Termoelektrana Ugljevik najveći zagađivač u regiji

Izvještaj mreže CEE Bankwatch-a i Centra za istraživanje energetike i čist vazduh u saradnji sa Centrima za ekologiju i životnu sredinu pokazuje da se zagađenje sumpor-dioksidom iz termoelektrana u BiH drastično povećalo, uprkos investicijama u odsumporavanju u termoelektrani Ugljevik. Ova termoelektrana je prema podacima najveći prestupnik emisija sumpor dioksida u regiji, koje premašuju zbir ograničenja za sve četiri države regiona koje imaju nacionalne planove za smanjenje emisija. 

Republika Srpska 12.09.2021 | 19:51
Termoelektrana Ugljevik najveći zagađivač u regiji

Zagađenje iz bh. termoelektrana na ugalj tokom 2020. godine bilo je deset puta više od dozvoljenog. TE Ugljevik je najveći zagađivač u regiji sumpor - dioksidom.

Lebdeće čestice su pet puta veće od dozvoljenog. To se i te kako osjeti kažu anketirani građani Ugljevika. 

Prošle godine u pogon je stavljeno postrojenje za odsumporavanje. Projekat  plaćen 75 miliona evra. Cilje je bio spriječiti emisiju krupnih čestica i štetnih gasova. Prema podacima iz Izvještaja postrojenje nije dalo očekivane rezultate. Za resornog ministra i te kako jeste.

Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva RS navodi da je izgradnjom filterskog postrojenja i izgradnjom sistema za odsumporavanje Ugljevik više nije zagađivač onih razmjera kakav je bio nekada. 

Međutim, Majda Ibraković iz Centra za zaštitu životne sredine iz Banjaluke tvrdi da su prije nekoliko mjeseci posjetili TE Ugljevik i uvjerili se u postojanje postrojenja, ali ne i funkcionalnost. 

Nefunkcionalno, povremeno i prividno – tako radi postrojenje za odsumporavanje kažu u centrima za životnu sredinu, ekologiju i energiju. Umjesto političkog populizma i tendera, prioritet bi trebalo da bude zaštita zdravlja građana BIH. 

"Mi smo bili u Ugljeviku i vidimo te čestice koje izlaze iz pogrešnog dimnjaka. Inspekcije su odgovorne da evidentiraju ove probleme i da sankcionišu sve, ali politika tu igra veliku ulogu", kaže Ibrakovićeva. 

Ove godine je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo postupak protiv BiH, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije zbog kršenja EU Direktive o velikim ložištima. Iz Benkvač mreže upozoravaju da Vlade zapadnog Balkana koje to još nisu učinile, poput BIH, moraju odrediti datum hitnog ukidanja uglja. To bi kažu u Srpskoj, gdje je bazna energija -  energija na ugalj, dovelo do velikih problema. 

"Morali bi uvoziti energiju iz nekih drugih država, zbog čega bi cijena bila dramatično veća nego što je danas i to bi bio težak udarac i za naše građane i za našu privredu", navodi ministar Đokić. 

Prema najnovijem izvještaju, ukupna emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu bila je 2,5 puta veća od ukupne emisije svih termoelektrana u EU u 2020. godini. Zbog toga nisu iznenađujući, ali jesu katastrofalni podaci iz najnovijeg izvještaja koji pokazuju da je od od 2018. do 2020. godine, skoro 19.000 smrtnih slučajeva povezano sa emisijama iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu.

(BN)
 


 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Radničke igre

12.09.2021 18:09

Milorade, postavi Zorana Mićanovića konačno za direktora da reguliše ovu zagađenost. On je ipak dijete rudara, 5 generacija rudara kako neradi pošto mu Nemanja dolazi na posao tek svakih godinu dana, po jednom. Bobana Markovića postavite za direktora da dovede Aleksandra da radi, doktora kazanije Cvjetka Stojanovića postavite da bude smjenski inžinjer na rudniku i da dovede Slobodana da radi... PDPovci samo naprijed a ti Milorade otvori oči koga primaš na razgovor, Mrakovica..

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2021 06:13

A zašto ne pričaju o zagađenju TE Stanari? Ovo je propaganda. Zašto je izgrađeno postrojenje za odsumporavanje? Struje ne bi imali da nije ove TE. Zašto elektropivreda novcem od porizvedene struje nije izgradila hidroelektrane na Drini? I eto im zelene energije, isto tako i na drugim rekama, na Bosni, Vrbasu itd.

Name

Pesimista sa razlogom

13.09.2021 10:49

Ajde bježi.. Za nevjerovati.. Nemoguće.. Pa ako tri dana uzastopno ili pet sa preskocima u mjesecu radnik ne dođe na posao, gubi ga. Tako piše u svim zakonima o radu, u svim pravilnicima o rafu i displinskoj/stegovnoj odgovornosti. Ptijava i nema dileme. Leti kao kruška, osim ako nije pod zaštitom 'svevišnjeg,' A zna se ko je. Ako se ništa drugo ne zna, to se bar zna. Prema tome, pamet u glavu, a glavu dolje.

Name

Šestić

12.09.2021 18:25

Nemojte tako ljudi, bolje da crknemo od zagađenosti nego od gladi...

ODGOVORITE
Name

RADNICKE IGRE 2

12.09.2021 18:36

ODLICNO,TU SVETU TROJICU DA POSTAVI BAJA PA DA IDU GACE NA STAP. RADI TAKVIH I JESMO TU GDE JESMO.

ODGOVORITE