Istorijski privredni rast ili "peglanje" brojeva (VIDEO)

''Ako imate suficit, vratite kredite, nemojte nas više zaduživati'', kaže Radović. "Mnoge stvari se ne poklapaju kada je u pitanju ekonomski oporavak.

Republika Srpska 14.09.2021 | 19:38
Istorijski privredni rast ili "peglanje" brojeva (VIDEO)

Centralna banka Bosne i Hercegovine procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu ove godine na 14,7%. Procjena je urađena na osnovu raspoloživih zvaničnih podataka za prvih šest mjeseci. Procjenjen je godišnji rast realnog BDP-a za prvo polugodište od 8%.

Šta kaže struka?

''Hvaljenje sa tim podacima je neodgovorno, treba sagledati situaciju. Naša privreda je u jednom minimumu aktivnosti, nemamo novih privrednih subjekata. Znači aposlutno je pogrešno posmatrati to na ovaj način na koji se to radi. Centralna banka izbacuje statističke podatke koji su u korist vladajuće koalicije i na novu BIH se trebaju prezentovati kao najbolji''- kaže zamjenik predsjednika SDS-a i poslanik te stranke u NS RS Milan Radović.

A najbolji su, možda, ako se prate sa novčanim, ali nikako i sa privrednim tokovima. Podaci su najvjerovatnije prezentovani, kažu ekonomisti,  na osnovu rezultata kojima je doprinijela dijaspora kao veliki potrošač, doznake iz inostranstva, inflacija i pojačan izvoz.

''Nemamo novih projekata i investicija, ne možemo govoriti ni o kakvom bumu. To je samo duvanje balona koji je definisan novčanom količinom u Centralnoj banci. Govoriti o privrednom rastu, a ne uzeto sve elemente, nije relano'' – kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović. 

- Nije relano, kaže i Jelena Trivić, potpredsjendica PDP-a i poslanica u NSRS.

Kao profesorici na Ekonomskom fakultetu, mnoge stvari joj se ne poklapaju kada je u pitanju ekonomski rast privrede.

"Ta cifra koju je saopštila Centralna banka ne poklapa se sa onim što imamo informacije kako će se kretati BDP Republike Srpske a kako Federacije BiH. One će biti u pozitivnoj zoni, zemlje EU i naši spoljnotrgovinski partneri su u pozitivnim zonama, ali ne mogu da vjerujem da stopa bude tolika'', kaže Jelena Trivić,

Centralna banka procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine na 14,7%. Procjenjen je i  godišnji rast realnog BDP-a za prvo polugodište od 8%.

''BDP raste iz postojeće aktivnosti što je normalno, imamo bolji izvoz struje, sektor potrošnje je pojačan zbog dolaska dijaspore,  ali nemamo porast iz novih fabrika. Bilo bi dobro da je neka fabrika otvorila i ostvarila prihod od 100 miliona i da se povećao BDP za to", kaže Radović.

Fabrika nije otvorena, ali otvorena je prilika za radna mjesta. Lider SNSD-a kaže "imamo rekord u broju zaposlenih, imamo i višak prihoda.

''Očekujem da ovu godinu možemo završtiti sa suficitom, što je dobra vijest za svakoga", rekao je Dodik.

''Apsolutno sam siguran da to neće moći da se desi, ne samo u Republici Srpskoj već i u Federaciji'' – kaže Pavlović.

''Ako imate suficit, vratite kredite, nemojte nas više zaduživati'', kazap je Radović.

Bez obzira što ekonomisti tvrde jedno, Centralna banka se drži stava da je oporavak EU ekonomije u prvom polugodištu tekuće godine pozitivno uticao na domaću ekonomsku aktivnost.

Ko će biti u pravu, biće jasno već krajem godine, kada se svedu računi i uradi detaljna analiza.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rašo

14.09.2021 18:20

Ne znam ko više može verovati ovim banditima iz vlasti. Jedino što znaju je prositi po svetu i dizati kradite

ODGOVORITE
Name

Aha

15.09.2021 07:04

Racunaju novac dijasporeeeee prosle godine nije bilo zbog korone!!!

Name

Re

15.09.2021 07:19

Vrlo jednostavno. Kako domacin koji se zaduzuje svaki mjesec moze napredovati? Ne treba biti strucnjak da bi nesto procijenio vec imati zdravu logiku.

Name

A

14.09.2021 18:40

Za vlast istorijski rast, za opoziciju peglanje brojeva, a za nas smrtnike ništa. Mi ostajemo na istom a vi se gložite i dalje. Teško nama s vama i jednim i drugim.

ODGOVORITE
Name

Marquez

14.09.2021 19:52

Nikad veci rast a meni dzepovi nikad prazniji....

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2021 22:13

I meni dzepovi nikada prazniji. A i Republika Srpska od svog postojanja nikada nije bila praznija. A kako stvari stoje iduce godine bice jos praznija. A to je istinski tuzno gledati. Sram vas bilo, bestidnici pohlepni, pravite od nas ekonomske izbjeglice.

Name

Ekstra

14.09.2021 20:05

Bravo, baš tako..

ODGOVORITE
Name

NR

14.09.2021 20:06

Ti podatci su van svajog ekonomskog konteksta. Ko zna kako to računaju. Nema blage veze sa realnom situacijom u BiH.

ODGOVORITE