Pritvoreni imaju veze sa vladajućom garniturom (VIDEO)

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS, Draganu Dubravcu, direktoru firme ''Promeding'', Slavku Bojiću, direktoru ''Procontrola'' i Saši Markoviću, vlasniku turističke agencije ''Travel for fan'' zbog zloupotrebe položaja u nabavci medicinske opreme tokom pandemije. Opozicija danas reguje i tvrdi da svi pritvoreni imaju veze sa vladajućom garniturom.

Republika Srpska 18.09.2021 | 16:19
Pritvoreni imaju veze sa vladajućom garniturom (VIDEO)

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS, Draganu Dubravcu, direktoru firme ''Promeding'', Slavku Bojiću, direktoru ''Procontrola'' i Saši Markoviću, vlasniku turističke agencije ''Travel for fan'' zbog zloupotrebe položaja u nabavci medicinske opreme tokom pandemije. Opozicija danas reguje i tvrdi da svi pritvoreni imaju veze sa vladajućom garniturom.

Pritvorska jedinica u Kazneno popravnom zavodu Tunjice – to je mjesto na kojem će narednih mjesec dana iz brave provesti Branislav Zeljković, Dragan Dubravac, Slavko Bojić i Saša Marković. Okružni sud je nakon pritisaka, posebno, političkog, ipak prelomio da se osumjičena četvorka smjesti iza rešetaka zbog mogućeg uticaja na svjedoke, te sakrivanja ili uništavanja dokaza bitnih za krivični postupak.

''Imaju pravo na žalbu koje je 24h od dostavljanja rješenja'', kaže portparol Okružnog suda u Banjaluci Slavica Divjak.

Odbrana Branislava Zeljkovića danas nije htjela da komentariše odluka Suda o pritvoru. Čekaju da zvanično dobiju rješenje. Advokat Miloš Stevanović koji brani Sašu Markovića i Slavka Bojića kaže da će uložiti žalbu, što znači da predmet ide na drugostepeno rješavanje i da su sve opcije i dalje u igri.

''Smatramo da je Sud podlegao različitim pritiscima i nije argumentovao sagledao sve ono što smo sinoć isticali.  Mi smo sinoć dostavili sudu pravosnažna rješenja sa suda BIH gdje smo dokazali da Tužilaštvo i Sud BIH vodi identičnu istragu protiv osumnjičenih, postoje već mjere, tako da je nedopušten pravni dualizam u jednom pravnom sistemu u jednoj državi'' – kaže Miloš Stevanović advokat  Saše Markovića i Slavka Bojića.

Prema našim saznanjima veliki je pritisak vršen na Okružni sud od strane izvršne vlasti. Političke poruke su išle do te mjere da se javno prijetilo ukidanjem Specijalnog tužilaštva. Iz PDP-a su upozoravali na brojne malverazije prilikom nabavke i uvoza medicinskog materijala tokom pandemije. Lider stranke kaže da je veza uhapšenih sa političkim vrhom potpuno ogoljena.

''Vidjeli smo da su Dodik i Stevandić javno napadali Tužilaštvo i pokušali zaustaviti akciju što pokazuje da su duboko upleteniu sve te malverzacije oko monopoloskog polažaja određenih preduzeća bliskih vlaasti u nabavci zdravstvene opreme. Što pokazuje ozbiljnu spregu vladajućih i pojedinih tajkunskih preduzeća'' – rekao je za BN TV predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Prema informacijama dostupnim u javnosti Dragan Dubravac direktor firme ''Promeding'' i nekadašnji direktor UKC RS za nemedicinske poslove je suprug Maje Dubravac, koja je zaposlena u kabinetu premijera Radovana Viškovića u Vladi RS, a kojoj je bivši ministar zdravlja Ranko Škrbić -  tetak. Slavko Bojić,direkotro ''Prokontrola'' takođe je blizak vrhu vlasti. 

Poslanik Nebojša Vukanović kaže da na osnovu svega navedenog, svi putevi vode do vrha vlasti.

''Jasno je da iza svih ovih poslova stoji velika korupcija. Ja se nadam da će sljedeći biti uhapšen Nenad Stevandić jer rema mojim saznanjima Zeljković je bio samo marioneta u njegovim rukama. Sve je dogovarao sa Dubravcem i ostalim Nenad Stevandić, dok je Zeljković bio samo izvršilac koji je potpisivao i dobijao skromne naknade. Ja se nadam da će nakom mjesec dana pritvora, ukoliko Tužilaštvo i Sud ponude Zeljkoviću da bude svjedok saradnik, da bi on ili drugi mogli progovoriti i da će istraga dovesti do vrha RS'' – kaže za BN TV narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Zeljković i saučesnici osumnjičeni su za zloupotrebe “teške” 790.000 maraka. Bojić, Marković i Dubravac su u dva odvojena slučaja formirali konzorcijum firmi kako bi učestvovali na tenderima Instituta za javno zdravstvo RS, a koji su bili pregovaračkim putem.

U jednom slučaju nabavljene su zaštitne maske čija je tržišna cijena bila 0,36 maraka, a Institut je plaćao po cijeni od 6,9 maraka bez PDV-a.

U drugom slučaju naručena su medicinska zaštitna odijela iz Kine, a isporučena su nemedicinska odijela proizvedena u BiH. U prvom slučaju Zeljković i saučesnici su firmi Procontrol omogućili nezakonitu zaradu od 240.000 maraka, a u drugom turističkoj agenciji Travel for fan zaradu od 550.000 maraka. Za ove iznose oštećen je budžet Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

To je srpsko jedinstvo

18.09.2021 14:30

Dodika i Stevandica

ODGOVORITE
Name

Nenad

18.09.2021 16:17

Kako smješno i jadno izgleda zeljković sa onom kesom

Name

Re

18.09.2021 16:33

Pa to i vrapci na grani znaju ko i kako se sve radi. Osilili se toliko da nisu ni krili ništa.

Name

Dopuna

18.09.2021 17:48

I Aleksandar Todorovic finansijski dir UK BC Banja Luka je dio organizovane kriminalne grupe

Name

BB

18.09.2021 18:30

Smjesno i jadno izgleda, kao i svaki lopov, kada prekrsti ruke.

Name

4d

18.09.2021 20:04

Imaju veze sa jednom cijelom porodicom. Ne bi me zacudilo ono sto su naprosili,da su prodavali.

Name

Милун

19.09.2021 07:40

Сви ови лопови,који су у јеку највеће пандемије короне,надували цене,да би се богатили,а народ сиромашили. Заслужују нај оштрије санкције. 10 год. на Туњице.

Name

Aa

18.09.2021 14:34

O kako se sad vjeruje sudu i tužlaštvu BiH

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

18.09.2021 14:45

Gotovi su,klupko se odmotava,Mile pakuj kofere zajedno sa Željkom Viškovićem i ostalom bagrom..

ODGOVORITE
Name

Savo

18.09.2021 15:00

Ako je sve to tako onda su svi "ovi" u pritvoru opasni svjedoci sa dokazima i vrh vlasti ih "mora ukloniti" jer svi putevi vode na vrh piramide..... Slucajna saobraćajka, ubistvo u zatvoru, samoubistvo.... Itd... Imaju "oni" vec pripremljeno rjesenje za "neposlusne"...... SVE... samo da se sacuva opljackano od drzave i porobljenog naroda...

ODGOVORITE
Name

Jovo

18.09.2021 15:03

Pa skim će imati veze, za njih su uzimali dugo a sad malo i sebi, možda se promijeni vlast!

ODGOVORITE
Name

Simeun

18.09.2021 15:20

Nadam se da je ovo djelo međunarodne zajednice. Oni nam jedino mogu pomoći, na sebe se ne možemo osloniti

ODGOVORITE
Name

Obavezno

18.09.2021 16:07

Treba postaviti kamere u kpz tunjice da se vidi da li su stvarmo razdvojeni i ko će ih posjećivati narednih mjesec dana

ODGOVORITE
Name

re obavezno

18.09.2021 19:11

komplet tunjice su pod video nadzorom, samo je problem ko to gleda jbg..

Name

Re re obavezno

19.09.2021 07:16

Onda tužilaštvo treba tražiti izuzimanje svih snimaka za vrijeme dok su oni tamo

Name

Ništa novo

18.09.2021 16:15

Precrtana C.Gora tj. Milo Đukanović= Milorad Dodik!

ODGOVORITE
Name

Ale

18.09.2021 20:14

Ja sam bio na tunjicama,video nadzor ima ,al sve je to u sklopu sa vlasti tako da ako im nije u interesu nece ni zadržati snimke,tjst obrisane sto im neodgovara a selak Jos ima veze sa tunjicama i sa prvim čovekom Miletom .

Name

Šljuka zove condora

18.09.2021 16:38

Svi su oni povezani kao crijeva

ODGOVORITE
Name

Otpor

18.09.2021 16:59

Ovo su samo malo zagrebali, vrh kriminala je Dodik-Stevandić-Biserka-Đokić. To treba hapsiti, ništa Zeljković nije smio bez njih.

ODGOVORITE
Name

Re

18.09.2021 19:34

E koliko nista ne znas. Sve oni ti sami organizuju i kradu. Tako i Nedo Elek ukrade boga na Jahorini a nikome ne polaze racune. Tako je i Nesic isto sam sve pokrao. Doduse imalj su neki ministri koristi koji vole putovati.

Name

Janko

19.09.2021 06:00

Nije neki ulov ali neka je krenulo, sada treba redom i ono krme Stevandica pa sve te predsjednike mjesnih odbora njegove stranke u cijeloj RS jer nema ih većih poltrona nego što su u toj stevandicevoj stranci.

ODGOVORITE
Name

Fenix

19.09.2021 06:11

To je ljudi moji PLATFORMA SNSDEa .Sve je ogoljeno Najunosniji biznis . Ništa neulažeš a debelo zaradjuješ(grabiš).Za jedan mandat MILIONER a za 10- 15 godina MILIJARDER.Kakve firme kakva Bema kakvi Incel. To je samo da te mladog moždani strefi .Pa gdje su Dodiku proizvodne firme?Što nekroji, šije za Talijane pa zaposli par hiljada radnika?Nije lud.Lova se nezaradjuje ,lova se grabi od ludog naroda.

ODGOVORITE
Name

Ako prodje

19.09.2021 10:45

Kao Radisic cak pozeljna predstava, ali koliko para toliko i muzike.....

ODGOVORITE
Name

Igor

19.09.2021 12:59

LUKAC JE CLAN SNSD A .MILORAD DODIK GA JE POSTAVIO U VRH POLICIJE. DOK JE LUKAC RATOVAO I KRVARIJO DODIK JE SVERCOVAO RONHIL.KADA BI SAD LUKACU PRORADILA SAVJEST KOJI JE IZYGUBIO PA DA POSALJE JEDNO 100 SPECIJALACA DA UHAPSE DODIKA I ISPITAJU ZA SAV ORGANIZOVANI KRIMINAL TO BI BILO YADOVOLJSTVO PRAVDE.YAMISLI MILORADA BURLU DA VIDITE DA GA VODE NA LISICAMA NA RUKAMA I TADA BI REKAO OVO JE NAPAD NA SRPSKI NAROD OD SARAJEVA.

ODGOVORITE