U skladištima UIO propada roba vrijedna milione

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za indirektno oporezivanje BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 13.09.2021 | 08:13
U skladištima UIO propada roba vrijedna milione

Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u BiH.

Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji.

Svake godine UIO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više miliona maraka.

Samo je u prvih 7 mjeseci ove godine oduzeto robe u vrijednosti od 8 i po miliona maraka.

Iako je najviše akcizne robe, poput duvana i duvanskih proizvoda, u skladištima UIO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Ono što smo mogli vidjeti je da samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UiO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke.

Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati,već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Savjeta ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.

(BHRT)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

B.Luka

13.09.2021 07:23

Sad će Burle i kompanija i to očerupati.Čim nanjuše pare kao lešinari navale

ODGOVORITE
Name

re bl

13.09.2021 09:04

Dugo ce vama burle jos burlati

Name

Rijetkost je

13.09.2021 07:41

Da lopovi nekome nešto doniraju.

ODGOVORITE
Name

Đed

13.09.2021 08:06

UIO donira za kupovinu zgrade 6 puta veći novčani iznos nego je odobren da bi kum Radišić i njegov kum iskrpili rupe u sopstvenom budžetu i u takvoj situaciji u državi nema donacija za najsiromašnije! A situacija je takva da ustanova koja samo raspoređuje naplaćene poreze postupa po nekim drugim odlukama u odnosu na Vladu BIH. Ti neki drugi su Dodik i kum te Čović i Džakula izvršni brojač love u ovom slučaju. No nije to slučaj, slučaj su Aluminij, Alumina l, Birač, EPRS i ostala najveća državna preduzeća....Mažnjava se ko nekad na divljem zapadu kod raspodjele indijanske zemlje...

ODGOVORITE
Name

Imt

13.09.2021 11:55

Kome lazu ovi iz UIO,zaplijenjenu robu njihovi kriminalci prodaju na crno pogotovo cigarete na taj nacin da prvo isprazne skladista i onda prijave da je izvrsena pljacka.Sa svom zaplijenjenom robom prave se raznorazne mahinacije,kao npr.zaplijene mobitele samo napisu marku recimo Samsung tako da skupocjene telefone zamjenjuju sa najeftinijim i tako ostvaruju ogroman dobitak i isto se radi na slicam nacin i sa drugim robama.Iz car.skladista su nestali sleperi cigareta na taj nacin i nikad niko nije odgovara nego su jos i napredovali u sluzbi.Kriminalcisu zasticeni kao malo ko od direktora.

ODGOVORITE