Vlada radnicima Instituta mora isplatiti 2 miliona

Nakon što joj je propao nezakonit plan da se kroz stečaj riješi Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju (IUGERS), Vlada Srpske je pokrenula postupak njegovog gašenja.

Republika Srpska 13.09.2021 | 14:15
Vlada radnicima Instituta mora isplatiti 2 miliona

Dobra vijest za radnike je što će im biti isplaćena dugovanja za plate i doprinose koja iznose oko 2,5 miliona maraka, jer se kroz postupak likvidacije moraju izmiriti sve obaveze pravnog lica koje se gasi.

Stečaj su spriječili upravo radnici koji su od početka tvrdili kako se on ne može sprovoditi nad insittucijom čiji je osnivač Republika Srpska, a u tome ih je podržalo domaće pravosuđe, odnosno Vrhovni sud RS.

Takođe, bili su svjesni da su im šanse da se kroz stečaj namire minimalne, a upravo je to Vlada pokušala izvesti i tako oštetiti radnike.

Odluku o prestanku rada Instituta Vlada je donijela prošlog četvrtka.

Naravno, kao i mnogo puta do sada, ova kao i druge slične informacije koje im ne idu u prilog, nije se našla u saopštenju za javnost nakon sjednice Vlade.

U Odluci objavljenoj u službenom glasniku se navodi kako više ne postoje uslovi za obavljanje djelatnosti, te se Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i uprava Instituta zadužuju za sprovođenje odluke.

“Ministarstvo će postupiti u skladu sa presudom i upustvima iz iste”, rečeno je za CAPITAL kratko u resornom ministarstvu.

A presuda, da podsjetimo, predviđa da se nad institutom izvrši likvidacija.

Ona će biti sprovedena jer je se Vlada u Odluci o gašenju pozvala na Zakon o sistemu javnih službi kojim je predviđeno sprovođenje ovog postupka.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, upravo je vlast u Srpskoj najodgovornija za propast institucije jer je godinama ignorisala kriminal i nezakonitosti na koje su radnici blagovremeno ukazivali.

Primjera radi, bivši direktor Stevan Jovanović je ugovarao „na riječ“ milionske poslove, obaveze nije naplaćivao, a unosne poslove prepuštao Slobodanu Stankoviću, te poslovao sa sinovom firmom.

Prikazivanjem „dobrog“ poslovnog rezultata stvorio je lažnu sliku da stvari funkcionišu u najboljem redu, a što je daleko od istine.

Republičko javno tužilaštvo protiv njega je prošle godine pokenulo istragu, međutim njen rezultat je nepoznat.

Zahtjev za stečaj podnijela je Poreska uprava Republike Srpske krajem novembra 2019. godine zbog duga od 446.202 KM po osnovu neizmirenih poreskih obaveza.

Zatim je Vlada Republike Srpske Okružnom privrednom sudu u Banjaluci dala saglasnost za vođenje stečaja, iako kako se ispostavilo za to nije postojao osnov.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vlada je Crvena banda

13.09.2021 12:46

Kakva Vlada RS???

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2021 13:35

Sve lopovi i kriminalci

Name

Lule

13.09.2021 13:46

Obećanje ludom radovanje. Gdje su još isplatili?

Name

Takva

13.09.2021 14:20

kakva jest al je vlada srusite je ako vam nevalja.Samo neznam ko ce je srusit.Ova opozicija je rusi godinama zajedno sa BN samo kako izgleda prije ce Despot BN zatvorit nego obratno.NA ZALOST!

Name

Borac

13.09.2021 19:09

Ovaj balvan samo stetu pravi.

Name

Zašto

13.09.2021 13:34

Me ništa ne čudi,u vezi skandaloznih vlasti i njihovih nebuloznih odluka.O sudovima,da i ne govorim,sve gori,od gorega.Fuuuuujjjjjjj

ODGOVORITE