"Нестанак града Јелшинграда" (ВИДЕО)

Пресудом Окружног суда у Бањалуци одбијена је жалба фирме Еуромотор из Бањалуке на пресуду по којој је та фирма дужна да у стечајну масу Јелшинграда уплати законску камату на име новца који је са рачуна Јелшинграда у стечају незаконито скинут и пребачен на рачун Еуромотора.

Република Српска 10.09.2021 | 17:42
"Нестанак града Јелшинграда" (ВИДЕО)

Радило се о готово два милиона марака а скидање новца са рачуна Јелшинграда у стечају дозволио је Основни суд у Бањалуци.

Тај новац био је намјењен за раднике бившег Јелшинграда а Еуромотор се на волшебан начин појавио као повјерилац након поприлично сумњивих радњи у вези са куповином и преписом зграде и хале у власништву Јелшинграда.

Након дуготрајног судског процеса радници су успјели да врате скинути новац на рачун стечајног дужника али је тек у марту ове године правоснажно окончан поступак у вези са законском каматом.

Некадашњи радници Јелшинграда тврде да је у питању била добро организована акција у којој су учествовали појединци из бањалучког правосуђа. Због тих тврдњи појединим радницима је суђено за клевету али су ослобођени.

Јелшинград у стечају је због оштећења стечајне масе поднио кривичну пријаву против неколико лица, између осталих и против судије Основног суда у Бањалуци Небојше Пејовића који је дозволио да се Еуромотор намири из стечајне масе.

Окружно тужилаштво у Бањалуци је 2013. године донијело наредбу о обустави истраге. Јелшинград је судским процесима успио да узимање средстава из стечајне масе прогласи незаконитим али новац је у међувремену већ био потрошен.

За наплату законске камате вођени су нови, одвојени судски процеси и Основни суд у Бањалуци је 2019. године пресудио да Еуромотор мора да у стечајну масу Јелшинграда врати износ од 1,8 милиона марака.

Окружни суд је у марту ове године потврдио пресуду Основног суда. Од новца који ће бити враћен у стечајну масу некадашњег гиганта радници, који су се једини борили да тај новац буде враћен Јелшинграду, неће имати готово никакве користи.

У међувремену од најављене реорганизације предузећа, запошљавања радника у приватизацији и покретања производње након што је Влада РС купила па продала Јелшинград није било ништа.

Погледајте филм о неуспјелој приватизацији бањалучког Јелшинграда, неиспуњеним обећањима власти и борби радника овог некадашњег гиганта.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Будуцност?

10.09.2021 15:49

Циљ је да се све унисти. Од Босне направити велики војни полигон..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валуе 34

10.09.2021 16:14

Ста казе нас "отац нације", Милокрад Додик, на овакву стандардизац пљацке народних ресурса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.09.2021 19:07

Бурле каже да је у РС све стабилно и економски јако.

Name

Спрега

10.09.2021 17:12

Јел то онај Пејовиц сто је ухапсен за1000€,а прије 10 година крао милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

10.09.2021 17:12

Па овај судија десет година на сцени а тек сад пао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хандркац

10.09.2021 17:30

Мотај каблове, фајронт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

11.09.2021 02:33

Ех, каква је то фирма била. За примјер. Кад су то успјели уништити онда чему се више чудити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас

11.09.2021 07:41

Ста би на крају од обецања, електромотора, чуда других...

ОДГОВОРИТЕ