Меркел данас са предсједником Вучићем у Београду

Председник Србије Александар Вучић биће данас домаћин немачкој канцеларки Ангели Меркел, чији мандат се приводи крају.

Србија 13.09.2021 | 07:20
Меркел данас са предсједником Вучићем у Београду

Вучић је до сада више пута изразио захвалност Меркеловој за све што је чинила за Србију док је била на функцији канцелара Немачке. Меркелова је, рекао је више пута Вучић, много учинила за Србију, посебно када је реч о немачким инвестицијама у земљи.

Канцеларка, која после Београда иде у Тирану, где ће се састати са премијерима земаља Западног Балкана, у Београду ће боравити најдуже и за то време ће имати низ састанака.

Она ће на београдски Аеродром "Никола Тесла" стићи нешто после 16 сати, где ће јој бити приређен дочек, а церемонија свечаног дочека биће уприличена испред Палате Србија.

Први састанак канцеларке Меркел и председника Вучића планиран је одмах по њеном доласку и свечаном дочеку, који ће бити приређен испред Палате ''Србија''.

Они ће разговарати иза затворених врата у четири ока, а након тога најављене су изјаве за медије.

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао и да је са Меркеловом увек имао "отворене разговоре", без обзира о чему су разговарали, да је срећан због њене посете, без обзира шта ће чути од ње непосредно пред окончање свог мандата.

"Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и сто је подстицала инвестиције. Њени министри раде на доводјењу инвеститора, а тога не би било да није ње", рекао је Вучић.

Раније ове недеље, портпаролка немачке владе Мартина Фиц најавила је да ће у фокусу разговора двоје државника бити билатерални односи, економско-политички односи и питања европске перспективе.

Дипломата Зоран Миливојевић очекује да Меркелова током ове посете каже да Немачка не мења политику када је реч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

"Није ни случајно да у Београду буде засебно, а онда са осталима да буде у Тирани.То су потпуно јасне поруке да Немачка има интерес за овај простор", примећује Миливојевић.

Миливојевић подсећа на значај Немачке за српску привреду, пошто је Немачка највећи инвеститор, а и њене компаније запошљавају 72.000 људи у Србији.

Већина аналиттичара очекују да ће Меркелова у Београд доћи без нових порука, инсистирајући пре свега на сарадњи на Западном Балкану.

Али за претпоставити је да ће се у разговору са председником Вучићем наћи и питање наставка дијалога Београда и Приштине и стање у Републици Српској, нарочито у контексту именовања немачког дипломате Кристијана Шмта за високог представника у БиХ.

Од доласка на власт, и док је био премијер, Вучић је неговао одличне односе са немачком канцеларком, за коју и данас каже да је главна лидерка у Европи, и да ће то засигурно остати и након одласка у „пензију".

Последњи пут канцеларка Меркел посетила је Београд јула 2015. када јој је домаћин био Вучић, али у функцији председника Владе Србије.

Вучић је од тада у више наврата боравио у Берлину, где се састајао са канцеларком Меркел, коју је подржао и као лидерку Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) сестринске партије Српске напредне странке (СНС)

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

13.09.2021 06:10

Сви смо ми њихове колоније, комплетан Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2021 07:21

Хоћел ли средити сусрет Меркелове са својим истомишљеником бурлом , који не прихвата никако Шмита за своју неизвјесност даљу у РС.

Name

Ре Јаффа

13.09.2021 09:06

Неизвјесност и извјеснот. Не везано за ову посјету. Методи против лукавства. Политика није лак посао. Политиканство је друго. Али све мање ствари у политиканству и политици је смислено мјесто. Земљотрес и пека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

13.09.2021 12:38

Не мозе миле прихватати Шмита, он га дува само Америма, то је њихова дика.