Економисти: Инфлација у БиХ подношљива, чак и пожељна

Према процјени Централне банке БиХ, у овој години у БиХ се очекује инфлација од 1,2 одсто, што, према мишљењу стручњака, није страшно, већ можда и пожељно јер ће економске политике усмјерити на одржање реалних доходака и стимулисање раста плата.

Босна и Херцеговина 16.09.2021 | 07:40
Економисти: Инфлација у БиХ подношљива, чак и пожељна

"У 2021. години очекује се инфлација од 1,2 одсто, првенствено као резултат ниског базног ефекта из претходне године, кад су цијене нафте биле на рекордно ниском нивоу, али и повећања цијена осталих сировина, транспортних трошкова на глобалном нивоу, те значајнијег раста потражње", саопштили су недавно из Централне банке БиХ.

Ипак, појединци сматрају да је пројекција да ће инфлација бити 1,2 одсто потцијењена те да ће износити много више с обзиром на то да је годишња инфлација у САД пет одсто, Британији 3,2 одсто, Европи око три одсто те да у свијету свакодневно расте тражња, али и цијене робе на свјетском тржишту.

"За БиХ као земљу инфлација од три до четири одсто није алармантна и према мом мишљењу је пожељна. То ће усмјерити економске политике на одржавање реалних доходака и стимулисање раста плата. У посљедње двије године имамо раст дугова већине земаља у свијету. Словенија је свој јавни дуг повећала за 21 одсто, односно са 65 на 86 одсто БДП-а. Дуг земаља Европе је на 90 одсто БДП-а и ти дугови ће се највјероватније ријешити путем инфлације", рекао је за "Независне новине" економиста Саша Стевановић.

Када је ријеч о евентуалном расту каматних стопа због пораста инфлације, економисти су опрезни и истичу да економски разлози не постоје јер глобална штедња расте, а новчана маса, посебно у БиХ, бржа је од раста економије.

"У БиХ раст новчане масе је дупло већи него раст економије. Каматне стопе су израз понуде и тражње за кредитима. Кредити зависе од количине новца и депозита који је у систему, а он расте. Банке имају већ дуго проблема са пласманом, ако погледамо њихове приходе, оне готово половину својих прихода убиру од активности које нису кредитне, тзв. некаматни приходи", рекао је Стевановић.

И економиста Адмир Чавалић сматра да је прогноза Централне банке БиХ оптимистична те да БиХ неће заобићи инфлација која буде присутна у свијету, посебно у Европској унији.

"Инфлација до два одсто неће проузроковати никакве проблеме и не би требало да доведе до већег раста цијена или евентуално каматних стопа, а све преко тога може имати посљедице. Тренутни раст цијена у БиХ посљедица је раста цијена на глобалном тржишту и нема пуно везе са инфлацијом која је код нас", рекао је Чавалић за "Независне новине".

Иначе, о инфлацији у Босни и Херцеговини прича се већ неко вријеме и готово је сигурно да она неће заобићи ни БиХ, само је питање колика ће она бити, какве ће посљедице изазавати и шта ће евентуално власти урадити да смање њен утицај и заштите најсиромашнији дио становништва.

Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске, рекла је крајем јула да се морају скројити нове мјере, како би се што спремније дочекао талас инфлације, који неће заобићи ни Српску. Она је тада истакла да су прогнозе свјетских економиста такве да се највећа инфлација очекује 2024. и 2025. године јер је одштампано доста новца да би се покрили трошкови здравства у пандемији.

"Морамо бити спремни да се суочимо с тим", рекла је Видовићева  и додала да би инфлација у пракси могла значити комплетан раст цијена те да буџетска и привредна политика морају бити такве да се покуша помоћи становништву, посебно оном дијелу који има ниже приходе.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тнт

16.09.2021 06:20

Инфлација је далеко већа, не требају они рачунати народу и говорити о процентима, ми то видимо кад добојемо плату па одемо у трговину, све мање и мање ствари носимо за исти износ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:тнт

16.09.2021 06:45

У праву си,само Ај објасни сендвичарима да је тако

Name

Слободан

16.09.2021 07:38

Незнам каква инфлација постоји у земљи са вјестацким новцем. Посебно што тај вјестацки новац има већу снагу од свих осталих монета у региону рачунајући и Хрватску које је у ЕУ. Једном сам пробао заменити 200 марака у Холандији.Одговор је био да не узимају ову валуту.. То све говори у каквој се причи налазимо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За 80 %

16.09.2021 07:55

Градјана инфлација је одавно 100% а ови сто прицају нису је ни осјетили ни ти це....

Name

Дугове ријесавају

16.09.2021 07:48

Путем инфлације, обицни градјани це грцати у проблему а креатори тога неце ни осјетити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

16.09.2021 07:51

Свако тз. тихо поскупљење основних зивотних намирница и осталих роба је одраз присутне инфлације, која је далеко веца од оне која се лазно званицно објављује у статистицким податцима, као сто су уосталом лазни и многи други објављени податци, нпр.раст производје у привреди РС, повецање запослености у РС, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трпили смо

16.09.2021 07:57

Пљацке и инфлацију због пљацки, наставља се....

ОДГОВОРИТЕ