"Nestanak grada Jelšingrada" (VIDEO)

Presudom Okružnog suda u Banjaluci odbijena je žalba firme Euromotor iz Banjaluke na presudu po kojoj je ta firma dužna da u stečajnu masu Jelšingrada uplati zakonsku kamatu na ime novca koji je sa računa Jelšingrada u stečaju nezakonito skinut i prebačen na račun Euromotora.

Republika Srpska 10.09.2021 | 17:42
"Nestanak grada Jelšingrada" (VIDEO)

Radilo se o gotovo dva miliona maraka a skidanje novca sa računa Jelšingrada u stečaju dozvolio je Osnovni sud u Banjaluci.

Taj novac bio je namjenjen za radnike bivšeg Jelšingrada a Euromotor se na volšeban način pojavio kao povjerilac nakon poprilično sumnjivih radnji u vezi sa kupovinom i prepisom zgrade i hale u vlasništvu Jelšingrada.

Nakon dugotrajnog sudskog procesa radnici su uspjeli da vrate skinuti novac na račun stečajnog dužnika ali je tek u martu ove godine pravosnažno okončan postupak u vezi sa zakonskom kamatom.

Nekadašnji radnici Jelšingrada tvrde da je u pitanju bila dobro organizovana akcija u kojoj su učestvovali pojedinci iz banjalučkog pravosuđa. Zbog tih tvrdnji pojedinim radnicima je suđeno za klevetu ali su oslobođeni.

Jelšingrad u stečaju je zbog oštećenja stečajne mase podnio krivičnu prijavu protiv nekoliko lica, između ostalih i protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci Nebojše Pejovića koji je dozvolio da se Euromotor namiri iz stečajne mase.

Okružno tužilaštvo u Banjaluci je 2013. godine donijelo naredbu o obustavi istrage. Jelšingrad je sudskim procesima uspio da uzimanje sredstava iz stečajne mase proglasi nezakonitim ali novac je u međuvremenu već bio potrošen.

Za naplatu zakonske kamate vođeni su novi, odvojeni sudski procesi i Osnovni sud u Banjaluci je 2019. godine presudio da Euromotor mora da u stečajnu masu Jelšingrada vrati iznos od 1,8 miliona maraka.

Okružni sud je u martu ove godine potvrdio presudu Osnovnog suda. Od novca koji će biti vraćen u stečajnu masu nekadašnjeg giganta radnici, koji su se jedini borili da taj novac bude vraćen Jelšingradu, neće imati gotovo nikakve koristi.

U međuvremenu od najavljene reorganizacije preduzeća, zapošljavanja radnika u privatizaciji i pokretanja proizvodnje nakon što je Vlada RS kupila pa prodala Jelšingrad nije bilo ništa.

Pogledajte film o neuspjeloj privatizaciji banjalučkog Jelšingrada, neispunjenim obećanjima vlasti i borbi radnika ovog nekadašnjeg giganta.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Buducnost?

10.09.2021 15:49

Cilj je da se sve unisti. Od Bosne napraviti veliki vojni poligon..

ODGOVORITE
Name

Value 34

10.09.2021 16:14

Sta kaze nas "otac nacije", Milokrad Dodik, na ovakvu standardizac pljacke narodnih resursa?

ODGOVORITE
Name

re

10.09.2021 19:07

Burle kaže da je u RS sve stabilno i ekonomski jako.

Name

Sprega

10.09.2021 17:12

Jel to onaj Pejovic sto je uhapsen za1000€,a prije 10 godina krao milione.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

10.09.2021 17:12

Pa ovaj sudija deset godina na sceni a tek sad pao...

ODGOVORITE
Name

handrkac

10.09.2021 17:30

Motaj kablove, fajront

ODGOVORITE
Name

D

11.09.2021 02:33

Eh, kakva je to firma bila. Za primjer. Kad su to uspjeli uništiti onda čemu se više čuditi

ODGOVORITE
Name

Vrbas

11.09.2021 07:41

Sta bi na kraju od obecanja, elektromotora, čuda drugih...

ODGOVORITE