Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina.

Srbija 09.09.2021 | 11:46
Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca

Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina odvija se u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

Fabrika za proizvodnju kineskog Sinofarma gradi se uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsednik se osvrnuo na događaj iz 2014. godine kada je posmatrao maketu Beograda na vodi.

"Kada se prvi put pravila maketa, došao je Šejk Muhamed i kažem borićemo se, ali ne verujem da će da bude ostvareno. A on mi kaže da je to jedna maketa koja će sigurno biti ostvarena. Ovo je druga koju gledamo zajedno i nadam se da će biti ostvareno", naglasio je Vučić.

"Srbija će imati jednu od najmodernijih fabrika vakcina", rekao je Vučić obilazeći mesto gde će se naći fabrika.

"Kada sam bio u poseti Šeiku Muhamedu, on je nosio u fružideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska vakcina apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

Vučić je u obraćanju za medije rekao da je veoma ponosan što se danas nalazi na mestu gde će biti postavljen kamen temeljac za fabriku vakcina.

"Ponosan sam što počinjemo izgradnju potpuno novih kapaciteta za proizvodnju i punjenje vakcina. Ovo je velika stvar i za Beograd. Ponosan sam zato što smo od nekoga ko čeka da drugi reše probleme zajedno sa partnerima pokušali i čini mi se da uspevamo da rešimo deo problema i svojih, ali i u regionu", rekao je Vučić.

Kazao je da ovo nije partnerstvo samo iz interesa, već i dokaz prijateljstva.

"Ne moramo da čekamo tuđe vakcine, sada možemo da imamo našu fabriku vakcina. Vakcinom ćemo verujem spasiti dosta ljudi".

Predsednik se još jednom zahvalio Kini i njenim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je ovo veliki poduhvat za našu zemlju.

"Prvi pogon za punjenje vakcina ćemo dobiti u mart 2022. godine i već u aprilu ćemo moći da se pojavimo na tržištu", istakao je predsednik Srbije i dodao da će u fabrici raditi 300 ljudi.

Kako je dodao, ova saradnja Srbiji garantuje mirniju budućnost.

"Verujem da će ovo će biti regionalno čudo i srpski ponos. Ovo su stvari koje ostaju, za ovo se radi i živi, ovo je oni zbog čega ste ponosni na svoju zemlju, menja stvarnost i kvalitet života ljudi. Svi će biti ponosni na srpsku lepoticu, srpsku fabriku vakcina", rekao je Vučić.

(B92/Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Smislov

09.09.2021 12:29

Hvala Bogu, samo da bake i deke više ne idu u kupovinu u 4 sata u jutro.

ODGOVORITE