УКЦ РС намјешта тендер за изградњу онкологије

Компанија „Арагоста Инвест“ сматра да је Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске, постављеним условима у 56 милиона марака вриједном тендеру за изградњу и опремање објекта за обољеле од малигних болести, прекршио Закон о јавним набавкама БиХ.

Република Српска 08.09.2021 | 17:28
УКЦ РС намјешта тендер за изградњу онкологије

„Арагоста Инвест“ је Канцеларији за разматрање жалби БиХ упутила жалбу на међународни тендер који је УКЦ расписао, а који се тиче пројектовања, изградње и опремања намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести, по принципу „кључ у руке“.

Сматрају да су погрешно примјењени Закон о јавним набавкама БиХ и Упутства за припрему модела тендерске документације и понуда.

„Тендером је системски онемогућено понуђачима да учествују и на тај начин остваре активну конкуренцију која је у високо вриједносним поступцима јавних набавки један од основних услова за провођење поступка у складу са законским одредбама и са постизањем основног начела јавних набавки, међу којим је и начело  најефикаснијег кориштења јавних средстава у вези с предметом набавке“, истакли су у фирми „Арагоста Инвест“.

У тој фирми наводе да је УКЦ прописао да се тендером набављају радови, а да описом траже и робу, односно медицинску опрему и намјештај.

Тврде да је у том случају УКЦ прекршио закон и предлажу да се предмет набавке подијели на два лота, један за пројектовање и изградњу, а други за опрему и намјештај.

Додају да је прописано и да „понуђачи морају бити регистровани за обављање дјелатности која је предмет јавне набавке“.

„Један привредни субјект који има лиценцу за област грађења треба да буде регистрован за набавку медицинске опреме, што је фактички немогуће. Медицинско средство је сваки инструмент, апарат, уређај, материјал или друго средство, те за његову употребу исти мора од стране Агенције за лијекове и медицинска средства бити уписан у регистар и имати сагласност/одобрење Агенције за лијекове и медицинска средства“, истичу у „Арагоста Инвесту“.

Питају да ли постоји иједно привредно друштво у БиХ које истовремено има лиценцу за високоградњу и велепромет медицинских средстава и лијекова?

„Одговор је познат, нема. Стога управо одговор на претходно питање наводи да на закључак протиправног поступања уговорног органа у дијелу ограничавања конкукренције и нетранспарентности код одређивања услова прописаних тендерском документацијом“, наводе у тој грађевинској фирми.

Додају да је очигледно да прописаним условима УКЦ намјерно дисквалификује „неподобне“.

УКЦ тражи и да извођач има искуство у извођењу радова на изградњи болнице, клинике, института или другог објекта за пружање медицинске његе, што такође у „Арагоста Инвесту“ споре, јер Упутство за припрему модела тендерске документације и понуда прописује да понуђач има доказ о извршењу истог или сличног уговора као што је предмет набавке.

„Искуство у изградњи болнице, клинике, школе, као и хотела, обданишта, администрације и слично, је искуство које се стиче из области високоградње, па није јасно зашто уговорни орган предметном тендерском документацијом поставља ограничавајуће услове, и на тај начин сужава/ограничава конкуренцију“, став је у „Арагоста Инвесту“.

Спорили су и друге услове из тендера, а суштина је иста, да се њима ограничава конкуренција.

„Како се из свих жалбених навода види, сви ограничавајући фактори који су прописани на начин да сваки појединачно елиминише по неког понуђача, а на крају сви заједно дају резултат да у коначници остане само један који је „фаворит“ и који би једини  задовољио овако пооштрене услове за тражену референцу“, закључују у „Арагоста Инвесту“.

УКЦ је тендер за пројектовање, изградњу и опремање објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести расписао 5. августа ове године. Процијењена вриједност набавке је 56,3 милиона КМ са ПДВ-ом.

Из УКЦ-а су обавијестили све заинтересоване за тај посао да се привремено обуставља поступак додјеле уговора по расписаном тендеру због уложене жалбе „Арагоста Инвеста“, док се не оконча поступак по жалби.

„Напомињемо да ће сви понуђачи бити благовремено обавијештени о даљем поступању УКЦ“, наводе.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Свједок

08.09.2021 15:32

Зориц власник Делте фирме градјевиснке одавно прица по БЛ да је заврсио са Додиком да ради болницу и да му је дао за то 5Мил км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

08.09.2021 18:46

Тилу лулу је сазрео за затвора.

Name

Горан

08.09.2021 21:55

Јарић се жали на намјештање тендера хахаххахахах јој умријећу од смјеха

Name

Бојан

08.09.2021 15:36

Само улица и протести,људи ово није висе нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види се

08.09.2021 15:43

Одмах се види ко им писе тендерску документацију .!! Владајуца опција мој Јарицу у којој ти ниси до сада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поло

08.09.2021 15:52

Арагоста Инвест? Ко су ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгледа

08.09.2021 16:40

Ниси из Бања Луке и ста се онда исцудјавас?!

Name

Те поло

08.09.2021 16:52

То су сељачине из Мркоњића!!! Смрди им из уста кад причају а држали у закуп неку кафану а сад. би да руше тендер од 50 милиона , страшно шта се дешава , а ето шта је Додик урадио од Бањалуке , сами Мркоњић, преселио у Бањалуку и од Бањалуке направио сеоску махалу .....

Name

Милена

08.09.2021 17:07

Најпознатија градјевинска фирма у БЛ Имају преко 200 људи,граде све станове по БЛ и сигурно су најбољи,а колико знам да је власник инзињер градјевине и да је предавао на градјевинском факултету у Сарајеву

Name

Реално

09.09.2021 05:01

Да су најпознатији нису, да је власник професор није....ста јос реци. Гуле народ са цијенама станова

Name

Ех

08.09.2021 16:44

За гаразу 35 мил. а за ову болницу 56 мил .са опремом ту несто нестима сигурно је мање оних сто се уградују .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Визионар

08.09.2021 16:58

Кад сједење по кафанама не упали онда се жалимо на регуларности тендера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реља Пасиц

08.09.2021 17:17

Бурлета за прецедника надзорног органа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

09.09.2021 06:22

Ајте више и ви и тај лажни клинички центар, толики милиони се улажу у то срање од болнице да су требали бити досад најјача клиника на балкану а они не знају да се јаве на телефон или неће кад дођеш исто ко да си дошо на пијацу,коме они требају пропо је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

09.09.2021 10:39

Додик шта си дозволио да сељацине и наркоман Арагоста руши тендер , зар сваки сељак то може , фуј фуј , фуј ....

ОДГОВОРИТЕ