ФБИ-а открио нова сазнања о 11. септембру

- На годишњицу терористичког напада, амерички ФБИ је објавио поверљиви документ који доноси нова сазнања о догађају који је згрозио цео свет.

Свијет 12.09.2021 | 09:00
ФБИ-а открио нова сазнања о 11. септембру

Амерички ФБИ је обелоданио поверљиви документ у којем се наводи да је постојала логистичка подршка двојици отмичара из Саудијске Арабије током терористичких напада 2011. године на САД.

Документ наводи да су отмичари имали контакте са држављанима Саудијске Арабије у САД, али се не пружају докази да су високи званичници саудијске владе учествовали у завери, пренео је АП. На дан кад се обележавала 20. годишњица од напада, ово је први документ из истраге ФБИ-ја који је објављен откако је председник САД Џозеф Бајден наредио скидање ознаке поверљиво са материјала који су годинама били недоступни јавности.

На документу од 16 страна налази се разговор оперативаца ФБИ са човеком који је често контактирао са Саудијцима у САД који су помогли првим отмичарима авиона да дођу у Америку, пре напада.

Бајден је прошле недеље наредио министарству правде и осталим агенцијама да спроведу декласификацију ревизије и пуштање у јавност докумената који се могу пустити у наредних шест месеци.

Он се сусрео са притиском породица жртава, који су дуго тражили извештаје, док воде судски спор у Њујорку у којима тврде да су челници саудијске владе подржали отмичаре.

Редигован документ објављен је у суботу увеце, неколико сати након што је Бајден присуствовао комеморативним скуповима у Њујорку, Пенсилванији и северној Вирџинији.

Родбина жртава се раније противила Бајденовом присуству комеморацији, докле год су документи поверљиви.

Саудијска влада је дуго негирала било какву умешаност у нападе, а њихова влада у Вашингтону је подржала потпуно откривнаје свих извештаја, како би се завршиле "неосноване оптужбе против те земље једном заувек".

Из амбасаде су додали да је блио која оптужба да је Саудијска Арабија саучесник "категорички неистинита".

Од 19 отмичара, чак 15 су били држављани Саудијске Арабије.

(Тањуг) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Паја

12.09.2021 07:21

Па "нормално" је да се електродистрибуције рекламирају, ка имамо толико понуда за куповину електричне енергије. Такође је "нормално" да се Аутопутеви РС рекламирају, јер можемо да бирамо хоћемо ли из Добоја за Градишку или обрнуто 9.јануаром или ћемо преко Брода, па преко Рватске. Шта је коме чудно

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

12.09.2021 07:42

САД ЈЕ УБИЛА СВОЈЕ ГРАЂАНЕ А НЕ САУДИЈЦИ..САМО ИЗГОВОР ЗА НАПАД..БИЛА ЈЕ ЧИСТА ИМПЛОЗИЈА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једни градили

12.09.2021 09:34

Каријеру на зртвама сопственог народа да би капиталисти удуплали богатства....

Name

Истина

12.09.2021 07:43

Напали су их они које су обучавали да убијају по читавом свијету. Важније од тога је да нисте објавили ни једну једину ријеч о Ђоковићевом успјеху на УС опену, као ни о вечерашњем финалу. Срамота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

12.09.2021 08:54

Потписујем.

Name

Са стране

12.09.2021 08:10

Кад ће доћи на ред учешће сада високог званичника БиХ о давању држављанства Босне и Херцеговине тројици терориста? Један од те тројице је организовао, а двојица су директни извршиоци напада. Тееористички чин су, дакле, извршили држављани БиХ, које је у рату координисао и омогућио им држављанство високи званичник БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И цудити се

12.09.2021 12:12

Наметнутом "Инцковом закону".

Name

Правда

12.09.2021 08:10

Напад је изврсила Влада Сад а на целу са Георгом Бусом уз потпуну помоц власти саудиске Арабије. Циљ је био да се после напада удари на ирак либију и многе друге дрзаве које имају велике резерве нафтни деривата. Сад и саудиска Арабија су највеци партнери у стварању и организовању тероризма. Сваки терориста који погине као самоубица његова породица зена и дјеца добијају велике новце. Они уствари ово све раде због новца. Нема ту никакви вјерски убједјења. Највеца вјера на свету је Монеy. Да неко провали безбедносни систем Сад а и отме авионе и забије се у куле то мозе само у филму или лада ти Влада те земље допусти. ПРОКЛЕТИ АМЕРИ све це уцинити за нафту и новац. Па ако треба и зртвовати сопствене градјане. ИСЛАМСКА ДРЗАВА ЈЕ ПРОЈЕКАТ САУДИСКЕ АРАБИЈЕ КОЈА ИМА ИДЕОЛОГИЈУ ДА ЦЕО СВЕТ БУДЕ ИСЛАМСКИ О ТОМЕ СВАКИ АРАП ЈАВНО ПРИЦА И НЕ КРИЈЕ. ЗА СМРТ 3.000 ГРАДЈАНА Америке крив хе Георге Бусх који је ово дозволио да се деси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

12.09.2021 08:31

БЛА БЛА БЛА НИСУ ПОКАЗАЛИ НИКАКАВ МАТЕРИЈАЛНИ ДОКАЗ И ДРУГЕ ЗГРАДЕ ИЗГОРЕВ АЛИ СЕ НЕСРУСЕ У МЈЕСТУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаско

12.09.2021 10:50

Зртвовали свој народ ради новца, као сто је у БиХ један круг људи зртвовао свој народ али за несрецу другог народа. Јер народ без педигреа се води политиком деценијама: "Не мора мени бити добро, само да је комсији лосе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка

12.09.2021 11:38

Све планирано и добро одрадјено,бас као и сад овај циркус у свијету који се десава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

12.09.2021 14:01

11. септембар 1973 у Цилеу, засто се тога ниједан свијстски медиј никад не присјети ???

ОДГОВОРИТЕ