Srpska i Srbija složno za zaštitu kulturnog identiteta

Potpredsjednik SPS i narodni poslanik Maksim Skoko poručio je da ova partija podržava zajedničko djelovanje sa Srbijom na konkretnim rješenjima za zaštitu pisma srpskog naroda, te da su jedinstvo i sloga srpskog naroda ono čega se najviše boje oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Srpskoj ni srpskom narodu.

Republika Srpska 15.09.2021 | 15:17
Srpska i Srbija složno za zaštitu kulturnog identiteta

- Prije svega želim da čestitam današnji praznik svim pripadnicima Srpskog naroda u Republici Srpskoj, u Srbiji I to u svim njenim krajevima, a posebno Srbima koji žive na Kosmetu, u Crnoj Gori, a posebno onim časnim profesorima, koji zbog srpskog jezika I ćirilice prođoše kroz intelektualnu, ali i stvarnu golgotu, koji ne pristaše da na katedrama i u učionicama srpski jezik zamjene crnogorskim ili "maternjim" i naravno čestitam današnji praznik svim našim sunarodnicima koji žive širom svijeta- naveo je Skoko.

"Smatramo da postoji potreba za zakonskom zaštitom pisma i uvjereni smo da će ovaj prijedlog zakona imati veliku podršku narodnih poslanika. Činjenica je da Srbija i Republika Srpska kroz djelovanje najviših zakonodavnih tijela, jedinstveno rade na zaštiti i njegovanju zajedničke tradicije, pisma, kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda. Imamo i one koji to kritiikuju, koji se boje ili ćirilice ili činjenice da Srbija i Srpska rade zajedno i složno na svim važnim pitanjima, ali ako pogledamo odakle dolaze te kritike i sa kakvim namjerama, onda je jasno da smo na dobrom putu", istakao je Skoko.

On je dodao da SPS u potpunosti podržava prijedlog Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, te da je bez obzira na nepremostive razlike među politikama u Narodnoj skupštini potrebno složno podržati ovo zakonsko rješenje. 

 - Ukoliko mi narodni poslanici u Skupštini Republike Srpske, bez obzira na politički nepremostive razlike među nama, usvojimo ovaj prijedlog zakona, to već predstavlja plodove politike koja promoviše jedinstvo Srpskog naroda. Kao što smo do sada više puta rekli, naše razlike ne smiju da koštaju građane Srpske i generacije koje dolaze poslije nas. A da razlike među političkim subjektima I nosiocima političke borbe po mnogim drugim pitanjima postoje – to je očigledno", naveo je on.

Skoko dalje dodaje da dnevna politika i trenutni stranački rejtinzi ne smiju nikada biti prioritet ispred interesa Republike Srpske i prioritet nam je da tako i ostane, bez obzira na to ko je na vlasti ili u opoziciji.

" To je ono čega se boje oni koji ne žele dobro ni Srpskoj ni Srbiji i to nam je jasna smjernica da nastavimo sa složnim djelovanjem kada su u pitanju prioriteti od vitalnog interesa za srpski narod. Dakle SPS pruža apsolutnu podrška daljoj saradnji sa Srbijom na pitanjima od nacionalnog interesa i naravno podrška prijedlogu zakona o zaštiti ćirilice", poručio je Skoko.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sloboda

15.09.2021 15:44

Bravo Skoko💪

ODGOVORITE
Name

Dzoo

15.09.2021 17:19

Slusao sam ga obicni seoski prevarant.Iscrpili sve I sad ostala cirilica za Srbovanje.

Name

Zaštita

15.09.2021 20:21

...OD KOGA!? OD ČEGA!? AMAAAAN!

ODGOVORITE
Name

MENAGER

15.09.2021 20:37

Najjaci su ovi sto u izjavama dobro paze da nikoga direktno ne spomenu ili napadnu jer ni oni sami ne znaju u kojoj stranci ce se sutra probuditi i kojem lideru ce se klanjati ,

ODGOVORITE
Name

Veljko

15.09.2021 21:48

Dobar stav! Ko hoce da razumije, sve mu je jasno.

ODGOVORITE