Блокаде се често користе, а цијену плаћају грађани

Шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и специјални представник ЕУ Јоханн Саттлер  говорећи о изборним и уставним реформама, казао је да је корупција важан дио реформе.

Босна и Херцеговина 09.09.2021 | 20:32
Блокаде се често користе, а цијену плаћају грађани

"Једно је да се уклони дискриминација из система, а друга ствар је смањење корупције. Што се тиче дискриминације, ту се наравно ради о провођењу пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић - Финци, али и друге четири пресуде које се тичу дискриминације на основу етничке припадности и пребивалишта", казао је Саттлер и додао:

"Што се тиче корупције, ово је врло важан дио реформе. Оно што смо пречесто виђали је да се на изборима дешава много крађе и злоупотреба, људи због тога губе повјерење у систем. Тако да је потребан овај, али веома значајан дио изборних реформи, да се побољша систем, елиминише корупција из система напримјер измјеном прописа о члановима бирачких одбора, увођењем електронских средстава."

Коментаришући тренутну блокаду у институцијама БиХ, Саттлер је кажао да се блокаде пречесто користе у овој земљи, а оне су показатељ неуспјеха да разговарате, постигнете договор и дођете до компромисних рјешења.

"Наравно, увијек се плаћа одређена цијена, а њу обично плаћају грађани. Њима су ускраћене шансе за грађане, обустављају се финансирања, програми, средства за пројекте, нема напретка у реформама и из тог разлога је то проблематично. Што се тиче Интерресорне радне групе, не видим разлога да не наставе рад и надам се да ће то што прије урадити", појаснио је Саттлер.

Према његовим ријечима и са тренутним Изборним законом може се ући у изборни процес, али мој став је ако не искористимо рад Интерресорне радне групе и прилику за измјене Устава и Изборног закона земља би била на губитку.

"У суштини то значи да не напредујете на европском путу јер је то једна од препрека због које сте јако дуго у застоју. С тога, на свима нама је да интензивирамо процесе", закључио је Саттлер у интервјуу за Клиx.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РЕ

09.09.2021 18:54

Требало би вас из ЕУ уклонити под 1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

09.09.2021 19:02

Отиђи ти мало на излет. И немој причати народу шта је боље јер то сви знају. Него престаните подржавати корумпирану власт и судство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

09.09.2021 19:08

Само нас пустите да сами управљамо својом земљом и не мјесајте се. Сами цемо ми испливаи као много пута до сада. Не треба нам васе туторство а ни васе паре и пројекти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Коста

09.09.2021 20:41

Како це мо сами испливат? И како нам не требају паре од ЕУ ?

Name

Сима

10.09.2021 07:53

Зна Коста, народу је доста Коста.

Name

Јоле

10.09.2021 09:45

Тако је, Коста. У праву си.

Name

Све сте то

10.09.2021 17:14

Ви са запада монтирали,хоботницу....

ОДГОВОРИТЕ