UKC RS namješta tender za izgradnju onkologije

Kompanija „Aragosta Invest“ smatra da je Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske, postavljenim uslovima u 56 miliona maraka vrijednom tenderu za izgradnju i opremanje objekta za oboljele od malignih bolesti, prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH.

Republika Srpska 08.09.2021 | 17:28
UKC RS namješta tender za izgradnju onkologije

„Aragosta Invest“ je Kancelariji za razmatranje žalbi BiH uputila žalbu na međunarodni tender koji je UKC raspisao, a koji se tiče projektovanja, izgradnje i opremanja namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti, po principu „ključ u ruke“.

Smatraju da su pogrešno primjenjeni Zakon o javnim nabavkama BiH i Uputstva za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

„Tenderom je sistemski onemogućeno ponuđačima da učestvuju i na taj način ostvare aktivnu konkurenciju koja je u visoko vrijednosnim postupcima javnih nabavki jedan od osnovnih uslova za provođenje postupka u skladu sa zakonskim odredbama i sa postizanjem osnovnog načela javnih nabavki, među kojim je i načelo  najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke“, istakli su u firmi „Aragosta Invest“.

U toj firmi navode da je UKC propisao da se tenderom nabavljaju radovi, a da opisom traže i robu, odnosno medicinsku opremu i namještaj.

Tvrde da je u tom slučaju UKC prekršio zakon i predlažu da se predmet nabavke podijeli na dva lota, jedan za projektovanje i izgradnju, a drugi za opremu i namještaj.

Dodaju da je propisano i da „ponuđači moraju biti registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke“.

„Jedan privredni subjekt koji ima licencu za oblast građenja treba da bude registrovan za nabavku medicinske opreme, što je faktički nemoguće. Medicinsko sredstvo je svaki instrument, aparat, uređaj, materijal ili drugo sredstvo, te za njegovu upotrebu isti mora od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva biti upisan u registar i imati saglasnost/odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva“, ističu u „Aragosta Investu“.

Pitaju da li postoji ijedno privredno društvo u BiH koje istovremeno ima licencu za visokogradnju i velepromet medicinskih sredstava i lijekova?

„Odgovor je poznat, nema. Stoga upravo odgovor na prethodno pitanje navodi da na zaključak protipravnog postupanja ugovornog organa u dijelu ograničavanja konkukrencije i netransparentnosti kod određivanja uslova propisanih tenderskom dokumentacijom“, navode u toj građevinskoj firmi.

Dodaju da je očigledno da propisanim uslovima UKC namjerno diskvalifikuje „nepodobne“.

UKC traži i da izvođač ima iskustvo u izvođenju radova na izgradnji bolnice, klinike, instituta ili drugog objekta za pružanje medicinske njege, što takođe u „Aragosta Investu“ spore, jer Uputstvo za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda propisuje da ponuđač ima dokaz o izvršenju istog ili sličnog ugovora kao što je predmet nabavke.

„Iskustvo u izgradnji bolnice, klinike, škole, kao i hotela, obdaništa, administracije i slično, je iskustvo koje se stiče iz oblasti visokogradnje, pa nije jasno zašto ugovorni organ predmetnom tenderskom dokumentacijom postavlja ograničavajuće uslove, i na taj način sužava/ograničava konkurenciju“, stav je u „Aragosta Investu“.

Sporili su i druge uslove iz tendera, a suština je ista, da se njima ograničava konkurencija.

„Kako se iz svih žalbenih navoda vidi, svi ograničavajući faktori koji su propisani na način da svaki pojedinačno eliminiše po nekog ponuđača, a na kraju svi zajedno daju rezultat da u konačnici ostane samo jedan koji je „favorit“ i koji bi jedini  zadovoljio ovako pooštrene uslove za traženu referencu“, zaključuju u „Aragosta Investu“.

UKC je tender za projektovanje, izgradnju i opremanje objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti raspisao 5. avgusta ove godine. Procijenjena vrijednost nabavke je 56,3 miliona KM sa PDV-om.

Iz UKC-a su obavijestili sve zainteresovane za taj posao da se privremeno obustavlja postupak dodjele ugovora po raspisanom tenderu zbog uložene žalbe „Aragosta Investa“, dok se ne okonča postupak po žalbi.

„Napominjemo da će svi ponuđači biti blagovremeno obaviješteni o daljem postupanju UKC“, navode.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Svjedok

08.09.2021 15:32

Zoric vlasnik Delte firme gradjevisnke odavno prica po BL da je zavrsio sa Dodikom da radi bolnicu i da mu je dao za to 5Mil km

ODGOVORITE
Name

Borac

08.09.2021 18:46

Tilu lulu je sazreo za zatvora.

Name

Goran

08.09.2021 21:55

Jarić se žali na namještanje tendera hahahhahahah joj umrijeću od smjeha

Name

Bojan

08.09.2021 15:36

Samo ulica i protesti,ljudi ovo nije vise normalno

ODGOVORITE
Name

Vidi se

08.09.2021 15:43

Odmah se vidi ko im pise tendersku dokumentaciju .!! Vladajuca opcija moj Jaricu u kojoj ti nisi do sada .

ODGOVORITE
Name

Polo

08.09.2021 15:52

Aragosta Invest? Ko su ti?

ODGOVORITE
Name

Izgleda

08.09.2021 16:40

Nisi iz Banja Luke i sta se onda iscudjavas?!

Name

Te polo

08.09.2021 16:52

To su seljačine iz Mrkonjića!!! Smrdi im iz usta kad pričaju a držali u zakup neku kafanu a sad. bi da ruše tender od 50 miliona , strašno šta se dešava , a eto šta je Dodik uradio od Banjaluke , sami Mrkonjić, preselio u Banjaluku i od Banjaluke napravio seosku mahalu .....

Name

Milena

08.09.2021 17:07

Najpoznatija gradjevinska firma u BL Imaju preko 200 ljudi,grade sve stanove po BL i sigurno su najbolji,a koliko znam da je vlasnik inzinjer gradjevine i da je predavao na gradjevinskom fakultetu u Sarajevu

Name

Realno

09.09.2021 05:01

Da su najpoznatiji nisu, da je vlasnik profesor nije....sta jos reci. Gule narod sa cijenama stanova

Name

Eh

08.09.2021 16:44

Za garazu 35 mil. a za ovu bolnicu 56 mil .sa opremom tu nesto nestima sigurno je manje onih sto se ugraduju .

ODGOVORITE
Name

Vizionar

08.09.2021 16:58

Kad sjedenje po kafanama ne upali onda se žalimo na regularnosti tendera.

ODGOVORITE
Name

Relja Pasic

08.09.2021 17:17

Burleta za precednika nadzornog organa!

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

09.09.2021 06:22

Ajte više i vi i taj lažni klinički centar, toliki milioni se ulažu u to sranje od bolnice da su trebali biti dosad najjača klinika na balkanu a oni ne znaju da se jave na telefon ili neće kad dođeš isto ko da si došo na pijacu,kome oni trebaju propo je

ODGOVORITE
Name

Mile

09.09.2021 10:39

Dodik šta si dozvolio da seljacine i narkoman Aragosta ruši tender , zar svaki seljak to može , fuj fuj , fuj ....

ODGOVORITE