Нема политичке воље за испитивање поријекла имовине

Сваких пар мјесеци у Српској се најављује доношење Закона о поријеклу имовине, али стварне воље за усвајањем, поготово примјеном, није било. Та чињеница само је гласније потврђивала да о законима одлучују политичари који имовину нису стекли на транспарентан начин. 

Република Српска 13.09.2021 | 20:50
Нема политичке воље за испитивање поријекла имовине

Транспаренцy Интернатионал БИХ организовао је данас у Бањалуци округли сто о нацрту Закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезом на имовину.

Циљ дебате је сагледати рјешења из нацрта, упоредити их са искуствима из Републике Србије, која је већ донијела сличан закон.

СДС је написао и понудио Закон о испитивању порјекла имовине.  И СНСД је написао своју верзију Закона о испитивану проријека имовине.  

Свако би на свој начин да испита сумњиво стечену имовине.

СДС-ов нацрт је одбачен у Парламенту. СНСД-ов прихваћен на истом мјесту. У току су јавне расправе прије утврђивања приједлога.

Хоће ли бити измјена за сада нико не открива. Наши извори из ресорног министарства тврде да је мала заинтересованост на учећу у јавним расправама.  И док се чека на приједлог и нову расправу у Парлементу, упоређују се искуства са Србијом која је почетком године усвојила Закон о утврђивању поријекла  имовине.

Има ли ефеката за сада?

''О примјени Закона нема података, што се може разумјети, јер још није прошла прва година примјене,  али је великим дијелом везано за хорничну тајновитост Пореске управе која нема обичај да објављује битне податке о свом раду и то је једна од бојазни која се може везати за овај закон'' – каже програмски директор организације Транспарентност Србија Небојша Ненадић.

Пореска управа ће водити све послове и у Републи Српској. И у Србији и у Српкој магична цифра након које реагују институције је 300.000 марака. Уколико Пореске управе своје планове за контролу буде третирале као повјерљиве документе, то би могло, кажу у организацији Транспарентност Србије,да доведе до селективне примјене закона.

''Да би овакави закони могли да донесу ефекте на пољу борбе против корупције како у Србији, тако и у Републици Српској, приоритетно предмет провјере требало би да буду они људи који обављају јавну функцију или су обаваљали јавну функцију и који су самим тим имали прилику да стекну имовину супротно закону, односно, злоупотребљавајући своја овлашћења'' – каже Ненадић.

Закон је у Српској сваких пар мјесеци најављиван, али стварне воље за усвајањем, поготово примјеном, није било. Та чињеница само је гласније потврђивала да о законима одлучују политичари који имовину нису стекли на транспарентан начин. 

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Па

13.09.2021 19:38

Како да донесу закон против себе и својег прљавог капитала???!! Да сами себи одузму и сами добровољнооо да оду у затвореее!!стварно смијесно!а високи само мало забринути и помагали владајуцим партијасимy корумпираним а не народу народ лута растјеран опљацка на пљацка у рату поцела и траје до данас!!наоциглед медјународне заједнице!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2021 00:37

Кад би се криминалци политичари и посланици питали, они који су опљачкали овај народ, никад не би пристали да се испитају милијарде које су отели од народа и унштили животе милона људи, никад не присали да врате опљачкано и отето. АЛи не могу се криминалци питати да ли ће вратити отето, морају то по сили закона вратити и робијати.

Name

Експерт

14.09.2021 01:37

Закон треба донети УН И да га спроводе струцњаци које УН одреде, јер је направљен Злоцин власти РС Према народу И геноцид.

Name

Зоки

14.09.2021 05:28

Ма какве политицке воље! БиХ је одавно пропала. Наредним покољењима су остављени мурали..

Name

Нема политичке воље..

14.09.2021 09:15

..Како би је и било кад сами морају вратити..теско стецену. .имовину

Name

Едо

13.09.2021 19:57

Много сам изненадјен

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

13.09.2021 20:20

Реално од 83 посланика у НСРС тек око њих 20ак је истински за доносење тог закона Али од тих 20 њих 15 не би смјели да гласају за тај закон о порјеклу имовине Тако да остајемо на 5 гласова ( Један висе-мање)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

13.09.2021 20:30

Па неце владајуци диктатори сами себе послати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хапс

13.09.2021 20:32

Сви лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.09.2021 20:47

Цисто замајавање, сто би народ рекао, млацење празне сламе! Немогу а и неце они који су на власти донијети никакав закон који би се могао примјенити у корист њихове стете, опсте позната цињеница је да су они који су директни носиоци власти стекли огромна богатства на незаконит нацин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема политицке воље?

13.09.2021 21:26

Али има народне воље за доносење Закона о поријеклу имовине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.09.2021 04:36

Наси политивари нису нека памет али ни толико будале да доносе закон против себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.09.2021 04:42

Да ли стварно има још нека "будала" да мисли да ће некад нешто бити од овог Закона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретана

14.09.2021 05:10

То је само замајавање народа да се као несто ради из владајуће и из опозиционе странке то је њихов договор тешко нама и са једним и са другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.09.2021 11:35

само одбијес расходе од прихода и сто остане преко тога вратити народу

ОДГОВОРИТЕ