Сахрањен Микис Теодоракис: Збогом маестро Србија те памти!

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, присуствује сахрани великог грчког композитора Микиса Теодоракиса у Галатасу на Криту. На венцу од председника Вучића, који је био у бојама тробојке, пише: "Збогом, велики маестро! Србија те памти".

Магазин 09.09.2021 | 21:23
Сахрањен Микис Теодоракис: Збогом маестро Србија те памти!

Опроштају од великог уметника присуствују председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу, премијер Киријакос Мицотакис и министарка културе и спорта Лина Мендони и бројни други грчки званичници и посленици из света културе.

Sahrana Teodorakis
ФОТО: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Теодоракиса је Скупштина Града Новог Сада 2004. године прогласила почасним грађанином, али грамату са тим звањем ондашња градска власт никада није израдила, па самим тим ни уручила композитору. Грамата је по налогу градоначелника Вучевића израђена ових дана.


ФОТО: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

Титула почасног грађанина Новог Сада додељена је Теодоракису јер је 1994. године начинио у то време незамислив гест: Српском народном позоришту у Новом Саду и Србији, одељеној од остатка света тешком завесом политичких санкција које су захватале и културу, даровао је нотни материјал за балет своје чувене представе рађене по мотивима романа "Доживљаји Алексиса Зорбаса" Никоса Казанцакиса.

Sahrana Teodorakis
ФОТО: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ

По том делу 1964. снимљен је чувени филм "Грк Зорба", овенчан са три Оскара, за који је Теодоракис компоновао музику.Доцније, 1988. године, маестро је на исту тему написао истоимени балет. Управо тај балет од срца, и из душе, даровао је Србима.

(Курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар