Притворени имају везе са владајућом гарнитуром (ВИДЕО)

Окружни суд у Бањалуци одредио је притвор Браниславу Зељковићу, директору Института за јавно здравство РС, Драгану Дубравцу, директору фирме ''Промединг'', Славку Бојићу, директору ''Процонтрола'' и Саши Марковићу, власнику туристичке агенције ''Травел фор фан'' због злоупотребе положаја у набавци медицинске опреме током пандемије. Опозиција данас регује и тврди да сви притворени имају везе са владајућом гарнитуром.

Република Српска 18.09.2021 | 16:19
Притворени имају везе са владајућом гарнитуром (ВИДЕО)

Окружни суд у Бањалуци одредио је притвор Браниславу Зељковићу, директору Института за јавно здравство РС, Драгану Дубравцу, директору фирме ''Промединг'', Славку Бојићу, директору ''Процонтрола'' и Саши Марковићу, власнику туристичке агенције ''Травел фор фан'' због злоупотребе положаја у набавци медицинске опреме током пандемије. Опозиција данас регује и тврди да сви притворени имају везе са владајућом гарнитуром.

Притворска јединица у Казнено поправном заводу Туњице – то је мјесто на којем ће наредних мјесец дана из браве провести Бранислав Зељковић, Драган Дубравац, Славко Бојић и Саша Марковић. Окружни суд је након притисака, посебно, политичког, ипак преломио да се осумјичена четворка смјести иза решетака због могућег утицаја на свједоке, те сакривања или уништавања доказа битних за кривични поступак.

''Имају право на жалбу које је 24х од достављања рјешења'', каже портпарол Окружног суда у Бањалуци Славица Дивјак.

Одбрана Бранислава Зељковића данас није хтјела да коментарише одлука Суда о притвору. Чекају да званично добију рјешење. Адвокат Милош Стевановић који брани Сашу Марковића и Славка Бојића каже да ће уложити жалбу, што значи да предмет иде на другостепено рјешавање и да су све опције и даље у игри.

''Сматрамо да је Суд подлегао различитим притисцима и није аргументовао сагледао све оно што смо синоћ истицали.  Ми смо синоћ доставили суду правоснажна рјешења са суда БИХ гдје смо доказали да Тужилаштво и Суд БИХ води идентичну истрагу против осумњичених, постоје већ мјере, тако да је недопуштен правни дуализам у једном правном систему у једној држави'' – каже Милош Стевановић адвокат  Саше Марковића и Славка Бојића.

Према нашим сазнањима велики је притисак вршен на Окружни суд од стране извршне власти. Политичке поруке су ишле до те мјере да се јавно пријетило укидањем Специјалног тужилаштва. Из ПДП-а су упозоравали на бројне малверазије приликом набавке и увоза медицинског материјала током пандемије. Лидер странке каже да је веза ухапшених са политичким врхом потпуно огољена.

''Видјели смо да су Додик и Стевандић јавно нападали Тужилаштво и покушали зауставити акцију што показује да су дубоко уплетениу све те малверзације око монополоског полажаја одређених предузећа блиских влаасти у набавци здравствене опреме. Што показује озбиљну спрегу владајућих и појединих тајкунских предузећа'' – рекао је за БН ТВ предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Према информацијама доступним у јавности Драган Дубравац директор фирме ''Промединг'' и некадашњи директор УКЦ РС за немедицинске послове је супруг Маје Дубравац, која је запослена у кабинету премијера Радована Вишковића у Влади РС, а којој је бивши министар здравља Ранко Шкрбић -  тетак. Славко Бојић,дирекотро ''Проконтрола'' такође је близак врху власти. 

Посланик Небојша Вукановић каже да на основу свега наведеног, сви путеви воде до врха власти.

''Јасно је да иза свих ових послова стоји велика корупција. Ја се надам да ће сљедећи бити ухапшен Ненад Стевандић јер рема мојим сазнањима Зељковић је био само марионета у његовим рукама. Све је договарао са Дубравцем и осталим Ненад Стевандић, док је Зељковић био само извршилац који је потписивао и добијао скромне накнаде. Ја се надам да ће наком мјесец дана притвора, уколико Тужилаштво и Суд понуде Зељковићу да буде свједок сарадник, да би он или други могли проговорити и да ће истрага довести до врха РС'' – каже за БН ТВ народни посланик Небојша Вукановић.

Зељковић и саучесници осумњичени су за злоупотребе “тешке” 790.000 марака. Бојић, Марковић и Дубравац су у два одвојена случаја формирали конзорцијум фирми како би учествовали на тендерима Института за јавно здравство РС, а који су били преговарачким путем.

У једном случају набављене су заштитне маске чија је тржишна цијена била 0,36 марака, а Институт је плаћао по цијени од 6,9 марака без ПДВ-а.

У другом случају наручена су медицинска заштитна одијела из Кине, а испоручена су немедицинска одијела произведена у БиХ. У првом случају Зељковић и саучесници су фирми Процонтрол омогућили незакониту зараду од 240.000 марака, а у другом туристичкој агенцији Травел фор фан зараду од 550.000 марака. За ове износе оштећен је буџет Републике Српске.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

То је српско јединство

18.09.2021 14:30

Додика и Стевандица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

18.09.2021 16:17

Како смјешно и јадно изгледа зељковић са оном кесом

Name

Ре

18.09.2021 16:33

Па то и врапци на грани знају ко и како се све ради. Осилили се толико да нису ни крили ништа.

Name

Допуна

18.09.2021 17:48

И Александар Тодоровиц финансијски дир УК БЦ Бања Лука је дио организоване криминалне групе

Name

ББ

18.09.2021 18:30

Смјесно и јадно изгледа, као и сваки лопов, када прекрсти руке.

Name

18.09.2021 20:04

Имају везе са једном цијелом породицом. Не би ме зацудило оно сто су напросили,да су продавали.

Name

Милун

19.09.2021 07:40

Сви ови лопови,који су у јеку највеће пандемије короне,надували цене,да би се богатили,а народ сиромашили. Заслужују нај оштрије санкције. 10 год. на Туњице.

Name

Аа

18.09.2021 14:34

О како се сад вјерује суду и тужлаштву БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

18.09.2021 14:45

Готови су,клупко се одмотава,Миле пакуј кофере заједно са Жељком Вишковићем и осталом багром..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

18.09.2021 15:00

Ако је све то тако онда су сви "ови" у притвору опасни свједоци са доказима и врх власти их "мора уклонити" јер сви путеви воде на врх пирамиде..... Слуцајна саобраћајка, убиство у затвору, самоубиство.... Итд... Имају "они" вец припремљено рјесење за "непослусне"...... СВЕ... само да се сацува опљацкано од дрзаве и поробљеног народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

18.09.2021 15:03

Па ским ће имати везе, за њих су узимали дуго а сад мало и себи, можда се промијени власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеун

18.09.2021 15:20

Надам се да је ово дјело међународне заједнице. Они нам једино могу помоћи, на себе се не можемо ослонити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обавезно

18.09.2021 16:07

Треба поставити камере у кпз туњице да се види да ли су ствармо раздвојени и ко ће их посјећивати наредних мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре обавезно

18.09.2021 19:11

комплет туњице су под видео надзором, само је проблем ко то гледа јбг..

Name

Ре ре обавезно

19.09.2021 07:16

Онда тужилаштво треба тражити изузимање свих снимака за вријеме док су они тамо

Name

Ништа ново

18.09.2021 16:15

Прецртана Ц.Гора тј. Мило Ђукановић= Милорад Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Але

18.09.2021 20:14

Ја сам био на туњицама,видео надзор има ,ал све је то у склопу са власти тако да ако им није у интересу неце ни задржати снимке,тјст обрисане сто им неодговара а селак Јос има везе са туњицама и са првим човеком Милетом .

Name

Шљука зове цондора

18.09.2021 16:38

Сви су они повезани као цријева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отпор

18.09.2021 16:59

Ово су само мало загребали, врх криминала је Додик-Стевандић-Бисерка-Ђокић. То треба хапсити, ништа Зељковић није смио без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2021 19:34

Е колико ниста не знас. Све они ти сами организују и краду. Тако и Недо Елек украде бога на Јахорини а никоме не полазе рацуне. Тако је и Несиц исто сам све покрао. Додусе имаљ су неки министри користи који воле путовати.

Name

Јанко

19.09.2021 06:00

Није неки улов али нека је кренуло, сада треба редом и оно крме Стевандица па све те предсједнике мјесних одбора његове странке у цијелој РС јер нема их већих полтрона него што су у тој стевандицевој странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.09.2021 06:11

То је људи моји ПЛАТФОРМА СНСДЕа .Све је огољено Најуноснији бизнис . Ништа неулажеш а дебело зарадјујеш(грабиш).За један мандат МИЛИОНЕР а за 10- 15 година МИЛИЈАРДЕР.Какве фирме каква Бема какви Инцел. То је само да те младог мождани стрефи .Па гдје су Додику производне фирме?Што некроји, шије за Талијане па запосли пар хиљада радника?Није луд.Лова се незарадјује ,лова се граби од лудог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако продје

19.09.2021 10:45

Као Радисиц цак позељна представа, али колико пара толико и музике.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

19.09.2021 12:59

ЛУКАЦ ЈЕ ЦЛАН СНСД А .МИЛОРАД ДОДИК ГА ЈЕ ПОСТАВИО У ВРХ ПОЛИЦИЈЕ. ДОК ЈЕ ЛУКАЦ РАТОВАО И КРВАРИЈО ДОДИК ЈЕ СВЕРЦОВАО РОНХИЛ.КАДА БИ САД ЛУКАЦУ ПРОРАДИЛА САВЈЕСТ КОЈИ ЈЕ ИЗYГУБИО ПА ДА ПОСАЉЕ ЈЕДНО 100 СПЕЦИЈАЛАЦА ДА УХАПСЕ ДОДИКА И ИСПИТАЈУ ЗА САВ ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ТО БИ БИЛО YАДОВОЉСТВО ПРАВДЕ.YАМИСЛИ МИЛОРАДА БУРЛУ ДА ВИДИТЕ ДА ГА ВОДЕ НА ЛИСИЦАМА НА РУКАМА И ТАДА БИ РЕКАО ОВО ЈЕ НАПАД НА СРПСКИ НАРОД ОД САРАЈЕВА.

ОДГОВОРИТЕ