Tegeltijin zet gura u stečaj opustošeni RAOP

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u preduzeću „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“, koje je 2014. godine osnovano na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP), a koje je u vlasništvu Milana Keserovića, zeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, saznaje CAPITAL.

Republika Srpska 10.09.2021 | 20:12
Tegeltijin zet gura u stečaj opustošeni RAOP

Zahtjev za stečaj podnio je direktor preduzeća Mladen Tešanović, a sud je, rješenjem koje je donio juče, za privremenog stečajnog upravnika imenovao Vladu  Simovića iz Foče.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je prijedlog za stečaj ovog preduzeća podnesen još početkom juna, da je predlagač naveo da su prestali prirodni uslovi za obavljanje djelatnosti zbog platežne nesposobnosti, da se firma bavila proizvodnjom visokonaponske elektro opreme i da je osnovana 2014. godine.

Navedeno je i da je osnivač preduzeća „Elektroinženjering“ iz Banjaluke, te da je zbog problema u poslovanju i nemogućnosti plaćanja obaveza donesena odluka da se podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Takođe, predlagač je naveo da firma trenutno nema zaposlenih radnika.

Ročište radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 18. oktobar.

Prema nezvaničnim informacijama, na zemljištu preduzeća planirana je gradnja stambeno – poslovnih zgrada.

Imovinu bivšeg RAOP-a  su 2013. kupili  ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering” Banjaluka, za čijeg direktora je imenovan Tegeltijin zet Milan Keserović. „Elektroinženjering“ je na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp).

Iako je prodaju imovine RAOP-a ruskim partnerima Vlada RS najavljivala kao veliku investiciju koja će doprinijeti zapošljavanju radnika, ona je bila kratkog vijeka.

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa”, koji je vlasnik bivšeg RAOP-a, prije dvije godine postao je Tegeltijin zet.

Prije dvije godine i preduzeću iz Banjaluke – „Elektroinženjeringu“ je zbog neizmirenih obaveza prijetio stečaj, a u izvještaju privremenog stečajnog upravnika, između ostalog, je pisalo da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Međutim, Keserović je u zadnjem trenutku uspio da izmiri nezadovoljne radnike koji su tražili stečaj, a sa institucijama RS je postigao sporazume o deblokadi računa.

Taj izvještaj je otkrio i da je na djelu potpuno pustošenje kćerke firme u Istočnom Sarajevu.

O kupovini RAOP-a od strane ruskih investitora i dogovora „iza zatvorenih vrata“ sa vlastima ekskluzivno za CAPITAL je prošle godine govorio Dmitri Kuznecov, jedan od investitora iz Rusije koji je sa partnerima 2013. godine kupio RAOP.

On je tvrdio da su predstavnici Republike Srpske dobili mito od nekoliko miliona maraka da bi Rusi ušli u kupovinu RAOP-a, da je rasprodaja imovine preduzeća bila unaprijed isplanirana, te da je o svemu pokrenuta istraga u Rusiji.

CAPITAL je prošle godine objavio intervju sa Kuznecovim u kojem je tvrdio da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća E-RAOP „izvučeno“ više od 280 miliona KM koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

(Capital)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Banjalučanin

10.09.2021 18:20

Kosa mi se naježi jad čujem Tegeltija i Mrkonjić , kad čujem Željka Cvijanovic i Nikola Špirić niste ni svjesni koliko ih Banjalucani mrze a članovi su Snsd a moj Dodik koliko si glup ne podržava niko opoziciju već ne može smisliti ove seljačine i nikad više dok se njih ne riješiš nećeš vratiti Banjaluku

ODGOVORITE
Name

Re

10.09.2021 19:17

Tegeltija i zet i Kovacevic i mnogi jos treba da idu u zatvor. I oduzeti im imovinu. Dole bagra lopovska!

Name

Re

10.09.2021 19:52

Lopov je lopov. Nije važno odakle je. A trebao bi imati stanovanje u zatvoru.

Name

Borac

11.09.2021 05:20

Razimski mediji o ovome samo sute.

Name

Ivan

11.09.2021 20:43

Ne predstavlja Tegeltija cijeli Mrkonjic. On je cak iz neke cuke pored Mrkonjica.

Name

Da

10.09.2021 18:44

u Banjaluci se prije 10 godina pricalo dace seljaci iz okolnih gradova i izbjeglice kostati Dodika gubitka vlasti u BL stose i dogodilo ali on to jos neshvata.

ODGOVORITE
Name

Ovo

10.09.2021 18:44

Pobogu odblikirajte institucije i lopove pred zakon i oduzimanje prljavog kapitala! Pljacka na sve strane pa dokleee??!!!

ODGOVORITE
Name

ISTOČNO SARAJEVO

10.09.2021 18:44

Sjećam se kako su radnici RAOPA aplaudirali Dodiku i SNSD-u kad su dolazili u krug fabrike.Mnogi su se slikali sa njima.Šta je sad.Šta im nevalja.Sa SDS-om kakav god bio su odbranili fabriku i fabrika je radila.Šta im je donio SNSD osim šuplje priče i obećanja.Sami pali sami se ubili , što bi rekao narod.Ne treba ih žaliti.

ODGOVORITE
Name

hh

10.09.2021 18:52

toje davno pisi propalo

ODGOVORITE
Name

Idealno

10.09.2021 19:59

Čuj, Tegeltijin zet? Zar to nije sukob interesa?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka se probudila

10.09.2021 20:32

klasika, pokradu pa u stecaj i sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Ko je pare

10.09.2021 20:55

ovdje uzeo, to je pravo pitanje? Ko i koliko?

ODGOVORITE
Name

Joe

10.09.2021 22:57

Sa ubrzanim stečajem i nestankom preduzeća nestaju i tragovi kriminala.Šta kome ovdje nije jasno?

ODGOVORITE
Name

Tacno

11.09.2021 07:06

Uhodana taktika lopovska sto prije stecaj i odeee tragivi nestajuuuu a lopovi carujuu Lazo ekspert stecsjna mafija gradjevinsko zemljisna mafija politickotajkunska mafija tender mafija itd itd

Name

D

11.09.2021 02:07

Na dušu im sve. Ti će uskoro po manastirima i crkvama da traže pomoć.

ODGOVORITE
Name

&&&

11.09.2021 03:29

Boze. Gdje. Mi. Živimo. Sve. Moj do moga. Banda.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2021 05:34

Živa istina , gledajte samo seljačina Kajo , Kesic , Jaric , Tegeltija i svi ih drži lopovčina Špirić i naravno Banjalučani će im pokazati put Nazad za Mrkonjić i Drvar , a onda u zatvor i sve in oteti samo iduće godine da se skine Dodik koji je imao podršku Banjalučana dok ovim seljačinama nije dozvolio da pljačkaju budžet i nisu ni svjesni ove seljačine da će im Banjalučani sve oteti i protjerati iz Banjaluke ali u zatvor ,Kajo i narkoman Jarić pokradu novac iz Puteva pa prave zgrade a priča se da Jaric dila drogu i najjači konzument narkotika i takave Dodik i njegov sin Igor podržavaju i sarađuje sa njima a u sve umjesan i sestrić Vico sa tim Jarićem tako se priča po Banjaluci ....

ODGOVORITE
Name

Zaga

11.09.2021 06:29

Nikad Dodik više Banja Luku dobiti neće,ne samo to,nego će izgubiti sva mjesta.

ODGOVORITE
Name

NVEST

11.09.2021 07:43

Nova vest. Steta, a zanimljivo podrucje.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

11.09.2021 08:09

Kakav stečaj?! Pa Zora Vidović kaže ekonomija u porastu. Vi niste dobro informisani.

ODGOVORITE