Поништена дозвола за хидроелектрану на Касиндолској ријеци

Окружни суд у  Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мини хидроелектране Слапи на Касиндолској ријеци. Окружни суд у Бањалуци уважио је тужбу Ресурсног Аархус центра којом је истакнуто да је прекршен закон приликом издавања претходне еколошке дозволе за ову мХЕ.

Република Српска 17.09.2021 | 12:31
Поништена дозвола за хидроелектрану на Касиндолској ријеци

Према пресуди, Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије РС је дужно да у року од 30 дана донесе нови управни акт уважавајући правно схватање суда и примједбе суда у погледу поступка.

“Ова пресуда је стигла у право вријеме и за нас представља још једну ВЕЛИКУ побједу над неправилностима и незаконитостима у случају изградње 3 мХЕ на Касиндолској ријеци. Управо док чекамо одлуку Врховног суда на основу упућене жалбе Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије на првостепену одлуку Окружног суда у Бањалуци у случају поништења еколошке дозволе за мХЕ Самар, добили смо још једну потврду да су наше сумње оправдане. Очекујемо од свих надлежних институција да све наредне одлуке доносе у складу са овом пресудом те поштујући законе и прописе. Ми смо се већ обраћали Министарству просторног уређења, грађевинарства и екологије и Комисији за концесије те их сада и јавно позивамо да нам одговоре и да закажу састанке како бисмо их упознали са стварним стањем натерену”, истиче Сара Тушевљак, представница неформалне групе грађана Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци.

Подсјећамо, већ неколико мјесеци водимо борбу за заустављање изградње 3 мини хидроелектране на Касиндолској ријеци због незаконитости и процедуралних пропуста.

Упркос евидентном лошем стању животне средине на терену, у септембру прошле године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ипак је издало Рјешења којима се обнављају еколошке дозволе за мале хидроелектране ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’’.  Након тога, Окружни суд у Бањалуци је донио пресуду којом се поништава еколошка дозвола за градњу мХЕ Самар након чега су заустављени радови на изградњи те мХЕ. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

И. С.

17.09.2021 13:54

Нико ту не прекида радове док се ћека само нови папир који кошта мало више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

17.09.2021 18:06

Штета је направљена, тужба је усвојена, а и да није, радови се неће наставити. Ово су последњи трзаји пар тајкуна. Еколози и зелени су посао завршили са КОРОНА протестима и по обећању грађанима обавезућом декларацијом о забрани изградње минихидроцентрала и рњвизији свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година, декларацијом усвојеној у НСРС 17 фебруара ове године. Значи, Голићка по закону, али и због Лазаревића и зелених не смије дати еколошку дозволу, све да је концесија Додикова. Примила је то она на знање много прије пресуде,тачка.

Name

Искрено

17.09.2021 13:58

Свака част за борбу који води Архус, против надлежног министарства и њихових нелегалних дозвола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

17.09.2021 14:50

А КО ЈЕ КРИВ ЗА ШТЕТУ И КО ЋЕ ИСТУ ПЛАТИТИ РАДИ НЕЗАКОНИТОГ УНИШАВАЊА ПРИРОДЕ И ДРУГИХ РЕСУРСА?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.09.2021 19:51

ОБАВЕЗНО ЈЕ ПОДНИЈЕТИ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ. ВЈЕРУЈЕМ ДА ИМА АДВОКАТА ПАТРИОТСКИ ОРЈЕНТИСАНИХ.

Name

Лукавица

18.09.2021 07:26

Нон стоп прекиди довода воде,около по планинама имамо толико извора али никога да нешто покрене да се добије вода за пиће а о мини централама и њиховој штетности и богаћењу појединаца који ни нису из нашега мијеста да не пишем,ријека Жељезница скоро уништена потоци пресушују а локални политичари се надмећу ко ће купити бољи аутомобил од пара које узму да изгласају уништење природе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.09.2021 13:19

Ови на власти би дали концесију на користење природних ресурса и црном ђаволу, а камоли не локалним тајкунима, само ако би им то донијело додатни профит, све остало је небитно, опустосисе све као скакавци!!

ОДГОВОРИТЕ