Вучић на церемонији полагања камена темељца

Предсједник Србије Александар Вучић присуствује церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина.

Србија 09.09.2021 | 11:46
Вучић на церемонији полагања камена темељца

Полагање камена темељца за фабрику вакцина одвија се у земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне Аутопут.

Фабрика за производњу кинеског Синофарма гради се уз заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

Председник се осврнуо на догађај из 2014. године када је посматрао макету Београда на води.

"Када се први пут правила макета, дошао је Шејк Мухамед и кажем борићемо се, али не верујем да ће да буде остварено. А он ми каже да је то једна макета која ће сигурно бити остварена. Ово је друга коју гледамо заједно и надам се да ће бити остварено", нагласио је Вучић.

"Србија ће имати једну од најмодернијих фабрика вакцина", рекао је Вучић обилазећи место где ће се наћи фабрика.

"Када сам био у посети Шеику Мухамеду, он је носио у фружидеру само кинеске вакцине, имају и друге, али само њих је носио, даје људима кинеске вакцине. Кад га питате зашто, а разумеју се перфектно у вакцине, одговарају да је кинеска вакцина апсолутно сигурна и има широко поље дејства", казао је Вучић.

Председник је истакао да је у плану да се у Србији производи 30 милиона доза вакцина, да би било довољно за земљу и регион.

Вучић је у обраћању за медије рекао да је веома поносан што се данас налази на месту где ће бити постављен камен темељац за фабрику вакцина.

"Поносан сам што почињемо изградњу потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина. Ово је велика ствар и за Београд. Поносан сам зато што смо од некога ко чека да други реше проблеме заједно са партнерима покушали и чини ми се да успевамо да решимо део проблема и својих, али и у региону", рекао је Вучић.

Казао је да ово није партнерство само из интереса, већ и доказ пријатељства.

"Не морамо да чекамо туђе вакцине, сада можемо да имамо нашу фабрику вакцина. Вакцином ћемо верујем спасити доста људи".

Председник се још једном захвалио Кини и њеним званичницима.

Вучић је рекао да је ово велики подухват за нашу земљу.

"Први погон за пуњење вакцина ћемо добити у март 2022. године и већ у априлу ћемо моћи да се појавимо на тржишту", истакао је председник Србије и додао да ће у фабрици радити 300 људи.

Како је додао, ова сарадња Србији гарантује мирнију будућност.

"Верујем да ће ово ће бити регионално чудо и српски понос. Ово су ствари које остају, за ово се ради и живи, ово је они због чега сте поносни на своју земљу, мења стварност и квалитет живота људи. Сви ће бити поносни на српску лепотицу, српску фабрику вакцина", рекао је Вучић.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Смислов

09.09.2021 12:29

Хвала Богу, само да баке и деке више не иду у куповину у 4 сата у јутро.

ОДГОВОРИТЕ