Zgrada Ustavnog suda poskupjela za milion maraka

Na zgradi Ustavnog suda Republike Srpske, koja se gradi u centru Banjaluke, došlo je do dodatnih i nepreviđenih radova koji će budžet i građane Republike Srpske koštati dodatnih milion maraka, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 16.09.2021 | 08:13
Zgrada Ustavnog suda poskupjela za milion maraka

Radove na objektu uveliko izvodi preduzeće „Integra inženjering“ iz Laktaša koje je posao vrijedan 5,66 miliona maraka dobilo preko sumnjivog tendera.

Za vrijeme gradnje je uočeno kako je projektna dokumentacija puna nedostataka, a da je tlo na kojem se gradi nestabilno pa je Ustavni sud pozvao „Integru“ na pregovarački postupak kako bi se dogovorili oko dodatnog posla koji je procijenjen na 968.808 maraka bez uračunatog PDV-a.

„Realizacija ugovora je opterećena problemima koji su posljedica nedostataka u projektnoj dokumentaciji i neplaniranim uslovima tla na terenu, koji su utvrđeni nakon početka radova. S toga je neophodno zaključiti novi ugovor za dodatne radove“, pravdaju se u Ustavnom sudu Republike Srpske u tenderskoj dokumentaciji.

Inače u predmjeru za dodatne i nepredviđene radove se navodi kako će po pitanju zemljanih radova biti potrebno bušenje 33 nova šipa (stuba)  dugačka 32 metra i prečnika 120 centimetara sa 122 tone ugrađenog čelika.

Veoma su zanimljivi nepredviđeni i dodatni radovi koji treba da se izvedu u unutrašnjosti zgrade, a koji nisu obuhvaćeni prvobitnim ugovorom.

Tako se planira postavljanje spuštenih stropova na plafonu, kao i gletovanje zidova i finalna priprema za bojenje.

Takođe, projektanti nisu predvidjeli ni postavljanje prozorskih klupica, pa će i to biti dodatno ugovoreno.

Na sve to u Ustavnom sudu, kojim rukovodi Džerard Selman, su odlučili da stepenište oblože granitnim kamenom debljine tri centimetra.

Podsjećamo, radovi na novoj zgradi Ustavnog suda počeli su u jesen prošle godine i to nakon tendera u kojem se pogodovalo „Integri“.

Naime, jedan od uslova je bio da neimari koji će graditi ovaj objekat u centru grada moraju imati prethodno iskustvo sa izgradnjom ili rekonstrukcijom pravosudnih institucija.

Ni to nije bilo dovoljno, već se preciziralo da izvođač mora imati uspješno iskustvo na najmanje dva ugovora u prethodnih pet godina na izgradnji zgrada sudova i tužilaštava korisne površine od po 2.500 kvadrata.

Slučajno, jedino “Integra” ima ogromno iskustvo na objektima pravosudnih institucija.

Nekoliko mjeseci prije raspisivanja tendera završili su radove na izgradnji nove zgrade Osnovnog suda u Tuzli, te obnovi objekta Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva.

Prije toga su radili na projektu izgradnje i rekonstrukcije Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci, projektu vrijednom 5,2 miliona maraka.

Portal CAPITAL je od samog početka ukazivao na to da se posao “štima” i da se uslovi prilagođavaju određenoj firmi, što se ispostavilo kao tačno.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Херцеговац

16.09.2021 08:28

Шта је са пројектантима? Зар не би они требали платити своје промашаје? Или ћемо опет ми?

ODGOVORITE
Name

Ilija

16.09.2021 08:34

Ma kako.

ODGOVORITE
Name

Ne rise ševi ješćešpo to!

16.09.2021 09:33

Najbolje bi bilo da damo posao nekoj firmi iz federacije! Hiljadu radnika prima platu u Integri.

ODGOVORITE