Зграда Уставног суда поскупјела за милион марака

На згради Уставног суда Републике Српске, која се гради у центру Бањалуке, дошло је до додатних и непревиђених радова који ће буџет и грађане Републике Српске коштати додатних милион марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 16.09.2021 | 08:13
Зграда Уставног суда поскупјела за милион марака

Радове на објекту увелико изводи предузеће „Интегра инжењеринг“ из Лакташа које је посао вриједан 5,66 милиона марака добило преко сумњивог тендера.

За вријеме градње је уочено како је пројектна документација пуна недостатака, а да је тло на којем се гради нестабилно па је Уставни суд позвао „Интегру“ на преговарачки поступак како би се договорили око додатног посла који је процијењен на 968.808 марака без урачунатог ПДВ-а.

„Реализација уговора је оптерећена проблемима који су посљедица недостатака у пројектној документацији и непланираним условима тла на терену, који су утврђени након почетка радова. С тога је неопходно закључити нови уговор за додатне радове“, правдају се у Уставном суду Републике Српске у тендерској документацији.

Иначе у предмјеру за додатне и непредвиђене радове се наводи како ће по питању земљаних радова бити потребно бушење 33 нова шипа (стуба)  дугачка 32 метра и пречника 120 центиметара са 122 тоне уграђеног челика.

Веома су занимљиви непредвиђени и додатни радови који треба да се изведу у унутрашњости зграде, а који нису обухваћени првобитним уговором.

Тако се планира постављање спуштених стропова на плафону, као и глетовање зидова и финална припрема за бојење.

Такође, пројектанти нису предвидјели ни постављање прозорских клупица, па ће и то бити додатно уговорено.

На све то у Уставном суду, којим руководи Џерард Селман, су одлучили да степениште обложе гранитним каменом дебљине три центиметра.

Подсјећамо, радови на новој згради Уставног суда почели су у јесен прошле године и то након тендера у којем се погодовало „Интегри“.

Наиме, један од услова је био да неимари који ће градити овај објекат у центру града морају имати претходно искуство са изградњом или реконструкцијом правосудних институција.

Ни то није било довољно, већ се прецизирало да извођач мора имати успјешно искуство на најмање два уговора у претходних пет година на изградњи зграда судова и тужилаштава корисне површине од по 2.500 квадрата.

Случајно, једино “Интегра” има огромно искуство на објектима правосудних институција.

Неколико мјесеци прије расписивања тендера завршили су радове на изградњи нове зграде Основног суда у Тузли, те обнови објекта Кантоналног суда и Кантоналног тужилаштва.

Прије тога су радили на пројекту изградње и реконструкције Основног и Окружног суда у Бањалуци, пројекту вриједном 5,2 милиона марака.

Портал ЦАПИТАЛ је од самог почетка указивао на то да се посао “штима” и да се услови прилагођавају одређеној фирми, што се испоставило као тачно.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Херцеговац

16.09.2021 08:28

Шта је са пројектантима? Зар не би они требали платити своје промашаје? Или ћемо опет ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

16.09.2021 08:34

Ма како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не рисе шеви јешћешпо то!

16.09.2021 09:33

Најбоље би било да дамо посао некој фирми из федерације! Хиљаду радника прима плату у Интегри.

ОДГОВОРИТЕ