Влада нема више новца за сулуде пројекте у туризму

Влада Републике Српске одустала је од финансирања пројеката у области туризма и угодститељства. Овај јавни позив годинама привлачи велику пажњу јавности јер је веома тешко пронаћи повезницу између туризма и пројеката за које се добијало и до 30.000 марака.

Република Српска 10.09.2021 | 15:53
Влада нема више новца за сулуде пројекте у туризму

Наиме, како је потврђено за ЦАПИТАЛ, Министарство трговине и туризма ове године није расписала нити планира расписивати конкурс.

“Планирано је да буџетска средства обезбијеђена за ове намјене буду преусмјерена на помоћ привредном сектору Републике Српске у превазилажењу посљедица пандемије вируса корона, на начин и у роковима који ће бити дефинисани посебним документима, о чему ће јавност бити благовремено информисана”, речено нам је у овом министарству.

У претходне двије године власт је финансирала буквално све и свашта.

Тако је на примјер, прошле године министарство дијелио новац приватним здравственим установама за куповину апарата за снимање зуба и рендген апарата.

Новац су дијелили и бројним кафићима и то за застакљивање башта и набавку опреме и мобилијара.

Многима је остао упамћен и случај Казнено – поправног дома у Фочи, који је добио неутврђени новчани износ за реконструкцију мокрог чвора и канализације.

Генерално, новац за финансирање пројеката у области туризма се једним дијелом давао преко конкурса, дио је одобравала министрица, а у појединим случајевима је интервенисала и Влада Републике Српске.

Примјера ради фирма “Старс&море” добила је по убрзаној процедури 500.000 марака за концерт који је одржан тек ове године.

Из исте касе, мимо свих правила и процедура новчано се помагао и “Андрићград” заједнички пројекат Владе Републике Српске и режисера Емира Кустурице.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је како је дио новца путем гранта одобрен за финансирање пројеката чије активности не представљају приоритете дефинисане Стратегијом развоја туризма Републике Српске.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

демо

10.09.2021 14:27

Све је и до сада била фарса, само са кљужицом су добијали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шушара

10.09.2021 14:41

“Андрићград” заједнички пројекат Владе Републике Српске и режисера Емира Кустурице"----какав заједнички пројект, колико је пара уложио Немања Куштурица, прича се да је његов оснивачки капилат цијелих 5.000 КМ...за развој туризма је потребно пуно више од пуког новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

10.09.2021 15:36

немојте тако а хотел Партизан на Јахорини и то је туризам

ОДГОВОРИТЕ