Тегелтијин зет гура у стечај опустошени РАОП

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву покренуо је поступак за утврђивање услова за отварање стечаја у предузећу „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“, које је 2014. године основано на имовини „Енергоинвест Расклопне опреме“ (РАОП), а које је у власништву Милана Кесеровића, зета предсједавајућег Савјета министара БиХ и бившег министра финансија РС Зорана Тегелтије, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 10.09.2021 | 20:12
Тегелтијин зет гура у стечај опустошени РАОП

Захтјев за стечај поднио је директор предузећа Младен Тешановић, а суд је, рјешењем које је донио јуче, за привременог стечајног управника именовао Владу  Симовића из Фоче.

У образложењу рјешења је наведено да је приједлог за стечај овог предузећа поднесен још почетком јуна, да је предлагач навео да су престали природни услови за обављање дјелатности због платежне неспособности, да се фирма бавила производњом високонапонске електро опреме и да је основана 2014. године.

Наведено је и да је оснивач предузећа „Електроинжењеринг“ из Бањалуке, те да је због проблема у пословању и немогућности плаћања обавеза донесена одлука да се поднесе приједлог за отварање стечајног поступка. Такође, предлагач је навео да фирма тренутно нема запослених радника.

Рочиште ради утврђивања услова за отварање стечајног поступка заказано је за 18. октобар.

Према незваничним информацијама, на земљишту предузећа планирана је градња стамбено – пословних зграда.

Имовину бившег РАОП-а  су 2013. купили  руски инвеститори и формирали ново предузеће “Електроинжењеринг” Бањалука, за чијег директора је именован Тегелтијин зет Милан Кесеровић. „Електроинжењеринг“ је на имовини РАОП-а формирао ново предузеће под називом „Енергоинвест – Електроенергетска опрема“ (ЕеОп).

Иако је продају имовине РАОП-а руским партнерима Влада РС најављивала као велику инвестицију која ће допринијети запошљавању радника, она је била кратког вијека.

ЦАПИТАЛ је још прије двије године писао да је имовина бившег РАОП-а потпуно девастирана, а зидови хала порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Руси су се након неког времена повукли, а власник „Електроинжењеринга”, који је власник бившег РАОП-а, прије двије године постао је Тегелтијин зет.

Прије двије године и предузећу из Бањалуке – „Електроинжењерингу“ је због неизмирених обавеза пријетио стечај, а у извјештају привременог стечајног управника, између осталог, је писало да се предузеће не налази на адреси из судског регистра, да дужи низ година не ради и не остварује приходе, да су му рачуни блокирани 1.300 дана због дуга од 1,97 милиона КМ.

Међутим, Кесеровић је у задњем тренутку успио да измири незадовољне раднике који су тражили стечај, а са институцијама РС је постигао споразуме о деблокади рачуна.

Тај извјештај је открио и да је на дјелу потпуно пустошење кћерке фирме у Источном Сарајеву.

О куповини РАОП-а од стране руских инвеститора и договора „иза затворених врата“ са властима ексклузивно за ЦАПИТАЛ је прошле године говорио Дмитри Кузнецов, један од инвеститора из Русије који је са партнерима 2013. године купио РАОП.

Он је тврдио да су представници Републике Српске добили мито од неколико милиона марака да би Руси ушли у куповину РАОП-а, да је распродаја имовине предузећа била унапријед испланирана, те да је о свему покренута истрага у Русији.

ЦАПИТАЛ је прошле године објавио интервју са Кузнецовим у којем је тврдио да је распродајом и на друге начине из предузећа Е-РАОП „извучено“ више од 280 милиона КМ које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори.

(Цапитал)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

10.09.2021 18:20

Коса ми се најежи јад чујем Тегелтија и Мркоњић , кад чујем Жељка Цвијановиц и Никола Шпирић нисте ни свјесни колико их Бањалуцани мрзе а чланови су Снсд а мој Додик колико си глуп не подржава нико опозицију већ не може смислити ове сељачине и никад више док се њих не ријешиш нећеш вратити Бањалуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2021 19:17

Тегелтија и зет и Ковацевиц и многи јос треба да иду у затвор. И одузети им имовину. Доле багра лоповска!

Name

Ре

10.09.2021 19:52

Лопов је лопов. Није важно одакле је. А требао би имати становање у затвору.

Name

Борац

11.09.2021 05:20

Разимски медији о овоме само суте.

Name

Иван

11.09.2021 20:43

Не представља Тегелтија цијели Мркоњиц. Он је цак из неке цуке поред Мркоњица.

Name

Да

10.09.2021 18:44

у Бањалуци се прије 10 година прицало даце сељаци из околних градова и избјеглице костати Додика губитка власти у БЛ стосе и догодило али он то јос несхвата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

10.09.2021 18:44

Побогу одбликирајте институције и лопове пред закон и одузимање прљавог капитала! Пљацка на све стране па доклеее??!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

10.09.2021 18:44

Сјећам се како су радници РАОПА аплаудирали Додику и СНСД-у кад су долазили у круг фабрике.Многи су се сликали са њима.Шта је сад.Шта им неваља.Са СДС-ом какав год био су одбранили фабрику и фабрика је радила.Шта им је донио СНСД осим шупље приче и обећања.Сами пали сами се убили , што би рекао народ.Не треба их жалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

10.09.2021 18:52

тоје давно писи пропало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

10.09.2021 19:59

Чуј, Тегелтијин зет? Зар то није сукоб интереса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука се пробудила

10.09.2021 20:32

класика, покраду па у стецај и све по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је паре

10.09.2021 20:55

овдје узео, то је право питање? Ко и колико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

10.09.2021 22:57

Са убрзаним стечајем и нестанком предузећа нестају и трагови криминала.Шта коме овдје није јасно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

11.09.2021 07:06

Уходана тактика лоповска сто прије стецај и одеее трагиви нестајуууу а лопови царујуу Лазо експерт стецсјна мафија градјевинско земљисна мафија политицкотајкунска мафија тендер мафија итд итд

Name

Д

11.09.2021 02:07

На душу им све. Ти ће ускоро по манастирима и црквама да траже помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&

11.09.2021 03:29

Бозе. Гдје. Ми. Живимо. Све. Мој до мога. Банда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2021 05:34

Жива истина , гледајте само сељачина Кајо , Кесиц , Јариц , Тегелтија и сви их држи лоповчина Шпирић и наравно Бањалучани ће им показати пут Назад за Мркоњић и Дрвар , а онда у затвор и све ин отети само идуће године да се скине Додик који је имао подршку Бањалучана док овим сељачинама није дозволио да пљачкају буџет и нису ни свјесни ове сељачине да ће им Бањалучани све отети и протјерати из Бањалуке али у затвор ,Кајо и наркоман Јарић покраду новац из Путева па праве зграде а прича се да Јариц дила дрогу и најјачи конзумент наркотика и такаве Додик и његов син Игор подржавају и сарађује са њима а у све умјесан и сестрић Вицо са тим Јарићем тако се прича по Бањалуци ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

11.09.2021 06:29

Никад Додик више Бања Луку добити неће,не само то,него ће изгубити сва мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НВЕСТ

11.09.2021 07:43

Нова вест. Стета, а занимљиво подруцје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

11.09.2021 08:09

Какав стечај?! Па Зора Видовић каже економија у порасту. Ви нисте добро информисани.

ОДГОВОРИТЕ