Preminuo bivši predsjednik Portugala

Žorž Sampajo, bivši predsjednik Portugalije u dva mandata i jedna od najistaknutijih političkih ličnosti svoje generacije, umro je u 81. godini, rekao je aktuelni portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Sousa.

Svijet 10.09.2021 | 17:13
Preminuo bivši predsjednik Portugala

On nije naveo uzrok smrti, iako je Sampajo bio u teškom zdravstvenom stanju nekoliko godina i bio je u bolnici posljednje dvije nedjelje.

De Sousa je podsjetio da se Sampajo šezdesetih godina prošlog vijeka kao mlad advokat suprotstavio tadašnjoj diktaturi Portugalije.

Tokom svoje šest decenija duge političke karijere u Portugaliji kao socijalista lijevog centra, a kasnije i kao diplomata UN, Sampajo je zaslužio pohvale za svoj skromni, prizemni manir.

Kod kuće, Sampajo je možda ostao upamćen po kontroverznom obaranju vlade desnog centra 2004. godine, kada je bio predsjednik države, podsjeća AP.

On je, između ostalog, bio gradonačelnil Lisabona od 1990. do 1995. godine, a predsjednik Portugalije od 1996. do 2006. godine.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan postavio je Sampaja za svog specijalnog izaslanika za pitanja vezana za tuberkolozu 2006. godine, a naredne godine Ananov nasljednik Ban Ki Mun postavio ga je za visokog predstavnika UN za alijansu civilizacija.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar