Термоелектрана Угљевик највећи загађивач у регији

Извјештај мреже ЦЕЕ Банкwатцх-а и Центра за истраживање енергетике и чист ваздух у сарадњи са Центрима за екологију и животну средину показује да се загађење сумпор-диоксидом из термоелектрана у БиХ драстично повећало, упркос инвестицијама у одсумпоравању у термоелектрани Угљевик. Ова термоелектрана је према подацима највећи преступник емисија сумпор диоксида у регији, које премашују збир ограничења за све четири државе региона које имају националне планове за смањење емисија. 

Република Српска 12.09.2021 | 19:51
Термоелектрана Угљевик највећи загађивач у регији

Загађење из бх. термоелектрана на угаљ током 2020. године било је десет пута више од дозвољеног. ТЕ Угљевик је највећи загађивач у регији сумпор - диоксидом.

Лебдеће честице су пет пута веће од дозвољеног. То се и те како осјети кажу анкетирани грађани Угљевика. 

Прошле године у погон је стављено постројење за одсумпоравање. Пројекат  плаћен 75 милиона евра. Циље је био спријечити емисију крупних честица и штетних гасова. Према подацима из Извјештаја постројење није дало очекиване резултате. За ресорног министра и те како јесте.

Петар Ђокић, министар индустрије енергетике и рударства РС наводи да је изградњом филтерског постројења и изградњом система за одсумпоравање Угљевик више није загађивач оних размјера какав је био некада. 

Међутим, Мајда Ибраковић из Центра за заштиту животне средине из Бањалуке тврди да су прије неколико мјесеци посјетили ТЕ Угљевик и увјерили се у постојање постројења, али не и функционалност. 

Нефункционално, повремено и привидно – тако ради постројење за одсумпоравање кажу у центрима за животну средину, екологију и енергију. Умјесто политичког популизма и тендера, приоритет би требало да буде заштита здравља грађана БИХ. 

"Ми смо били у Угљевику и видимо те честице које излазе из погрешног димњака. Инспекције су одговорне да евидентирају ове проблеме и да санкционишу све, али политика ту игра велику улогу", каже Ибраковићева. 

Ове године је Секретаријат Енергетске заједнице покренуо поступак против БиХ, Црне Горе, Косова, Србије и Сјеверне Македоније због кршења ЕУ Директиве о великим ложиштима. Из Бенквач мреже упозоравају да Владе западног Балкана које то још нису учиниле, попут БИХ, морају одредити датум хитног укидања угља. То би кажу у Српској, гдје је базна енергија -  енергија на угаљ, довело до великих проблема. 

"Морали би увозити енергију из неких других држава, због чега би цијена била драматично већа него што је данас и то би био тежак ударац и за наше грађане и за нашу привреду", наводи министар Ђокић. 

Према најновијем извјештају, укупна емисија сумпор-диоксида из термоелектрана на Западном Балкану била је 2,5 пута већа од укупне емисије свих термоелектрана у ЕУ у 2020. години. Због тога нису изненађујући, али јесу катастрофални подаци из најновијег извјештаја који показују да је од од 2018. до 2020. године, скоро 19.000 смртних случајева повезано са емисијама из термоелектрана на угаљ на Западном Балкану.

(БН)
 


 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радничке игре

12.09.2021 18:09

Милораде, постави Зорана Мићановића коначно за директора да регулише ову загађеност. Он је ипак дијете рудара, 5 генерација рудара како неради пошто му Немања долази на посао тек сваких годину дана, по једном. Бобана Марковића поставите за директора да доведе Александра да ради, доктора казаније Цвјетка Стојановића поставите да буде смјенски инжињер на руднику и да доведе Слободана да ради... ПДПовци само напријед а ти Милораде отвори очи кога примаш на разговор, Мраковица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2021 06:13

А зашто не причају о загађењу ТЕ Станари? Ово је пропаганда. Зашто је изграђено постројење за одсумпоравање? Струје не би имали да није ове ТЕ. Зашто електропивреда новцем од поризведене струје није изградила хидроелектране на Дрини? И ето им зелене енергије, исто тако и на другим рекама, на Босни, Врбасу итд.

Name

Песимиста са разлогом

13.09.2021 10:49

Ајде бјежи.. За невјеровати.. Немогуће.. Па ако три дана узастопно или пет са прескоцима у мјесецу радник не дође на посао, губи га. Тако пише у свим законима о раду, у свим правилницима о рафу и дисплинској/стеговној одговорности. Птијава и нема дилеме. Лети као крушка, осим ако није под заштитом 'свевишњег,' А зна се ко је. Ако се ништа друго не зна, то се бар зна. Према томе, памет у главу, а главу доље.

Name

Шестић

12.09.2021 18:25

Немојте тако људи, боље да цркнемо од загађености него од глади...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИЦКЕ ИГРЕ 2

12.09.2021 18:36

ОДЛИЦНО,ТУ СВЕТУ ТРОЈИЦУ ДА ПОСТАВИ БАЈА ПА ДА ИДУ ГАЦЕ НА СТАП. РАДИ ТАКВИХ И ЈЕСМО ТУ ГДЕ ЈЕСМО.

ОДГОВОРИТЕ