Blokade se često koriste, a cijenu plaćaju građani

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU Johann Sattler  govoreći o izbornim i ustavnim reformama, kazao je da je korupcija važan dio reforme.

Bosna i Hercegovina 09.09.2021 | 20:32
Blokade se često koriste, a cijenu plaćaju građani

"Jedno je da se ukloni diskriminacija iz sistema, a druga stvar je smanjenje korupcije. Što se tiče diskriminacije, tu se naravno radi o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, ali i druge četiri presude koje se tiču diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta", kazao je Sattler i dodao:

"Što se tiče korupcije, ovo je vrlo važan dio reforme. Ono što smo prečesto viđali je da se na izborima dešava mnogo krađe i zloupotreba, ljudi zbog toga gube povjerenje u sistem. Tako da je potreban ovaj, ali veoma značajan dio izbornih reformi, da se poboljša sistem, eliminiše korupcija iz sistema naprimjer izmjenom propisa o članovima biračkih odbora, uvođenjem elektronskih sredstava."

Komentarišući trenutnu blokadu u institucijama BiH, Sattler je kažao da se blokade prečesto koriste u ovoj zemlji, a one su pokazatelj neuspjeha da razgovarate, postignete dogovor i dođete do kompromisnih rješenja.

"Naravno, uvijek se plaća određena cijena, a nju obično plaćaju građani. Njima su uskraćene šanse za građane, obustavljaju se finansiranja, programi, sredstva za projekte, nema napretka u reformama i iz tog razloga je to problematično. Što se tiče Interresorne radne grupe, ne vidim razloga da ne nastave rad i nadam se da će to što prije uraditi", pojasnio je Sattler.

Prema njegovim riječima i sa trenutnim Izbornim zakonom može se ući u izborni proces, ali moj stav je ako ne iskoristimo rad Interresorne radne grupe i priliku za izmjene Ustava i Izbornog zakona zemlja bi bila na gubitku.

"U suštini to znači da ne napredujete na evropskom putu jer je to jedna od prepreka zbog koje ste jako dugo u zastoju. S toga, na svima nama je da intenziviramo procese", zaključio je Sattler u intervjuu za Klix.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

RE

09.09.2021 18:54

Trebalo bi vas iz EU ukloniti pod 1.

ODGOVORITE
Name

NR

09.09.2021 19:02

Otiđi ti malo na izlet. I nemoj pričati narodu šta je bolje jer to svi znaju. Nego prestanite podržavati korumpiranu vlast i sudstvo.

ODGOVORITE
Name

Kosta

09.09.2021 19:08

Samo nas pustite da sami upravljamo svojom zemljom i ne mjesajte se. Sami cemo mi isplivai kao mnogo puta do sada. Ne treba nam vase tutorstvo a ni vase pare i projekti.

ODGOVORITE
Name

re Kosta

09.09.2021 20:41

Kako ce mo sami isplivat? I kako nam ne trebaju pare od EU ?

Name

Sima

10.09.2021 07:53

Zna Kosta, narodu je dosta Kosta.

Name

Jole

10.09.2021 09:45

Tako je, Kosta. U pravu si.

Name

Sve ste to

10.09.2021 17:14

Vi sa zapada montirali,hobotnicu....

ODGOVORITE