Преминуо чувени композитор и водитељ Миња Субота

Милан Миња Субота преминуо је у 82. години после борбе са тешком болешћу с којом се дуже време борио.

Магазин 17.09.2021 | 08:59
Преминуо чувени композитор и водитељ Миња Субота

Српски композитор је пре шест дана хитно превезе на пулмологију због болести, где је изгубио битку са опаком болешћу.

Вест да је преминио објавио је и Горан Весић.

"Наш Миња уз кога смо сви расли. Миња који нас је песмом учио да будемо добри људи и да разумемо свет. Миња који је увек био ведар и насмејан и када се борио са тешком, подмуклом и опаком болешћу. Кад би неко поменуо Мињу Суботу сви, старији или млађи Београђани, одмах помисле на “Музички тобоган", емисију детињства свакога од нас. Миња је обележио успешне деценије тадашње Телевизије Београд. Био је инжењер електротехнике. Био је успешан музичар, певач, композитор, кантаутор, сценариста и творац многобројних емисија на радију и телевизији.

Много је волео децу. Стварајући и компонујући за најмлађе остао је дете у души.

Почивај у миру Миња. Много си се намучио последњих година, али ниси дао да се то примети. Ти си учио нас, а сада је ред да се ми одужимо теби. Прво сахраном у Алеји заслужних грађана, а потом трајним сећањем. За три година добићеш улицу у нашем граду, а Дечији културни центар који си водио до одласка у болницу неговаће трајно сећање на свог Мињу.

Миња Субота је био српски композитор, забављач, музичар, фотограф и дипломирани инжењер електротехнике. Дуго је радио као водитељ и аутор дечије ТВ серије „Музички тобоган“.

Радио је као аутор и водитељ и на другим успешним серијама као што су: „Од главе до пете“; „Игре без граница“; „Жељотека“; „Све играчке света“; „Музички балон“; „Недељно поподне“; „Звездана журка”; „Дете је човек важан“.

Миња Субота радио је и на БН ТВ од 2000. до 2005. године, гдје је водио емисију "Недељно поподне. У том периоду у студију БН ТВ угостио је највећа имена наше позоришне сцене и глумишта. 

Компоновао је многе песме на стихове истакнутих песника као што су: „Разболе се лисица“, „Деца су украс света“, „Ишли смо у Африку“, „Рекао сам брези и тополи“, „Телефонијада“, „Поврћијада“, „Коло“ и тако даље. Његове песме данас су популарне те су саставни део музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Био је председник Савеза естрадних уметника Југославије и Србије. У музичким удружењима радио је у управним одборима. Често је био саставни део жирија у склопу многобројних музичких дешавања. Бавио се и добротворним радом. Почасни је грађанин града Крушевца са титулом „Витеза од Чарапаније“, а све због преданог рада са децом. „Како смо забављали Тита“ је наслов његове објављене књиге. Његова супруга Бранка Јеремић Субота је умрла 2018. године. Из њиховог брака рођен је син Милош.

(БН/Курир)