Вучић: Србија жели добре односе са БиХ, али воли Српску

Он је рекао да је његова порука да Србија жели добре односе са БиХ, пријатељске и братске односе са Бошњацима, али да јој Бошњаци у БиХ не замјерају што воли Републику Српску, као што се њима не замјера што воле Нови Пазар, Тутин и Сјеницу.

Србија 17.09.2021 | 22:06
Вучић: Србија жели добре односе са БиХ, али воли Српску

- Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је да тужилаштво и правосудни органи у Србији ступе у контакт са правосуђем у БиХ и да се "зауставе приче о тајним оптужницама и свему другоме".

"Да људи могу да знају против кога нека земља нешто има. Да се договоримо које случајеве може да преузме домицилна земља. Да не радимо све ово једни другима. Ја сам потпуно спреман за то", изјавио је Вучић вечерас за ТВ "Пинк", коментаришући оштра реаговања политичког Сарајева на хапшење Едина Врања у Србији.

Вучић је навео да су у Фочи ухапсили Србина, након што је у Србији ухапшен Врањ из Горажда, као да 26 година нису знали да је починио тешка кривична дјела, "па као да врате нешто сад".

"То се тако не ради", истакао је Вучић.

Коментаришћи изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да не жели из Србије ни вакцине, ни жито и да Србија престане са прогоном бивших бораца тзв. Армије БиХ, Вучић је оцијенио да је Изетбеговић то рекао како би добио неки политички поен.

Вучић је поновио да сматра да је договор Срба са Бошњацима од историјског значаја, те нагласио да су пусти снови о специјалном статусу за Санџак/Рашку област и да никада не реагује на изјаве да ће се отцијепити Санџак.

У случају да три општине у Србији са већинским бошњачким живљем желе да донесу неку одлуку, каже Вучић, да ли су Бошњаци добро пребројали општине у Републици Српској којих има 64 и још четири у ФБиХ, гдје су Срби већина.

"Суштина је у томе да ми не желимо да мењамо границе. Ми само хоћемо да имамо своју Србију, добру сарадњу и са Републиком Српском као делом БиХ, као и са БиХ. Али немојте то да радите и немојте да имате двоструке аршине", додао је Вучић.

Он је рекао да је његова порука да Србија жели добре односе са БиХ, пријатељске и братске односе са Бошњацима, али да јој Бошњаци у БиХ не замјерају што воли Републику Српску, као што се њима не замјера што воле Нови Пазар, Тутин и Сјеницу.

Говорећи о политичким нападима на Србију из Црне Горе и Хрватске и од предсједника тих земаља Мила Ђукановића и Зорана Милановић и њихових медија, Вучић је рекао да ту има помало зависти и потребе да се Србија оцрни, јер је на добром путу и напредује.

Вучић је рекао да не мора да позива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика па да им једина тема буду Ђукановић, Бакир Изетбеговић или Милановић.

"Нас такве ствари не занимају, ми ћемо настојати да се развијамо", нагласио је Вучић, додајући да њега не занимају ни Милановић ни Ђукановић.

Он је рекао да је разумио поруку из Загреба да је сусрет Милановића и Ђукановића "порука за Београд", али да тиме није фасциниран.

Вучић је истакао да будућност региона види у томе да сви буду своји на своме и да се поштују њихова права, док је Ђукановић види у нестанку српског становништва и да Срби немају никаква политичка прва.

"У Црној Гори би све Србе да сведу на етничку групу. То су све њихови планови и трикови", рекао је Вучић, наводећи да нема ништа против Хрватске и Црне Горе, него само против политика чија је основа нестанак српског становништва и прича о тобожњој сопственој угрожености. 

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РЕ

17.09.2021 20:21

Чиме се ти замараш боље ти је помози овај народ гладни и пропали код бурле у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.09.2021 08:59

Само да нас он и његови не бране. Од 90-их нас одбранише само тако...

Name

Q123

19.09.2021 18:27

Па нек том народу плмогне Додик...има милијарде ....бликира рад БИХ инститиција а мјегове послове не блокира ....иде му као никад ....

Name

075

17.09.2021 20:41

И ја волим Војводину а поштујем Србију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

18.09.2021 07:46

И ја волим КСОВО а поштујем СРБИЈУ !

Name

дзокер

17.09.2021 20:53

све док будес дозваљао да онај "додо" у твом присуству најављује и изјављује да зели да се РС припоји Србији и да негира дрзаву која га плаца нецес имати кредибилитет ! замисли да неки Босњак оде у Сандзак и неки од њих доде у Сарајево и говори да Сандзак зели да се "отцијепи" и припоји БиХ!!! дали би и тад цутао и аминовао све то као сто аминујес кад онај дебели тако изјављује у Београду и позива на нове границе и нове сукобе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

17.09.2021 21:12

Нетреба да се замарас са којекаквим људима . Све док они се зале на нас то је добро , Знаци земља иде напријед,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзони

18.09.2021 00:05

Добро ацо то знамо имали ста ново

ОДГОВОРИТЕ