Poništena dozvola za hidroelektranu na Kasindolskoj rijeci

Okružni sud u  Banjaluci je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za gradnju mini hidroelektrane Slapi na Kasindolskoj rijeci. Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Resursnog Aarhus centra kojom je istaknuto da je prekršen zakon prilikom izdavanja prethodne ekološke dozvole za ovu mHE.

Republika Srpska 17.09.2021 | 12:31
Poništena dozvola za hidroelektranu na Kasindolskoj rijeci

Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS je dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Ova presuda je stigla u pravo vrijeme i za nas predstavlja još jednu VELIKU pobjedu nad nepravilnostima i nezakonitostima u slučaju izgradnje 3 mHE na Kasindolskoj rijeci. Upravo dok čekamo odluku Vrhovnog suda na osnovu upućene žalbe Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije na prvostepenu odluku Okružnog suda u Banjaluci u slučaju poništenja ekološke dozvole za mHE Samar, dobili smo još jednu potvrdu da su naše sumnje opravdane. Očekujemo od svih nadležnih institucija da sve naredne odluke donose u skladu sa ovom presudom te poštujući zakone i propise. Mi smo se već obraćali Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije i Komisiji za koncesije te ih sada i javno pozivamo da nam odgovore i da zakažu sastanke kako bismo ih upoznali sa stvarnim stanjem naterenu”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci vodimo borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci zbog nezakonitosti i proceduralnih propusta.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’’.  Nakon toga, Okružni sud u Banjaluci je donio presudu kojom se poništava ekološka dozvola za gradnju mHE Samar nakon čega su zaustavljeni radovi na izgradnji te mHE. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

I. S.

17.09.2021 13:54

Niko tu ne prekida radove dok se ćeka samo novi papir koji košta malo više

ODGOVORITE
Name

Рибар

17.09.2021 18:06

Штета је направљена, тужба је усвојена, а и да није, радови се неће наставити. Ово су последњи трзаји пар тајкуна. Еколози и зелени су посао завршили са КОРОНА протестима и по обећању грађанима обавезућом декларацијом о забрани изградње минихидроцентрала и рњвизији свих концесионих дозвола за период 2005-2020 година, декларацијом усвојеној у НСРС 17 фебруара ове године. Значи, Голићка по закону, али и због Лазаревића и зелених не смије дати еколошку дозволу, све да је концесија Додикова. Примила је то она на знање много прије пресуде,тачка.

Name

Iskreno

17.09.2021 13:58

Svaka čast za borbu koji vodi Arhus, protiv nadležnog ministarstva i njihovih nelegalnih dozvola.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

17.09.2021 14:50

A KO JE KRIV ZA ŠTETU I KO ĆE ISTU PLATITI RADI NEZAKONITOG UNIŠAVANJA PRIRODE I DRUGIH RESURSA?????

ODGOVORITE
Name

Re

17.09.2021 19:51

OBAVEZNO JE PODNIJETI KRIVIČNE PRIJAVE. VJERUJEM DA IMA ADVOKATA PATRIOTSKI ORJENTISANIH.

Name

Lukavica

18.09.2021 07:26

Non stop prekidi dovoda vode,okolo po planinama imamo toliko izvora ali nikoga da nešto pokrene da se dobije voda za piće a o mini centralama i njihovoj štetnosti i bogaćenju pojedinaca koji ni nisu iz našega mijesta da ne pišem,rijeka Željeznica skoro uništena potoci presušuju a lokalni političari se nadmeću ko će kupiti bolji automobil od para koje uzmu da izglasaju uništenje prirode...

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

18.09.2021 13:19

Ovi na vlasti bi dali koncesiju na koristenje prirodnih resursa i crnom đavolu, a kamoli ne lokalnim tajkunima, samo ako bi im to donijelo dodatni profit, sve ostalo je nebitno, opustosise sve kao skakavci!!

ODGOVORITE