Преминуо бивши предсједник Португала

Жорж Сампајо, бивши предсједник Португалије у два мандата и једна од најистакнутијих политичких личности своје генерације, умро је у 81. години, рекао је актуелни португалски предсједник Марсело Ребело де Соуса.

Свијет 10.09.2021 | 17:13
Преминуо бивши предсједник Португала

Он није навео узрок смрти, иако је Сампајо био у тешком здравственом стању неколико година и био је у болници посљедње двије недјеље.

Де Соуса је подсјетио да се Сампајо шездесетих година прошлог вијека као млад адвокат супротставио тадашњој диктатури Португалије.

Током своје шест деценија дуге политичке каријере у Португалији као социјалиста лијевог центра, а касније и као дипломата УН, Сампајо је заслужио похвале за свој скромни, приземни манир.

Код куће, Сампајо је можда остао упамћен по контроверзном обарању владе десног центра 2004. године, када је био предсједник државе, подсјећа АП.

Он је, између осталог, био градоначелнил Лисабона од 1990. до 1995. године, а предсједник Португалије од 1996. до 2006. године.

Бивши генерални секретар УН Кофи Анан поставио је Сампаја за свог специјалног изасланика за питања везана за туберколозу 2006. године, а наредне године Ананов насљедник Бан Ки Мун поставио га је за високог представника УН за алијансу цивилизација.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар