Merkel danas sa predsjednikom Vučićem u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće danas domaćin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiji mandat se privodi kraju.

Srbija 13.09.2021 | 07:20
Merkel danas sa predsjednikom Vučićem u Beogradu

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara Nemačke. Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno kada je reč o nemačkim investicijama u zemlji.

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate ''Srbija''.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da je sa Merkelovom uvek imao "otvorene razgovore", bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

"Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i sto je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovodjenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje", rekao je Vučić.

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posete kaže da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

"Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani.To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor", primećuje Milivojević.

Milivojević podseća na značaj Nemačke za srpsku privredu, pošto je Nemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72.000 ljudi u Srbiji.

Većina analittičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući pre svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine i stanje u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmta za visokog predstavnika u BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je negovao odlične odnose sa nemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju".

Poslednji put kancelarka Merkel posetila je Beograd jula 2015. kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsednika Vlade Srbije.

Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gde se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) sestrinske partije Srpske napredne stranke (SNS)

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

13.09.2021 06:10

Svi smo mi njihove kolonije, kompletan Balkan.

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2021 07:21

Hoćel li srediti susret Merkelove sa svojim istomišljenikom burlom , koji ne prihvata nikako Šmita za svoju neizvjesnost dalju u RS.

Name

Re Jaffa

13.09.2021 09:06

Neizvjesnost i izvjesnot. Ne vezano za ovu posjetu. Metodi protiv lukavstva. Politika nije lak posao. Politikanstvo je drugo. Ali sve manje stvari u politikanstvu i politici je smisleno mjesto. Zemljotres i peka.

ODGOVORITE
Name

sale

13.09.2021 12:38

Ne moze mile prihvatati Šmita, on ga duva samo Amerima, to je njihova dika.