Српска и Србија сложно за заштиту културног идентитета

Потпредсједник СПС и народни посланик Максим Скоко поручио је да ова партија подржава заједничко дјеловање са Србијом на конкретним рјешењима за заштиту писма српског народа, те да су јединство и слога српског народа оно чега се највише боје они који не желе добро ни Србији ни Српској ни српском народу.

Република Српска 15.09.2021 | 15:17
Српска и Србија сложно за заштиту културног идентитета

- Прије свега желим да честитам данашњи празник свим припадницима Српског народа у Републици Српској, у Србији И то у свим њеним крајевима, а посебно Србима који живе на Космету, у Црној Гори, а посебно оним часним професорима, који због српског језика И ћирилице прођоше кроз интелектуалну, али и стварну голготу, који не присташе да на катедрама и у учионицама српски језик замјене црногорским или "матерњим" и наравно честитам данашњи празник свим нашим сународницима који живе широм свијета- навео је Скоко.

"Сматрамо да постоји потреба за законском заштитом писма и увјерени смо да ће овај приједлог закона имати велику подршку народних посланика. Чињеница је да Србија и Република Српска кроз дјеловање највиших законодавних тијела, јединствено раде на заштити и његовању заједничке традиције, писма, културног и националног идентитета српског народа. Имамо и оне који то критиикују, који се боје или ћирилице или чињенице да Србија и Српска раде заједно и сложно на свим важним питањима, али ако погледамо одакле долазе те критике и са каквим намјерама, онда је јасно да смо на добром путу", истакао је Скоко.

Он је додао да СПС у потпуности подржава приједлог Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, те да је без обзира на непремостиве разлике међу политикама у Народној скупштини потребно сложно подржати ово законско рјешење. 

 - Уколико ми народни посланици у Скупштини Републике Српске, без обзира на политички непремостиве разлике међу нама, усвојимо овај приједлог закона, то већ представља плодове политике која промовише јединство Српског народа. Као што смо до сада више пута рекли, наше разлике не смију да коштају грађане Српске и генерације које долазе послије нас. А да разлике међу политичким субјектима И носиоцима политичке борбе по многим другим питањима постоје – то је очигледно", навео је он.

Скоко даље додаје да дневна политика и тренутни страначки рејтинзи не смију никада бити приоритет испред интереса Републике Српске и приоритет нам је да тако и остане, без обзира на то ко је на власти или у опозицији.

" То је оно чега се боје они који не желе добро ни Српској ни Србији и то нам је јасна смјерница да наставимо са сложним дјеловањем када су у питању приоритети од виталног интереса за српски народ. Дакле СПС пружа апсолутну подршка даљој сарадњи са Србијом на питањима од националног интереса и наравно подршка приједлогу закона о заштити ћирилице", поручио је Скоко.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Слобода

15.09.2021 13:44

Браво Скоко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

15.09.2021 15:19

Слусао сам га обицни сеоски преварант.Исцрпили све И сад остала цирилица за Србовање.

Name

Заштита

15.09.2021 18:21

...ОД КОГА!? ОД ЧЕГА!? АМААААН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

15.09.2021 18:37

Најјаци су ови сто у изјавама добро пазе да никога директно не спомену или нападну јер ни они сами не знају у којој странци це се сутра пробудити и којем лидеру це се клањати ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

15.09.2021 19:48

Добар став! Ко хоце да разумије, све му је јасно.

ОДГОВОРИТЕ