Влада радницима Института мора исплатити 2 милиона

Након што јој је пропао незаконит план да се кроз стечај ријеши Института за урбанизам, грађевинарство и екологију (ИУГЕРС), Влада Српске је покренула поступак његовог гашења.

Република Српска 13.09.2021 | 14:15
Влада радницима Института мора исплатити 2 милиона

Добра вијест за раднике је што ће им бити исплаћена дуговања за плате и доприносе која износе око 2,5 милиона марака, јер се кроз поступак ликвидације морају измирити све обавезе правног лица које се гаси.

Стечај су спријечили управо радници који су од почетка тврдили како се он не може спроводити над инситтуцијом чији је оснивач Република Српска, а у томе их је подржало домаће правосуђе, односно Врховни суд РС.

Такође, били су свјесни да су им шансе да се кроз стечај намире минималне, а управо је то Влада покушала извести и тако оштетити раднике.

Одлуку о престанку рада Института Влада је донијела прошлог четвртка.

Наравно, као и много пута до сада, ова као и друге сличне информације које им не иду у прилог, није се нашла у саопштењу за јавност након сједнице Владе.

У Одлуци објављеној у службеном гласнику се наводи како више не постоје услови за обављање дјелатности, те се Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и управа Института задужују за спровођење одлуке.

“Министарство ће поступити у складу са пресудом и упуствима из исте”, речено је за ЦАПИТАЛ кратко у ресорном министарству.

А пресуда, да подсјетимо, предвиђа да се над институтом изврши ликвидација.

Она ће бити спроведена јер је се Влада у Одлуци о гашењу позвала на Закон о систему јавних служби којим је предвиђено спровођење овог поступка.

Подсјећамо, како смо раније писали, управо је власт у Српској најодговорнија за пропаст институције јер је годинама игнорисала криминал и незаконитости на које су радници благовремено указивали.

Примјера ради, бивши директор Стеван Јовановић је уговарао „на ријеч“ милионске послове, обавезе није наплаћивао, а уносне послове препуштао Слободану Станковићу, те пословао са синовом фирмом.

Приказивањем „доброг“ пословног резултата створио је лажну слику да ствари функционишу у најбољем реду, а што је далеко од истине.

Републичко јавно тужилаштво против њега је прошле године покенуло истрагу, међутим њен резултат је непознат.

Захтјев за стечај поднијела је Пореска управа Републике Српске крајем новембра 2019. године због дуга од 446.202 КМ по основу неизмирених пореских обавеза.

Затим је Влада Републике Српске Окружном привредном суду у Бањалуци дала сагласност за вођење стечаја, иако како се испоставило за то није постојао основ.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Влада је Црвена банда

13.09.2021 12:46

Каква Влада РС???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2021 13:35

Све лопови и криминалци

Name

Луле

13.09.2021 13:46

Обећање лудом радовање. Гдје су још исплатили?

Name

Таква

13.09.2021 14:20

каква јест ал је влада срусите је ако вам неваља.Само незнам ко це је срусит.Ова опозиција је руси годинама заједно са БН само како изгледа прије це Деспот БН затворит него обратно.НА ЗАЛОСТ!

Name

Борац

13.09.2021 19:09

Овај балван само стету прави.

Name

Зашто

13.09.2021 13:34

Ме ништа не чуди,у вези скандалозних власти и њихових небулозних одлука.О судовима,да и не говорим,све гори,од горега.Фууууујјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ