FBI-a otkrio nova saznanja o 11. septembru

- Na godišnjicu terorističkog napada, američki FBI je objavio poverljivi dokument koji donosi nova saznanja o događaju koji je zgrozio ceo svet.

Svijet 12.09.2021 | 09:00
FBI-a otkrio nova saznanja o 11. septembru

Američki FBI je obelodanio poverljivi dokument u kojem se navodi da je postojala logistička podrška dvojici otmičara iz Saudijske Arabije tokom terorističkih napada 2011. godine na SAD.

Dokument navodi da su otmičari imali kontakte sa državljanima Saudijske Arabije u SAD, ali se ne pružaju dokazi da su visoki zvaničnici saudijske vlade učestvovali u zaveri, preneo je AP. Na dan kad se obeležavala 20. godišnjica od napada, ovo je prvi dokument iz istrage FBI-ja koji je objavljen otkako je predsednik SAD DŽozef Bajden naredio skidanje oznake poverljivo sa materijala koji su godinama bili nedostupni javnosti.

Na dokumentu od 16 strana nalazi se razgovor operativaca FBI sa čovekom koji je često kontaktirao sa Saudijcima u SAD koji su pomogli prvim otmičarima aviona da dođu u Ameriku, pre napada.

Bajden je prošle nedelje naredio ministarstvu pravde i ostalim agencijama da sprovedu deklasifikaciju revizije i puštanje u javnost dokumenata koji se mogu pustiti u narednih šest meseci.

On se susreo sa pritiskom porodica žrtava, koji su dugo tražili izveštaje, dok vode sudski spor u Njujorku u kojima tvrde da su čelnici saudijske vlade podržali otmičare.

Redigovan dokument objavljen je u subotu uvece, nekoliko sati nakon što je Bajden prisustvovao komemorativnim skupovima u Njujorku, Pensilvaniji i severnoj Virdžiniji.

Rodbina žrtava se ranije protivila Bajdenovom prisustvu komemoraciji, dokle god su dokumenti poverljivi.

Saudijska vlada je dugo negirala bilo kakvu umešanost u napade, a njihova vlada u Vašingtonu je podržala potpuno otkrivnaje svih izveštaja, kako bi se završile "neosnovane optužbe protiv te zemlje jednom zauvek".

Iz ambasade su dodali da je blio koja optužba da je Saudijska Arabija saučesnik "kategorički neistinita".

Od 19 otmičara, čak 15 su bili državljani Saudijske Arabije.

(Tanjug) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Paja

12.09.2021 07:21

Pa "normalno" je da se elektrodistribucije reklamiraju, ka imamo toliko ponuda za kupovinu električne energije. Takođe je "normalno" da se Autoputevi RS reklamiraju, jer možemo da biramo hoćemo li iz Doboja za Gradišku ili obrnuto 9.januarom ili ćemo preko Broda, pa preko Rvatske. Šta je kome čudno

ODGOVORITE
Name

XXL

12.09.2021 07:42

SAD JE UBILA SVOJE GRAĐANE A NE SAUDIJCI..SAMO IZGOVOR ZA NAPAD..BILA JE ČISTA IMPLOZIJA..

ODGOVORITE
Name

Jedni gradili

12.09.2021 09:34

Karijeru na zrtvama sopstvenog naroda da bi kapitalisti uduplali bogatstva....

Name

Istina

12.09.2021 07:43

Napali su ih oni koje su obučavali da ubijaju po čitavom svijetu. Važnije od toga je da niste objavili ni jednu jedinu riječ o Đokovićevom uspjehu na US openu, kao ni o večerašnjem finalu. Sramota....

ODGOVORITE
Name

DD

12.09.2021 08:54

Potpisujem.

Name

Sa strane

12.09.2021 08:10

Kad će doći na red učešće sada visokog zvaničnika BiH o davanju državljanstva Bosne i Hercegovine trojici terorista? Jedan od te trojice je organizovao, a dvojica su direktni izvršioci napada. Teeoristički čin su, dakle, izvršili državljani BiH, koje je u ratu koordinisao i omogućio im državljanstvo visoki zvaničnik BiH.

ODGOVORITE
Name

I cuditi se

12.09.2021 12:12

Nametnutom "Inckovom zakonu".

Name

Pravda

12.09.2021 08:10

Napad je izvrsila Vlada Sad a na celu sa Georgom Busom uz potpunu pomoc vlasti saudiske Arabije. Cilj je bio da se posle napada udari na irak libiju i mnoge druge drzave koje imaju velike rezerve naftni derivata. Sad i saudiska Arabija su najveci partneri u stvaranju i organizovanju terorizma. Svaki terorista koji pogine kao samoubica njegova porodica zena i djeca dobijaju velike novce. Oni ustvari ovo sve rade zbog novca. Nema tu nikakvi vjerski ubjedjenja. Najveca vjera na svetu je Money. Da neko provali bezbednosni sistem Sad a i otme avione i zabije se u kule to moze samo u filmu ili lada ti Vlada te zemlje dopusti. PROKLETI AMERI sve ce uciniti za naftu i novac. Pa ako treba i zrtvovati sopstvene gradjane. ISLAMSKA DRZAVA JE PROJEKAT SAUDISKE ARABIJE KOJA IMA IDEOLOGIJU DA CEO SVET BUDE ISLAMSKI O TOME SVAKI ARAP JAVNO PRICA I NE KRIJE. ZA SMRT 3.000 GRADJANA Amerike kriv he George Bush koji je ovo dozvolio da se desi.

ODGOVORITE
Name

SRBIN

12.09.2021 08:31

BLA BLA BLA NISU POKAZALI NIKAKAV MATERIJALNI DOKAZ I DRUGE ZGRADE IZGOREV ALI SE NESRUSE U MJESTU

ODGOVORITE
Name

Hasko

12.09.2021 10:50

Zrtvovali svoj narod radi novca, kao sto je u BiH jedan krug ljudi zrtvovao svoj narod ali za nesrecu drugog naroda. Jer narod bez pedigrea se vodi politikom decenijama: "Ne mora meni biti dobro, samo da je komsiji lose"

ODGOVORITE
Name

Milanka

12.09.2021 11:38

Sve planirano i dobro odradjeno,bas kao i sad ovaj cirkus u svijetu koji se desava...

ODGOVORITE
Name

Anja

12.09.2021 14:01

11. septembar 1973 u Cileu, zasto se toga nijedan svijstski medij nikad ne prisjeti ???

ODGOVORITE