У складиштима УИО пропада роба вриједна милионе

У првих седам мјесеци ове године, Управа за индиректно опорезивање БиХ одузела је робе у вриједности од осам и по милиона марака.

Босна и Херцеговина 13.09.2021 | 08:13
У складиштима УИО пропада роба вриједна милионе

Ријеч је разној роби која се нелегално без плаћања увозних дажбина покушала увести у БиХ.

Како дуго трају судски поступци у вези с одузетом робом, доста је пропадне у складиштима Управе за индиректно опорезивање, велики дио уништи, а само нешто од тога прода на јавним лицитацијама. Ниједна одлука није била о донацији.

Сваке године УИО БиХ због неког од царинских прекршаја годишње одузме робе уз вриједности више милиона марака.

Само је у првих 7 мјесеци ове године одузето робе у вриједности од 8 и по милиона марака.

Иако је највише акцизне робе, попут дувана и дуванских производа, у складиштима УИО налазе се аутомобили, техничка и текстилна роба.

Оно што смо могли видјети је да само испред бањалучког складишта управе за УиО одузети аутомобили већ годинама пропадају чекајући судске одлуке.

Пропада и роба унутар складишта, као што су одјећа и обућа. Оно што се на крају и прода, завршава на рачунима УИО као и сви остали приходи од индиректних пореза.

Истовремено, социјалне потребе грађана на рубу сиромаштва су такве да, према мишљењу хуманитарних организација, дио робе из складишта треба донирати.

УИО одузету робу не може самоиницијативно донирати,већ са робом поступа у складу са судским одлукама. Да би се роба могла донирати неопходна је евентуално Одлука Савјета министара БиХ о донацији. До сада није било ниједне такве одлуке.

(БХРТ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Б.Лука

13.09.2021 07:23

Сад ће Бурле и компанија и то очерупати.Чим нањуше паре као лешинари навале

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бл

13.09.2021 09:04

Дуго це вама бурле јос бурлати

Name

Ријеткост је

13.09.2021 07:41

Да лопови некоме нешто донирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

13.09.2021 08:06

УИО донира за куповину зграде 6 пута већи новчани износ него је одобрен да би кум Радишић и његов кум искрпили рупе у сопственом буџету и у таквој ситуацији у држави нема донација за најсиромашније! А ситуација је таква да установа која само распоређује наплаћене порезе поступа по неким другим одлукама у односу на Владу БИХ. Ти неки други су Додик и кум те Човић и Џакула извршни бројач лове у овом случају. Но није то случај, случај су Алуминиј, Алумина л, Бирач, ЕПРС и остала највећа државна предузећа....Мажњава се ко некад на дивљем западу код расподјеле индијанске земље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

13.09.2021 11:55

Коме лазу ови из УИО,заплијењену робу њихови криминалци продају на црно поготово цигарете на тај нацин да прво испразне складиста и онда пријаве да је изврсена пљацка.Са свом заплијењеном робом праве се разноразне махинације,као нпр.заплијене мобителе само напису марку рецимо Самсунг тако да скупоцјене телефоне замјењују са најефтинијим и тако остварују огроман добитак и исто се ради на слицам нацин и са другим робама.Из цар.складиста су нестали слепери цигарета на тај нацин и никад нико није одговара него су јос и напредовали у слузби.Криминалцису застицени као мало ко од директора.

ОДГОВОРИТЕ