rada su nula bodova. Šta ima posredovati ako nema primjene nekih sankcija za nepoštovanje dogovora. To onda traje u nedogled

ODGOVORITE
Name

Kuntakinte

20.09.2021 07:23

Hajde Lajki, ohladi malo! Dzaba obljeces kao osa oko meda - hodi u svoju zemlju pa podrzi secesiju!

ODGOVORITE