Историјски привредни раст или "пеглање" бројева (ВИДЕО)

''Ако имате суфицит, вратите кредите, немојте нас више задуживати'', каже Радовић. "Многе ствари се не поклапају када је у питању економски опоравак.

Република Српска 14.09.2021 | 19:38
Историјски привредни раст или "пеглање" бројева (ВИДЕО)

Централна банка Босне и Херцеговине процјењује годишњи раст реалне економске активности у другом кварталу ове године на 14,7%. Процјена је урађена на основу расположивих званичних података за првих шест мјесеци. Процјењен је годишњи раст реалног БДП-а за прво полугодиште од 8%.

Шта каже струка?

''Хваљење са тим подацима је неодговорно, треба сагледати ситуацију. Наша привреда је у једном минимуму активности, немамо нових привредних субјеката. Значи апослутно је погрешно посматрати то на овај начин на који се то ради. Централна банка избацује статистичке податке који су у корист владајуће коалиције и на нову БИХ се требају презентовати као најбољи''- каже замјеник предсједника СДС-а и посланик те странке у НС РС Милан Радовић.

А најбољи су, можда, ако се прате са новчаним, али никако и са привредним токовима. Подаци су највјероватније презентовани, кажу економисти,  на основу резултата којима је допринијела дијаспора као велики потрошач, дознаке из иностранства, инфлација и појачан извоз.

''Немамо нових пројеката и инвестиција, не можемо говорити ни о каквом буму. То је само дување балона који је дефинисан новчаном количином у Централној банци. Говорити о привредном расту, а не узето све елементе, није релано'' – каже економски аналитичар Зоран Павловић. 

- Није релано, каже и Јелена Тривић, потпредсјендица ПДП-а и посланица у НСРС.

Као професорици на Економском факултету, многе ствари јој се не поклапају када је у питању економски раст привреде.

"Та цифра коју је саопштила Централна банка не поклапа се са оним што имамо информације како ће се кретати БДП Републике Српске а како Федерације БиХ. Оне ће бити у позитивној зони, земље ЕУ и наши спољнотрговински партнери су у позитивним зонама, али не могу да вјерујем да стопа буде толика'', каже Јелена Тривић,

Централна банка процјењује годишњи раст реалне економске активности у другом кварталу 2021. године на 14,7%. Процјењен је и  годишњи раст реалног БДП-а за прво полугодиште од 8%.

''БДП расте из постојеће активности што је нормално, имамо бољи извоз струје, сектор потрошње је појачан због доласка дијаспоре,  али немамо пораст из нових фабрика. Било би добро да је нека фабрика отворила и остварила приход од 100 милиона и да се повећао БДП за то", каже Радовић.

Фабрика није отворена, али отворена је прилика за радна мјеста. Лидер СНСД-а каже "имамо рекорд у броју запослених, имамо и вишак прихода.

''Очекујем да ову годину можемо заврштити са суфицитом, што је добра вијест за свакога", рекао је Додик.

''Апсолутно сам сигуран да то неће моћи да се деси, не само у Републици Српској већ и у Федерацији'' – каже Павловић.

''Ако имате суфицит, вратите кредите, немојте нас више задуживати'', казап је Радовић.

Без обзира што економисти тврде једно, Централна банка се држи става да је опоравак ЕУ економије у првом полугодишту текуће године позитивно утицао на домаћу економску активност.

Ко ће бити у праву, биће јасно већ крајем године, када се сведу рачуни и уради детаљна анализа.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рашо

14.09.2021 18:20

Не знам ко више може веровати овим бандитима из власти. Једино што знају је просити по свету и дизати крадите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

15.09.2021 07:04

Рацунају новац дијаспореееее просле године није било због короне!!!

Name

Ре

15.09.2021 07:19

Врло једноставно. Како домацин који се задузује сваки мјесец мозе напредовати? Не треба бити струцњак да би несто процијенио вец имати здраву логику.

Name

А

14.09.2021 18:40

За власт историјски раст, за опозицију пеглање бројева, а за нас смртнике ништа. Ми остајемо на истом а ви се гложите и даље. Тешко нама с вама и једним и другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марqуез

14.09.2021 19:52

Никад веци раст а мени дзепови никад празнији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 22:13

И мени дзепови никада празнији. А и Република Српска од свог постојања никада није била празнија. А како ствари стоје идуце године бице јос празнија. А то је истински тузно гледати. Срам вас било, бестидници похлепни, правите од нас економске избјеглице.

Name

Екстра

14.09.2021 20:05

Браво, баш тако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

14.09.2021 20:06

Ти податци су ван свајог економског контекста. Ко зна како то рачунају. Нема благе везе са реалном ситуацијом у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ